Banner-Autolatest-2021 CEED
Banner-Autolatest-2021 CEED
previous arrow
next arrow

Un roman a inventat cutia automata ca acum romanii sa conduca 99% doar transmisii manuale

De fapt vorbim acum despre prima cutie automata cu convertizor de cuplu care a fost INVENTATA de romanul George “Gogu” Constantinescu in urma cu 100 de ani.

DESPRE ACEST MARE INVENTATOR ROMAN UITAT DE ROMANI!

George (Gogu) Constantinescu s-a născut în Craiova, la 4 octombrie 1881, fiu al unui profesor de matematică şi nepotul unui inginer. Încă din copilărie manifesta interes pentru ştiinţă şi în liceu şi-a transformat camera într-un adevărat laborator de fizică şi chimie. A realizat în acea perioadă o lampă electrică cu mercur, acumulatori, baterii, motoare, un calculator mecanic. Tatăl său a murit când Gogu Constantinescu avea doar 15 ani.

În contul lui Gogu Constatinescu figurează circa 400 de brevete de invenție, patentate în SUADanemarcaElveția,AustriaGermaniaMareaBritanieFranțaRomânia etc., precum și altele, care nu au fost niciodată publicate. Un mic calcul ne arată că de la apariția primei invenții (1907), până la data trecerii în eternitate (1965), a realizat câte un brevet la mai puțin de 2 luni. A cucerit faimă academică și onoare profesională atât acasă cât și în străinătate, dar a fost mai puțin răsplătit pentru ceea ce a făcut în domeniul materialelor. Ca și cei mai mulți inventatori, a suferit dezamăgiri în străduințele sale de a convinge industria și oficialitățile de valoarea ideilor sale.

Omul de știință și inginerul Gogu Constatinescu a fost cel care a dezvoltat și aplicat Teoria Sonicității, o știință referitoare la transmiterea puterii prin lichidesolide sau gaze, lucru pentru care Gogu Constantinescu este încă comemorat cu stimă de publicul general și piloții din Serviciul Aerian ca omul care a inventat dispozitivul de tragere sincronizată a tirului mitralierelor de bord printre palele elicei pentru avioanele din Primul Război Mondial.

 

În acest context, la 29 martie 1920, renumitul ziar “The Times” publica: “Vice Mareșalul Sir John Maitland a prezidat sâmbătă o prelegere a domnului Gogu Constatinescu în Sonicitate (transmiterea puterii prin vibrații), dată la Politehnică, sub auspiciile unei serii de prelegeri pentru profesori ai Consiliului Ținutului Londrei. Sir John Maitland a spus că datorită d-lui Constatinescu și dispozitivului de tragere pe care l-a inventat, noi am deținut supremația peste germani în aer, așa cum am făcut-o”.

Cutia automata: Succesul fulminant

Inventatorul roman a avut succes cu noul sau automobil, primind peste 300 de cereri pe care nu le-a putut onora din lipsa fondurilor.

Va fi sustinut si finantat de catre compania Constantinesco Torque Ltd, care ii va cumpara drepturile pentru inventia convertizorului de cuplu.

General Motors este interesata sa achizitioneze convertorul de la Constantinesco Torque Ltd si Gogu Constantinescu si ii dau un avans de 100.000 de dolari pentru cercetare. Rezultatele nu vor fi cele scontate, iar starea de sanatate a lui Constantinescu se va inrautati, iar intelegerea cu GM va pica.

Convertorul lui Gogu in Romania

Convertorul lui Gogu Constantinescu a luat calea Romaniei, mai exact el a fost testat si pus pe trenurile firmei Malaxa in anul 1930. Puterea de 10CP, convertizor pus pe o locomotiva de 10 tone si 2 motoare de 20CP fiecare.

Colaborarea nu a tinut mult timp, iar o schimbare in politica trenurilor i-a adus si sfarsitul contractului.

Recunoașterea lui Gogu Constantinescu pe plan internațional este atestată printr-un tablou publicat de revista britanică „The Graphic” în anul 1926, în care sunt prezentate ilustre personalități științifice ale vremii, începând cu Einstein, Edison, Kelvin, Gogu Constantinescu (primul pe rândul al doilea), Rutherford, Marie Curie.

s

Banner Description

Articole Interesante

Alte Stiri

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Galerie Foto

Articole Recente