Modelul testat a fost bineinteles noul Seat Ibiza, o masina de clasa mica care are datoria sa readuca marca spaniola pe profit.
Spunem aceasta deoarece utlimele modele in afara de frumosul Leon, pur si simplu nu mai atrag clientii Seat deoarece beneficiaza de un design surprinzator de familial. Cine se gandea in urma cu 5 ani ca un Toledo va semana cu un Renault Megane Scenic sau ca Seat va face o Altea XL cu tractiune integrala.
Evident noi nu venim sa criticam noua linie a marcii iberice, insa de la a face o revolutie din punct de vedere al designului si pana in momentul cand clientii fideli sa nu se mai regaseasca in masinile Seat nu a fost drum lung. In sfarsit partea optica va fi totdeauna un punct subiectiv si pentru asta va prezentam acum noua Ibiza.
Design
Nici in ziua de astazi nu pot sa uit cand ma certam cu un prieten care era posesorului unui Seat Cordoba si care mentiona tare si sus ca acea Cordoba este o masina proprie marcii Seat. Dupa multe ore de comentarii am reusit sa-l fac sa inteleaga ca acea Cordoba nu era nimic altceva decat o Ibiza cu portbagaj, mai exact un Volkswagen Polo Classic. Noua masina care a fost colorata cu o vopsea incredibil de tipatoare la cer (un fel de Lamborghini Orange) ne-a placut pe deplin, deoarece degaja acel spirit latin… cel putin in partea frontala.
Farurile agresive pornite parca spre a musca din bara celui din fata la semafor si grila radiatorului de mici dimensiuni, ofera un look iesit din comun in traficul bucurestean. Despre partea din spate nu o sa spunem nimic deoarece aceasta nu exprima absolut nimic.
Interior
Odata urcati la volan am fost surprinsi sa vedem ca notiunea de spatiu este relativa si notiune de spatiu in sensul cunoscut celor care alearga pe circuite este binemeritat. Pe scurt noua Ibiza se adreseaza celor care din cand in cand mai ataca cate o curba spre limita, chiar daca motorul de sub capota nu se ridica la nivelul trenului de rulare. Volanul este sport, directia are un feedback aspru si exact, iar scaunele fata au o sustinere laterala peste media segmentului. Aceste caracteristici impreuna cu plansa de bord futurista fac din noua Ibiza o masina fun to drive.
Calitate de fabricatie
Cand te urci la volanului unui Seat Ibiza te “lovesc” doua feluri de materiale, respectiv cele de buna calitate intalnite in jurul comenzilor de pe plansa si cele de foarte proasta caliate specifice unui vehicul utilitar. Chiar si asa inginerii spanioli sau nemti ca nu mai stie nimeni cine a proiectat masina au dorit sa faca putina economie la capitolul materiale la interior insa chiar si asa, cel putin acei bani au fost bagati in departamentul care a dezvoltat trenul de rulare.
Rezultatul este o masina aproape sport care arata bine (din fata) si care ofera celui de la volan senzatia ca manevreaza o masina construita si pentru placerea de a conduce.
Motor
Da! Am ajuns si la acest capitol, unul nefericit pentru Seat (sau mai bine zis pentru intregul grup VW) deoarece masina testata de noi era echipata cu vechiul motor pe benzina de 1,6 litri care dezvolta o putere maxima de 105 CP.
Acest agregat plin de putere si cuplu, cand a fost lansat pe piata in anul 1991 sub capoata unui VW Golf III, reprezinta acum doar un propulsor cinstit care isi face treaba cu sarguinta dar cu multa benzina. Pana la introducerea unui TSI de cel putin 122 CP, noul Seat Ibiza va avea de suferit in fata concurentei.
PRO
Design atragator, tren de rulare sportiv, frane bune, ambianta sport la interior, volum portbagaj, dotari cuprinzatoare
CONTRA
Motor pe benzina slab, calitate de fabricatie precara, consum mare in oras.
Test realizat in anul 2009