SUV-ul din acest test drive este unul dintre cele mai interesante de pe piata, mai ales ca este printre putinele care inca au o cutie automata clasica cu convertizor de cuplu AT8.
Acesta se numeste Grandland si acum a primit un amplu facelit, care aduce in premiera schimbari de ordin estetic, insa si un nou nivel de echipare GS Line 2023.
TEHNICA
Sub capota lui Grandland se ascunde motorul PSA 1.2 PureTech EB2DTS de 130 CP, unul dintre cele mai bune motoare cu 3 cilindri turbo din lume.
Cu o putere de 130 CP si 230 Nm, acest propulsor reprezinta o solutie decenta chiar si pentru un SUV de talia lui Grandland, cu conditia ca acesta sa fie conectat la cutia automata Aisin AT8 cu convertizor de cuplu.
Si spunem asta, pentru ca in viata de zi cu zi, cei 130 CP sunt suficienti pentru un condus normal, iar rafinamentul cutiei japoneze inca nu a putut sa fie egalat de nici o transmisie secventiala.
Aici, evident ca ne raportam la gama Renault Austral cu transmisia Getrag, VW Tiguan cu transmisia DSG sau Nissan Qashqai cu aceeasi cutie Getrag secventiala.
In cateva luni vom vedea si o noua versiune a motorizarii de fata EB2DTS, cu un sistem MHEV integrat intr-o noua cutie eDCT realizata de Punch.
CUM SE CONDUCE?
Inca din primii km am constatat ca versiunea GS Line are un tren de rulare setat diferit fata de ceea ce stiam despre Grandland, respectiv suspensia este mai dinamica, insa si mai zgomotoasa cand treci peste denivelari.
Pe drumuri exceptionale, un Grandland GS Line te face repede sa uiti ca esti la volanul unui SUV de clasa compacta.
Intr-un Bucuresti extrem de aglomerat, masina celor de la Opel a demonstrat ca poate sa fie si economica, chiar daca in continuare motorizarea recomandata pentru eficienta este diesel-ul 1.5 CRDI de 130 CP si 300 de Nm.
CARE SUNT SCHIMBARILE?
Inca din primul moment vedem ca Opel a realizat un amplu facelit vechiului Grandland, respectiv partea din fata este in mare parte indentica cu cea gasita la Mokka testata de noi aici:
Test Drive cu noul Opel Mokka GS Line Pack F12XHT S/S 130 CP cutie automata Aisin AT8 2021
La interior vedem o plansa de bord schimbata, care aduce doua noi display-uri moderne, insa ne place faptul ca Opel a decis sa pastreze comenzile sistemului de AC traditional cu butoane.
Aceeasi situatie se regaseste si la volan, unde exista toate butoanele clasice unui model Opel modern.
PRO
Imagine de marca
Calitate buna de fabricatie
Motor PureTech de 130 CP relativ puternic si rafinat
Cutie automata clasica cu convertizor de cuplu
Cea mai buna transmisie din segment
Pret bun de achizitie
Echipament bogat nivel GS Line
Exista si motorul 1.5 CRDI diesel sau 1.6 PureTech Hybrid
CONTRA
Sistem multimedia PSA invechit
Zgomot suspensie
Lipsa versiune 1.6 Turbo 180 CP AT8
FISA TEHNICA
Motor
Numar de cilindri: 3 in linie Turbo
Injectie: Directa
Capacitate cilindrica (cm3): 1199 cmc
Alezaj X Cursa (mm): 75.0 x 90.5
Putere maxima CP/KW – rot/min: 130 – 5500
Cuplu maxim Nm – rot/min: 230 / 1750
Carburant: Benzina
Rezervor litri: 53
Transmisie
Punte motoare: Fata
Cutie de viteze / nr. trepte: Automata 8 Aisin
Dimensiuni
Lungime (mm): 4477
Latime (mm): 1856
Inaltime (mm): 1609
Ampatament (mm): 2675
Portbagaj: 514 l
Greutate la gol kg: 1361
Performante
0 – 100 km/h (s) – 10.3
Viteza maxima (km/h) –200
Consum mixt (l/100 km) WLTP: 6.6
Pret
Pret lista cu TVA : 31.283 €
Apropo de cutii automate: singurele cutii automate, în care am încredere în prezent, sunt cele cu convertizor de cuplu de la Aisin.