Banner-Autolatest-2021 CEED
Banner-Autolatest-2021 CEED
previous arrow
next arrow

Acestea sunt toate semnele si indicatoare de circulatie-Indicatoare de interzicere sau restrictie,Indicatoare de obligare,Indicatoare de orientare si noile semne de circulatie

Din pacate in Romania exista soferi care au permis auto insa care nu cunosc toate indicatoarele rutiere pentru simplul fapt ca le-au uitat sau chiar mai rau, si-au dobandit ilegal permisul auto.

Pentru a deveni conducator auto trebuie sa te pregatesti atat teoretic, cat si practic. In aceasta rubrica incercam sa oferim cateva explicatii ale semnelor de circulatie uzuale, precum si cateva sugestii de conduita la intalnirea acestora.

Indicatoarele rutiere sunt montate de obicei pe dreapta. Pot fi puse uneori si pe stanga sau si pe stanga sipe dreapta (repetate), daca se considera ca nu pot fi observate bine. Pot fi montate si deasupra sau de cealalta parte a intersectiei.

Semnificatia unui indicator – pe intreaga latime a partii carosabile deschisa circulatiei conducatorilor carora li se adreseaza. Cand este instalat deasupra benzii semnificatia lui este valabila numai pentru banda respectiva.

Indicatoarele au forme si culori deosebite pentru a le putea distinge dinainte, pentru a sti semnificatia lor (daca sunt de avertizare – triunghiulare, de interzicere – rotunde (cu rosu), de prioritate – forme deosebite de toate celelalte, etc).

  • Indicatoare de avertizare
  • Indicatoare de prioritate
  • Indicatoare de interzicere sau restrictie
  • Indicatoare de obligare
  • Indicatoare de orientare
  • Indicatoare de informare
  • Indicatoare de informare turistica
  • Panouri aditionale

Indicatoarele rutiere fac parte din categoria mijloacelor de reglementare a circulatiei. Prin aceste mijloace se urmareste buna desfasurare, în cele mai bune conditii a circulatiei rutiere asigurând totodata fluenta acesteia în conditii de siguranta, fara producerea de ambuteiaje si evenimente rutiere nedorite.Indicatoarele rutiere sunt cele care formeaza semnalizarea verticala si se împart dupa cum urmeaza în :


a)      Indicatoare de avertizare.

b)      Indicatoare de reglementare, care pot fi : de prioritate, de interzicere sau restrictie si de obligare.

c)      Indicatoare de orientare si informare, care pot fi : de orientare, de informare, de informare turistica, panouri aditionale si indicatoare kilometrice si hectometrice.

d)      Mijloace de semnalizare a lucrarilor care pot fi : indicatoare rutiere temporare si mijloace auxiliare de semnalizare a lucrarilor.

Cedeaza trecerea

Se amplaseaza pe drumul public fara prioritate, unde pozitia de patrundere are vizibilitate. La întâlnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa se asigure ca pe drumul prioritar nu circula autovehicule, si abia apoi poate sa patrunda în intersectie.

Daca pe drumul prioritar circula alte autovehicule, conducatorul auto este obligat sa opreasca pentru a le acorda prioritate. Acesta poate fi însotit de panouri aditionale ca : ”Directia drumului cu prioritate”(a si b) sau ”Distanta între indicator si începutul locului periculos” (c).

În cazul în care, indicatorul este însotit de panoul aditional :

a – conducatorul de autovehicul va acorda prioritate celor care vin din partea dreapta, din fata si mai putin celui ce vine din stânga deoarece se va aplica ”regula prioritatii de dreapta”.
b – conducatorul de autovehicul va acorda prioritate tuturor.
c – în unele situatii, înaintea unei intersectii, este montat indicatorul ”Cedeaza trecerea” împreuna cu acest panou aditional ” Distanta între indicator si începutul locului periculos”, care indica distanta ( 50, 100, 150 m…, etc.), între indicatorul respectiv si celalalt indicator identic care este amplasat la patrunderea în intersectie.

Oprire

Se amplaseaza pe drumul public fara prioritate, unde pozitia de patrundere este lipsita de vizibilitate (cladiri, copaci, etc.).

Conducatorul de vehicul care întâlneste acest indicator este obligat sa opreasca în locul cu vizibilitate maxima, putând trece de indicator fara a depasi coltul intersectiei, si stând pe loc sa acorde prioritate tuturor vehiculelor care circula pe drumul prioritar. Obligatia de oprire la acest indicator nu este conditionata de existenta vreunui vehicul pe drumul cu prioritate.

Explicatiile aferente panourilor aditionale (a si b) sunt identice ca la indicatorul ”Cedeaza trecerea”, panoul aditional (c) este instalat împreuna cu indicatorul ”Oprire” atunci când nu poate fi vazut în timp util de catre conducatorul auto pentru efectuarea frânarii si opririi autovehiculului.

Drum cu prioritate

Se amplaseaza la începutul drumului cu prioritate sau înaintea intersectiilor cu un drum fara prioritate. Drumurile care intersecteaza drumul cu prioritate vor avea instalate unul dintre indicatoarele ”Oprire” sau ”Cedeaza trecerea”.

