Putini dintre cei care au trecut de la diesel la masinile full hybrid vor sa recunoasca faptul ca atunci cand mergeau cu motorina nu aveau nici o grija pentru ca in aproape orice stil de condus economia era garantata fata de realitatea masinilor hybrid pe benzina.
Si cand spunem hybrid ne referim doar la cele pe benzina pentru ca exista si masini full hybrid diesel care nu au probleme de economie cand se porneste motorul termic.
Astfel, daca vrei sa conduci o masina hybrid pe benzina trebuie sa-ti schimbi stilul de condus in asa fel incat ca plecarile de pe loc sa fie lente, iar depasirile in mediul extraurban sa fie cat mai rare pentru ca o turatie maxima a unui motor pe benzina inseamna un consum mare de benzina.
CUM TE INVATA SPECIALISTII SA MERGI ECO CU MASINA HYBRID:
Conduceți lin fără accelerării și frânări bruște!?!? Accelerația rapidă și frânarea bruscă risipesc energie, în timp ce condusul blând ajută la maximizarea frânării regenerative.
Ușurință în opriri și porniri pentru ca mișcările bruște risipesc combustibil și stresează bateria.
Anticipați schimbările de trafic pentru a putea ajusta viteza treptat, si in aceelasi timp monitorizați-vă consumul de energie.
Utilizați asistența la frânare regerativa ( Modul B la japoneze) cât mai des posibil, asistență la frânare care ajută la menținerea sănătății bateriei hibride.
Lăsați pilotul automat inteligent să-și facă datoria la drumuri lungi în afara localităților (chiar daca acesta este recomandat sa fie utilizat doar in regim de autostrada!).
MENTENANTA ABERANTA VS DIESEL!
Întrețineți-vă hibridul în mod regulat pentru ca omiterea intreținerii poate cauza probleme nevăzute care vă afectează consumul.
Adica ar putea exista probleme tehnice costisitoarea cu vehiculul dumneavoastră care descarcă bateria hibridă și pot cauza alte probleme.
Utilizați în mod regulat aditivi pentru combustibil pentru ca utilizarea de benzina de calitate scăzută poate afecta consumul real în timp.
Curățați ventilatorul de răcire a bateriei hibride pentru ca bateria hibridă generează căldură, iar dacă acest ventilator se înfundă cu praf sau resturi, bateria nu va funcționa la fel de bine.
Verificați orificiul de aerisire și ventilatorul de blocaje, părul animalelor de companie, murdăria și praful pot restricționa fluxul de aer.
“O baterie rece este o baterie fericită, iar o baterie fericită înseamnă un consum mai bun.”
CE ESTE FRANAREA REGERATIVA?
Frânarea regenerativă pornește atunci când șoferul acționează pedala de frână.
Motorul electric dintr-o mașină hibridă sau electrică poate rula în două direcții – înainte și înapoi, respectiv când apeși pedala de frână, motorul electric va fi pus în modul invers, încărcând astfel bateria.
Sistemul de frânare regenerativă reîncarcă bateria hibridului tău gratuit, iar de fiecare dată când conduci folosind energia electrică de la baterie.
CONCLUZIILE AUTOLATEST
Toate masinile hybrid pe benzina au probleme cu un consum exagerat de mare de benzina in regimul de autostrada din Romania unde se circula de regula cu o viteza de 140 km/h.
Atentia distributiva necesara coordonarii la trafic si la stilul de condus cat mai economic fac ca soferii de masini hybrid sa fie extrem de lenti si extrem de neatenti in trafic fata de un sofer de masina diesel care nu tine cont de turatie, modul ECO sau cine stie ce regenerare.
In oras masinile hybrid sunt extrem de eficiente pentru ca au motorul termic in mare parte oprit la semafor, insa un diesel de generatie noua de cilindree mica MHEV cu transmisie automata poate sa fie mult mai economic in aceelasi regim de utilizare.
Cei care au trecut de la un Audi Q5 2.0 TDI sau de la un BMW X5 3.0d pe un SUV de dimensiuni asemantoare si puteri de peste 250 CP vor constata ca masina de generatie veche era mai rapida, mai facil de condus din punct de vedere al atentiei la volan si chiar mai economica la buzunar fata de un SUV full hybrid modern.
