Francezii se pare ca sunt cei mai suparati pe politicile comunitare din UE pentru ca acestea impreuna cu Green Deal sunt de fapt principalii vinovati pentru cresterea preturilor si automat a vanzarilor din ce in ce mai mici.
Luca de Meo, CEO al Renault , afirmă că „soarta industriei auto europene este în joc în acest an”, iar Elkann a declarat că Stellantis a vândut aproape 15 milioane de vehicule anul trecut, o cifră mult sub cele 18 milioane înregistrate în 2019, înainte de pandemie.
Europa este singura piață globală care nu și-a revenit încă din COVID-19.
Luca de Meo avertizează că Bruxelles-ul se confruntă cu „o reglementare excesivă care sufocă competitivitatea și face ca deținerea unei mașini să fie mai scumpă”. Pentru a pune această situație în context, prețul Renault Clio va crește cu 40 % din 2015 până în 2030.
Mărcile cu mașini compacte sunt cele mai afectate „Europa concepe reglementări pentru mașini mari și scumpe. Aplicarea lor la mașinile mici le distruge profitabilitatea”, potrivit lui Luca de Meo.
Renault solicită o diferențiere între vehiculele urbane pentru a preveni noi creșteri de prețuri.
Atacați în China și în America de Nord, producătorii europeni se confruntă cu dificultăți și la ei acasă. Aceștia luptă inegal împotriva grupurilor chineze.
Vânzările de autovehicule în Europa rămân cu 25 % sub nivelul din 2019 și toți analiștii sunt de acord asupra aceluiași nivel scăzut în următorii ani.
Fabricile sunt departe de a funcționa la capacitate maximă, până la punctul de a stârni temeri legate de reduceri severe de personal cum ar fi cele în curs de desfășurare în Germania, la Volkswagen, unde sunt prevăzute 35000 de reduceri de personal până în 2030.
Stellantis recheama in service 200.000 de modele Citroën, DS, Opel si Peugeot Hybrid si PHEV