Când este amplasat înaintea unei intersectii, acest indicator poate fi însotit si de un panou aditional care va preciza directia drumului cu prioritate dupa cum urmeaza :

a – conducatorul de autovehicul va acorda prioritate celor care vin din partea dreapta în cazul în care nu va urma traseul îngrosat de pe panoul aditional, aplicând ”regula prioritatii de dreapta”.
b – conducatorul de autovehicul are prioritate indiferent de directia de deplasare.

Indicatoare de reglementare de interzicere sau restrictie

Acestea au forma rotunda, contur de culoare rosie, fond alb, simbol negru (cu exceptia unora dintre ele ”Accesul interzis”, cele ce interzic oprirea si stationarea, cele care anunta terminarea restrictiilor, etc.).

Semnificatia acestor indicatoare începe (se aplica) din dreptul acestora si se termina în intersectia cea mai apropiata în lipsa unei semnalizari care sa precizeze lungimea sectorului pe care se aplica reglementarea ori a unor indicatoare care sa anunte sfârsitul interdictiei sau al restrictiei.

Indicatoare de orientare

Aceste indicatoare au forma dreptunghiulara sau patrata pe fond albastru sau verde scrise cu caractere de culoare alba orientând conducatorii de vehicule prin presemnalizarea directiilor de urmat, trasee de ocolire, destinatii sau puncte de interes.

Indicatoare de informare

Informeaza conducatorii de vehicule asupra modalitatii de executare a unor manevre, precum si despre existenta unor puncte de interes.

Aceasta nu este o problema foarte mare in schimb necunoasterea indicatoarelor esentiale precum cedeza sa prioritate sunt motivele cele mai importante in numarul deosebit de accidente care au loc pe soselele din Romania.

INDICATOARE RUTIERE 2022!

Asadar, Autolatest roaga participantii la trafic care citesc aceast avertisment editorial sa priveasca pentru 20-30 de secunde imaginile de mai jos. Ele au si explicatii evidente.

Art. 29

  1. Circulatia pe drumurile publice se desfasoara in conformitate cu regulile de circulatie si cu respectarea semnificatiei semnalizarii rutiere realizate prin mijloacele de semnalizare, semnalele si indicatiile politistului rutier care dirijeaza circulatia, semnalele speciale de avertizare luminoase sau sonore, de semnalizare temporara si semnalele conducatorilor de vehicule.
  2. Participantii la trafic sunt obligati sa respecte si semnalele politistilor de frontiera, ale indrumatorilor de circulatie ai Ministerului Apararii Nationale, agentilor cailor ferate, ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulatiei pe sectoarele de drum pe care se executa lucrari de reabilitare a acestora, ale membrilor patrulelor scolare de circulati care actioneaza in imediata apropiere a unitatilor de invatamant, precum si ale nevazatorilor, potrivit prevederilor din regulament.

Art. 30

1. Mijloacele de semnalizare rutiera sunt:

  1. sistemele de semnalizare luminoasa sau sonora;
  2. indicatoarele;
  3. marcajele;
  4. alte dispozitive speciale.

2.Mijloacele de semnalizare rutiera se constituie intr-un sistem unitar, se realizeaza si se instaleaza astfel incat sa fie observate cu usurinta si de la o distanta adecvata, atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte, de cei carora li se adreseaza si trebuie sa fie in deplina concordanta intre ele, precum si intr-o stare tehnica de functionare corespunzatoare.

3.Semnalele luminoase pentru dirijarea circulatiei in intersectii au urmatoarele semnificatii:

  1. semnalul de culoare verde permite trecerea;
  2. semnalul de culoare rosie interzice trecerea;
  3. semnalul de culoare galbena, impreuna cu cel de culoare rosie, interzic trecerea.

4.Mijloacele de semnalizare rutiera, precum si alte dispozitive speciale de acest fel se asigura, se instaleaza si se intretin prin grija administratorului drumului public respectiv ori al caii ferate, dupa caz. Instalarea mijloacelor de semnalizare rutiera si a dispozitivelor speciale se executa numai cu avizul prealabil al politiei rutiere.

5.Mijloacele de semnalizare si presemnalizare a intersectiilor dintre doua drumuri de categorii diferite se asigura, se instaleaza si se intretin de catre administratorul fiecarui drum, cu respectarea modului de reglementare a circulatiei stabilit in nodul rutier respectiv.

6.Mijloacele de semnalizare rutiera pot fi insotite si de dispozitive speciale de avertizare.

7.Se interzic:

  1. amplasarea, in zona drumului public, de constructii, panouri sau dispozitive ce pot fi confundate cu indicatoarele sau cu instalatiile ce servesc la semnalizarea rutiera ori realizarea de amenajari sau alte obstacole care sunt de natura sa limiteze vizibilitatea ori eficacitatea acestora, sa stanjeneasca participantii la trafic sau sa le distraga atentia, punand in pericol siguranta circulatiei;
  2. lipirea de afise, inscriptii sau inscrisuri pe indicatoarele ori dispozitivele ce servesc la semnalizarea rutiera, inclusiv pe suporturile acestora.