Nu contestam ca un Yaris Hybrid sau un MG3 Hybrid+ ofera un consum senzational in orasele aglomerate din Romania, insa in acest segment trebuie sa ne aducem aminte de preformantele de la pompa al unui VW Polo 1.4 TDI, Renault Clio Hatch 1.5 dCI sau Audi A2 1.2 TDI, masini diesel mult mai economice in mod real.
Si daca nu crezi vezi cateva video-uri cu masinile diesel de acum 15-20 de ani care aveau un consum real mai mic decat cel al multor masini Hybrid din 2025:
soferii de hybrid si ev nu sunt pusi pe sportivitate. masinile astea sunt pentru oameni relaxati, familisti. De la V6 TDI am trecut la Boxer, hibrid. Un motor aspirat, no turbo no problem, pentru bosorogi! vara scot 5.7 si iarna 7. Merg relaxat, fara stres. De ce sa fac liniutze la semafor? Pentru ce sa rup pedalele? Tot acolo ajung.
Am avut un A4 B9 2.0TDI DSG. În oraș mergeam relaxat dar tot 9% îmi consuma. Doar la drum lung era ok dar daca faci o medie tot acolo ieși și cu hibrida. Doar că în aglomerațiile urbane nu lași tone de CO2 in spate și NOx. Ideea e că și mașinile au crescut, s-au transformat în SUV-uri și astea nu stau bine deloc pe partea de aerodinamica.
Iar ne sperie eco fanatismul? climeitcheingi? chiar nu putem trece de prosteala asta.
Acum putem alege : hibrid sau pedestru; a doua variantă e și mai economică decât un aspirat …
Bmw x5 3000 benzina si electric 6,6 consum mixt;286hp/85kw
Camry, 2.5 benzina, 221 CP, consum 6.3 Tm-Sibiu-Tm in regim de 130 km/h (viteza afișată de Waze, nu păcăleală din bord). Mers cu tempomat. Nu vad consumul exagerat.
Skoda Octavia 1 ,1.9 alh : 4% extern,5.5 vara cu aerul pornit in oras! Km reali peste 1 mil (al doilea motor sh)!
Eu cred că uitați să scrieți cat costă întreținerea la un hibrid fata de un diesel. Hibridul e făcut să circule mai mult în oraș,sa amintim cat de dăunător e pt un diesel sa circule in oraș? In cazul Toyota,motorul termic intra in lucru undeva pe la 50km/h,asta înseamnă o uzura mult mai mică a motorului termic. Dieselul in forma actuală e bun la drum lung,pt restul exista hibrid.
eco fanaticii …Hibdridul e o pacaleala. Ce baterie e pe un hibrid? 1km? 1.5km in mod electric? Start stop e in priza aproape tot timpul in oras. Hibridizarea e o gluma.
Eu am trecut pe hybrid strict pentru fiabilitate. Adica nu mai stau prin service sa repar turbine, egr, filtre de particule și alte tâmpenii tipice diesel, chiar dacă poate dau mai mult pe benzina dar măcar nu mai pierd timpul inutil reparand mașina în loc sa ma bazez pe ea ca ma tine la orice drum fără sa se aprindă becurile ca la pomul de iarna
Ford Puma 2021 motor 1.0, 125 Cp, mild hibrid consum mixt intre 5.9-6.2. in oraș, 6.4-6.6, pe autostrada 6.7, drum național 5.7-5.9. Depinde și de buget, dacă consumul ți se pare mare sau mic. Eu-s mulțumit momentan.
Dieselulfolosit in oras este o minciuna!Dupa ce se infunda FAP vei consuma cat o benzinara si avans in cedere pretul motorinei mai mare nu mai estebrentabil.
Dieselul in afara orasului calatorii lungi este imbatabil la toate capitolele:
-consum
-confort(lipsa grijei de alimentare)
-condus fara griji.
Hybridul este insa cel mai bun in oras unde nu ai oricum unde sa faci depasiri sau curse fiinca stai mai mult in coloana.
Posesor de diesel(Alfa Eomeo Brera 2.0)posesor de plug in hybrid Mazda CX-60 cu motor termic de 2.5 litri care consuma în oraș fara bateria încărcată 9% la o greutate de 2 T.
Nu cred ce sctie in articol.
Eu cu Suzuki Vitara , am consum de 5 litri / 100 km in afara localitații cu 80 – 100 km/h.
