In urma cu cateva zile Primatul Capitalei, Nicusor Dan a pornit un studiu general care sa verifice starea podurilor din Bucuresti, stiu care nu a fost realizat niciodata de catre primarii PSD, PNL sau PNTCD din 1990 pana in prezent.
Acum, Primaria Bucuresti are in administrare 28 de poduri mari care din pacate sunt majoritatea intr-o stare de siguranta deficitara.
Acesta sunt urmatoarele: Pasajul Victoria, Pasajul Jiului, Pasajul Fundeni, Pasajul Mărășești, Pasajul Muncii, Pasajul Bucur Obor, Pasajul Lujerului, Pasajul Pipera, Pasajul Băneasa, Pod Insula (Lacul Morii), Pod Ciurel, Pod Cotroceni, Pod Eroilor, Pod Operă, Pod Hașdeu, Pod Izvor, Pod Operetă, Pod Mărășești, Pod Timpuri Noi, Pod Vitan Bârzești, Pod Băneasa, Pod Bordei, Pod Floreasca, Pod Toboc, Pod Pantelimon, Pod Colentina, Pod Lacul Tei, Pod Lac IOR.
Unul dintre cele mai mari poduri din Capitala este Podul Grant care din pacate se integreaza in zona de risc 4 din 5, adica la un cutremur mic acesta cade pe calea ferata care intra in Gara de Nord.
Probleme se văd cu ochiul liber. Gardul de pe pod este complet ruginit iar în anumite locuri este rupt. La îmbinările de pe pod sunt crăpături mari cârpite cu polistiren. La ultima expertiză, făcută în urmă cu 4 ani, inginerii au stabilit că podul e deja la gradul 4 din 5 de risc.
Un alt mare pod care este in risc sa cada este cel de la Eroilor care in 2009 era deja o problema pentru trecatori. Nu se cunosc detalii referitoare la reparatia sa la capitolul structura de rezistenta.
Ultimul si poate cel mai important este Podul Basarb care nici pana in prezent nu a primit receptia lucrarii, pe acesta trecand zilnic peste 280.000 de cetateni.
Pasajul Basarab a fost finalizat în anul 2011. Au existat două tentative de recepție a pasajului, dar Sorin Oprescu PSD (2015) și Gabriela Firea PSD (2018) au refuzat să semneze recepția lucrărilor. Dan spune că Pasajul nu va mai fi recepționat, dar va fi expertizat.
Seful catedrei Drumuri si Poduri din cadrul Facultatii de Constructii spunea in 2010:
Zeci de poduri si pasaje din Bucuresti sunt un real pericol pentru cei care le traverseaza. Cele de la Lujerului, Unirii, Muncii sau Victoriei ar putea sa se prabuseasca oricand, sustin specialistii din cadrul Facultatii de Constructii, intrucat au fost realizate prost, iar reabilitarile facute dupa Revolutie au fost doar de fatada, pe vechile structuri de rezistenta.