Se pare ca visul romanilor de a avea o marca nationala de masini incepe sa dispara penru ca producatorul Dacia a anuntat ca a produs in 2022 mai multe masini Dacia in Maroc decat in uzina de la Pitesti.
Principalii vinovati sunt lipsa autostrazilor care sa lege Pitestiul de Sibiu, insa si restul Romaniei de autostrada in zona Margina, vinovatii principali fiind politrucii care conduc in interes propriu tara.
Un alt motiv pentru care Dacia se retrage din Romania este vanzarea uzinei de la Pitesti unui conglomerat industrial detinut de chinezi care nu prea va mai avea mare lucru cu produsele Renault si Dacia.
In prezent in uzinele Dacia din Tanger si Casablanca se produc modelele Sandero, Dokker ( la noi Renault Express) si Duster in anumite versiuni.
Din cele 350.000 de masini Dacia produse in Maroc majoritatea au ajuns pe pietele din Europa de Vest.
Ca și în 2022, Maroc a reușit să asambleze mai multe mașini Dacia decât uzina din România și în anii anteriori. De exemplu, în timp ce la noi erau produse în 2020 259.999 de unități, în statul nord-african erau asamblate 277.474 de unități.
La fel și în 2019 cât la Mioveni erau produse 349.528 de mașini, iar în Maroc 394.902 unități. Depășiți clar la capitolul volum al producției de concurenții marocani, românii se pot mulțumi cu valoarea adăugată mai mare a produselor.
Dacia se retrage din Romania daca Guvernul realizeaza autostrada A3 Comarnic-Brasov
Astfel, în timp ce în Maroc sunt, deocamdată, asamblate doar modelele Sandero, Logan și Lodgy, dar până nu demult era produs și Dokker (care acum poartă sigla Renault), uzina de la Mioveni produce Jogger, inclusiv Hybrid, Duster, Sandero Stepway și Logan.
Din pacate Romania a pierdut complet cursa electrificarii pentru ca Dacia nu va produce niciodata la Pitesti o masina electrica, aceasta urmand sa fie produsa in Franta si Maroc unde exista infrastructura rutiera si industrie orizontala dedicata.
Dacia ameninta ca se retrage din Romania daca Guvernul nu construieste autostrada Pitesti-Sibiu