Probabil exista consum mare cum este si normal , la ,,donatori” !
…..citeste articolul! 🙂
Informația referitoare la recuperarea energiei electrice prin apăsarea pedalei de frână este falsă. La viteză de peste 30-40 km/h, prin ridicarea piciorului de pe pedala de accelerație și după 1-2s, sistemul incepe recuperarea energiei. La frânare de motor, fără acționarea pedalei de frână, se recuperează energie electrică. Recuperarea energiei electrice nu este condiționată de acționarea pedalei de frână. Hyundai Tucson phev 2022 la 39000 km , aprox.50%pe dr.de viteza și 50%urban, consum mediu 6,7 l benzina/100km cu alimentare electrica aprox.50 kwh/luna.
Eu am o Toyota RAV 4 hibrid,iar consumul mediu dupa 45000 km, este de 6,3 in conditiile in care peste 20000 sunt facuti in regim de autostrada.Eu zic ca e rezonabil,voi ce credeti?
– Ford Mondeo 2.0 TDci, 140 CP, cutie manuala cu 6 trepte, fabricata in 2001, detinuta incepand cu anul 2006;
– VW Passat 2.0 diesel euro 5 ultimul motor, nu stiu indicativul acestuia, 4 cilindri, 1 turbina, cutie manuala cu 6 trepte, 4×4, fabricata in 2009, detinuta incepand cu 2014;
– Volvo XC60 2.4 diesel cu 5 cilindri, ultimul motor diesel, 2 turbine de data asta pentru 5 pistoane si 2.400 cmc, 4×4, cutie automata ca nu mai sunt altfel, insa Polestar si schimbare sportiva insesizabila pe modul “sport”, cuplu fenomenal, o adevarata forta a naturii, fabricata in 2017 si detinuta incepand cu 2017.
Doresc sa spun atata tot:
– Cu oricare dintre masinile astea am realizat consumuri reale de 5-6% (desigur intr-un mod de condus corespunzator);
– Cu oricare dintre masinile astea am avut si am range-uri de 1.000+ km, real;
– Cu oricare dintre masinile astea am deschis drumuri in conditii de ploaie, zapada, noapte, la drumuri lungi, pentru coloane de masini in spatele meu;
– Cu oricare dintre masinile astea am facut 1.000 km/10 ore, indiferent de directia in care am circulat si numarul vamilor traversate.
Nu as schimba acest lucru, aceasta placere extraordinara a condusului si aceasta armonie formidabila a omului cu tehnica, atat cat mai este ea disponibila in forma pura, pentru nimic in lume.
Multumesc tuturor inginerilor care incepand de la tema de proiectare primita (solutie tehnica de identificat, tip de carburant, motor, cutie, rapoarte in cutie, norma de poluare, cuplu, viteza, consum, autonomie, dimensiuni anvelope, distanta intre anvelope, garda la sol, masa proprie, forma, design, numar de persoane transportate, capacitate bagaje, design si confort la bord, pret de cost vs. concurenta) pana la punerea lor in opera, m-au gasit pe mine beneficiar final.
Nu-mi va ajunge aceasta viata sa multumesc, sa imi exprim recunostinta si sa ii asigur ca straduinta lor au ajuns pe maini bune si este apreciata cum se cuvine.
Regret doar ca le-am vandut pe cele mai vechi, nu trebuia sa instrainez niciuna, pentru nicio suma, trebuiau doar sa mearga toate la colectie.
Bravo, dar in primul rand trebuie multumit d-lui Rudolf Diesel. Fara el ramaneam cu motoarele Otto (benzina). Performante , dar consumatoare, iar in variantele turbo, chiar prea. Din momentul cand masele autoturismelor a crescut, au avut mereu componente suplimentare si chiar si gabaritul a crescut semnificativ, legile fizicii conduc indubitabil la consumuri mai mari. Daca ramaneam cu masele din anii 1990-2000 si cu tehnologiile actuale, consumurile ar fi scazut undeva spre 2-3 litri la 100 km. Dar lumea vrea mai multa putere, mai mult cuplu, mai mult confort, etc, astfel ca din contradictia respectiva, cu toate progresele tehnologice asupra sistemului de alimentare si epurare, consumurile reale au crescut, dar si datorita aglomerarilor din circulatie.