Presa din Occident incepe sa arate faptul ca soferii de masini electrice sunt aspru taxati atunci cand merge pe autostrada in primul rand pentru ca masinile lor consuma prea mult, iar costul cu alimentarea este prea mare.
Si nu vorbim de incarcarea acasa noaptea la un tarif preferential, ci la un charger public care are un cost atat de mare incat nu merita sa mai cumperi o masina electrica daca mergi preponderent pe autostrazi.
Costul mediu atunci când majoritatea modelelor actuale sunt echipate cu baterii de cel puțin 40 kWh? Aproximativ 50 de eurocenți pe kWh. Adică 20 de euro pentru 40 kWh, care vă permit să parcurgeți 160 km (pe baza unui consum mediu de 25 kWh/100 km).
Insa, daca mergi cu o viteza de 140 de km/h vei avea un consum mediu de aproximativ 30 de kwh, adica vei scoate mult mai multi bani din buzunar decat un sofer de masina diesel sau pe benzina care merge in aceelasi regim de viteza, si acest detaliu urmeaza sa fie vizibil financiar in timp dupa cateva zeci de mii de km.
Lipsa unei concurente reale in zona reteleor de charging public vom vedea preturi din ce in ce mai mari pentru curentul vandut pe autostrazi, detaliu vizibil si in Romania unde electrificatii prefera sa iasa de pe autostrada si sa caute localitati obscure pentru alimentarea mai ieftina, adica pur si simplu anuleaza existenta autostrazii unde sa fac multi km la viteze mari pentru a reduce timpul petrecut la volan!
Din pacate, si la benzina este la fel! Costul litrului de benzina pe A2, de exemplu, este cu 15-20 bani mai mare decat in oras, asa ca nu vad de ce o statie de incarcare nu ar urma aceeasi politica. Pe de alta parte, este, oarecum, normal, pentru ca acea statie de incarcare/benzinarie este in mijlocul campului, poate nu are curent electric decat de la generator, apa este obtinuta in urma unui foraj, iar canalizare…la fosa septica!