Art. 31

Participantii la trafic trebuie sa respecte regulile de circulatie, semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier, precum si semnificatia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutiera, in urmatoarea ordine de prioritate:

  1. semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier;
  2. semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore ale autovehiculelor, prevazute la art.32 alin.(2) lit.a) si b);
  3. semnalizarea temporara care modifica regimul normal de desfasurare a circulatiei;
  4. semnalele luminoase sau sonore;
  5. indicatoarele;
  6. marcajele;
  7. regulile de circulatie.

Art. 32

1. Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitive de iluminare montate pe autovehicule si au urmatoarele semnificatii:

  1. lumina rosie obliga participantii la trafic sa opreasca in directia de mers cat mai aproape de marginea drumului;
  2.  lumina albastra obliga participantii la trafic sa acorde prioritate de trecere; c) lumina galbena obliga participantii la trafic sa circule cu atentie.

2. Sunt autorizate sa utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:

  1. pentru lumina rosie – autovehiculele apartinand politiei si pompierilor;
  2. pentru lumina albastra – autovehiculele apartinand politiei, jandarmeriei, politiei de frontiera, serviciului de ambulanta sau medicina legala, protectiei civile, Ministerului Apararii care insotesc coloane militare, unitatilor speciale ale Serviciului Roman de Informatii si ale Serviciului de Protectie si Paza, Administratiei Nationale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justitiei, autovehiculele de serviciu ale procurorilor criminalisti din Ministerul Public, precum si cele apartinand Departamentului National Anticoruptie, atunci cand se deplaseaza in actiuni de interventie sau in misiuni care au caracter de urgenta;
  3. pentru lumina galbena – autovehiculele cu mase si/sau dimensiuni de gabarit depasite ori care insotesc asemenea vehicule, cele care transporta anumite marfuri sau substante periculoase, cele destinate intretinerii, repararii ori verificarii unor lucrari efectuate in partea carosabila sau executarii unor lucrari de drumuri, curateniei strazilor, deszapezirii sau tractarii, transportului si depanarii autovehiculelor ramase in pana sau avariate, precum si tractoarele care tracteaza utilajele agricole si tehnologice cu dimensiuni de gabarit depasite.
  1. Autovehiculele prevazute la alin.(2) lit.a) si b) trebuie sa fie echipate si cu mijloace speciale sonore de avertizare.
  2. Pe autovehiculele apartinand politiei si pe cele prevazute la alin.(2) lit.c) pot fi instalate si dispozitive luminoase cu mesaje variabile, destinate participantilor la trafic.
  3. Mijloacele speciale de avertizare, luminoase sau sonore, se certifica sau se omologheaza de autoritatea competenta, potrivit legii. Conditiile de utilizare a acestora se stabilesc prin regulament.

Art. 33

  1. Semnalizarea si amenajarile rutiere necesare pe drumurile publice se asigura de catre administratorul drumului respectiv si se efectueaza numai cu avizul politiei rutiere.
  2. Semnalizarea lucrarilor care se executa pe drumurile publice este obligatorie si se efectueaza de catre executantul lucrarilor, cu avizul politiei rutiere, astfel incat aceasta sa asigure deplasarea in siguranta a tuturor participantilor la trafic, conform reglementarilor in vigoare.
  3. Semnalizarea si amenajarile rutiere se definesc si se realizeaza in conditiile stabilite prin regulament, in conformitate cu reglementarile tehnice in vigoare.

Art. 34

Conditiile de circulatie pe viaducte si in tunele, precum si semnalizarea acestora se stabilesc prin regulament, in conformitate cu reglementarile tehnice in vigoare

1. Indicatoare rutiere temporare

2. Mijloace de semnalizare a lucrarilor
Semnalele politistului
Semnalele agentului de circulatie

Semnalele politistului de pe motocicleta de politie

Semnalele politistului din autovehiculul de politie

Mesaje variabile transmise cu dispozitive luminoase instalate pe autovehiculele de politie

vezi-toate-semnele-si-indicatoare-de-circulatie-2013-59526

Indicatoarele rutiere sunt montate de obicei pe dreapta. Pot fi puse uneori si pe stanga sau si pe stanga sipe dreapta (repetate), daca se considera ca nu pot fi observate bine. Pot fi montate si deasupra sau de cealalta parte a intersectiei.

Semnificatia unui indicator – pe intreaga latime a partii carosabile deschisa circulatiei conducatorilor carora li se adreseaza. Cand este instalat deasupra benzii semnificatia lui este valabila numai pentru banda respectiva.

Indicatoarele au forme si culori deosebite pentru a le putea distinge dinainte, pentru a sti semnificatia lor (daca sunt de avertizare – triunghiulare, de interzicere – rotunde).

Banner Description

Articole Interesante

Alte Stiri

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Galerie Foto

Articole Recente