Este greu de inteles cum nici un jurnalist din presa auto din Romania nu a publicat un articol care sa arate care este de fapt realitatea masinii pe hidrogen.
In SUA si Germania unde exista o retea dezvoltata de statii de alimentare masina cu hidrogen este complet irelevanta pentru ca are costuri reale de achizitie si de utilizarea mult prea mari.
Masina electrica pe hidrogen este prea complicata si scumpa vs o masina 100% electrica BEV, iar cea cu motor termic alimentat cu hidrogen nu are unde sa fie alimentata in Romania!
Masina pe hidrogen este un ESEC! Gama Honda Clarity iese din productie pentru ca nu se vinde
CUM SE PRODUCE HIDROGENUL?
Putin stiu ca hidrogenul este produs in mare pare din produse petroliere sau biometan, procedeu denumit SMR care este la fel de poluant precum cel al rafinarii benzinei intr-o rafinarie normala.
Al doilea procedeu se numeste gazificare si produce hidrogen din carbune sau biomasa, din nou o solutie care emite CO2 in natura.
Ultimul, si poate cel mai interesant procedeu, este cel al producerii hidrogenului din energie regenerabila cum este cea nucleara sau eoliana, sistem care din pacate nu are capacitatea de a face fata unei cereri serioase.
DE CE NU VOM AVEA MASINI PE HIDROGEN?
In primul rand trebuie spus ca, daca vrei sa-ti cumperi o masina pe hidrogen in Romania este imposibil pentru ca Toyota nu aduce aici Mirai asemenea lui Nexo de catre Hyundai.
Si in al doilea rand trebuie spus ca o statie de vanzare a hidrigenului chinezeasca low-cost are un pret de peste 3 milioane de euro, insa daca alegem o statie de renume fabricata in Europa sau SUA pretul sau real depaseste 6 milioane de euro.
O statie de hidrogen poate stoca si vinde pe zi doar 180 kg de hidrogen daca se schimba zilnic buteliile de presiune, insa daca statia este de tipul On Site Production aceasta poate vinde doar 120 de kg pe zi.
Adica, se vor putea alimenta maxim doar 20 de masini pe zi la un trafic maxim, cifra incredibil de mica fata de 500 sau 1.000 de masini pe zi pentru o statie de benzina sau GPL traditionala. In rezervorul unei Toyota Mirai intra doar 6 kg de hidrigen comprimat, pretul unui kg fiind in SUA de 14 dolari.
Cat despre siguranta in utilizare nu trebuie uitat faptul ca presiunea din sistem este de peste 700 de bar fata de cea de 2 bar pentru GPL sau ZERO pentru benzina si motorina.

Datele prezentate sunt literalmente de uz general, adică gugălite, fără o cunoaștere temeinică a domeniului.
Seamănă cu un articol scris la comandă, pentru înfierarea cuiva, cu mânie proletară…
20 de mașini pe zi înseamnă 120kg H2/24h, adică 5kg H2/h.
Pentru o electroliză bună urmată de comprimare se consumă cam 60kWh/kg H2. Dacă mai adăugăm și auxiliarele stației, rezultă că o putere electrică instalată de 400kW este suficientă pentru o asemenea stație.
Un electrolizor de 300kW costă cam 120.000 euro. Cel mai mult costă compresorul de 700bar. Cu totul, o stație la capacitate atât de mică, inclusiv dispenserul, costă cel mult 2,5 milioane euro.
Din câte știu eu, asemenea instalații se finanțează cu până la 100% pe PNRR, deci prețul nu este deloc un impediment.
Oricum, cifra de 6 milioane pentru o stație de atât de mică capacitate este pură fantezie.
Pe de altă parte, H2 este larg folosit pe sisteme fuel cell, nu pe motoare termice. Randamentul mediu al sistemului fuel cell este de 50%.
O mașină electrică pe H2, cu sistem fuel cell, model NEXO al lui Hyundai este undeva la 60.000$. Sub nivelul lui TESLA echivalent.
Consumul unui NEXO este de 1kg H2/100km și are o autonomie de peste 600km.
Cum costul motorinei pe 100km este undeva la 9 euro, rezultă că prețul la pompă al H2 de 9 euro (comun în UE), este perfect echivalent al motorinei.
Așadar, unde este problema dezastruoasă pusă de autorului articolului, privind viitorul hidrogenului în transporturi?
Problema este ca nu vom avea niciodata in Romania o retea serioasa de astfel de statii! Si daca te bazezi pe PNRR mai trebuie sa astepti cativa ani ca decizia este tot politica! Asa ca, momentan sunt doar VISE!
Autolatest face lobby.
Dacă îți circula ceva sânge prin circumvolutiuni îi citești.
Hidrogenul este viitorul energiei verde pe termen mediu și lung.
Nici macar! Asteptam prima statie cu hidrogen deschisa publicului in Romania care sa alimenteze un Mirai! Din pacate ambele sunt vise…..nu lobby! Asta este realitatea romaneasca!
Cu îngăduința dumneavoastră, visele devin realitate!
La acest moment sunt nu mai puțin de 18 Proiecte de stații de alimentare pe H2 depuse, din tot atâtea orașe reședință de județ.
Se pun bazele primei rețele naționale de H2. Greu, dar se mișcă!
Mașinile tip BEV sunt frumoase când sunt puține. Când va crește numărul lor (vezi cazul UK) vor apare și restricțiile de alimentare la anumite ore…
Transportul aparține hidrogenului, nu bateriilor. Toyota a început să prezinte modelul MIRAI și în România, dând astfel semnalul schimbării. Urmează Hyundai…
La Cluj vor circula autobuze pe hidrogen. Este cunoscut acest lucru. Acestea nu sunt vise…
Referitor la ce ai scris mai sus Cristian, as vrea sa aduc o corectura: Hyundai s-a ocupat de asa ceva de la generatia Tucsonului care s-a numit Ix35. Poti verifica, ca sa vezi ca, daca nu ma insel, prin 2010 (sau pe acolo) au dat un numar de 60 masini Primariei din Paris pentru a le testa ca taxiuri. Intre timp, Hyundai a trecut la pasul urmator, si anume: testeaza tehnologia chiar si la camioane.
Asa ca, din punctul meu de vedere, Toyota nu a inventat nimic sau marcile germane (care de acum cativa ani au inceput si ele sa se gandeasca la hidrogen), Hyundai a fost pioner in acest domeniu.
Daca masinile nu se aduc si pentru piata din Romania, nu inseamna ca ele nu exista.