In ciuda faptului ca electrificarea este prezenta si o sa devina obligatorie, cand vorbim de eficienta unei masini diesel vs cea EV in mediul extraurban lucrurile se schimba.
Stim ca exista electrificati care tipa tare si sus ca electrica este solutia cea mai ieftina sa faci multi km, insa cand doar cand vorbim de mediul urban unde noi cei de la Autolatest chiar recomandam ca taxi-urile galbene sau UberBolt sa fie 100% electrice.
Cand iesim in afara oraselor vedem ca deja si Romania incepe sa ruleze pe autostrazi, adica de la Constanta si pana la Arad cam 80% din drum este doar pe autostrada.
Aici electrica are cea mai mare problema pentru ca vorbim de un consum mediu de peste 20 kwh la viteze de 130-140 de km/h, viteze la care o baterie de 65 de kwh nu “te tine” nici 300 de km in mod real.
Masina cu cel mai mic cost pe 100 de km in oras nu este cea electrica sau cea diesel!
Asta inseamna ca trebuie sa te opresti la un charger DC de minim 50 kw, adica vei scoate din buzunar in medie 2.5-3.5 lei pentru fiecare kwh cumparat, adica pentru o baterie de 60 kwh platesti suma de 150 lei, respectiv la o distanta de 1.000 de km trebuie sa alimentezi de aproape 4x ( 3 ore de stationare la chargere!), adica vei scoate din buzunar suma 500 de lei.
In aceeasi distanta un diesel de capacitate mica precum 1.3 Multijet, 1.5 dCI, 1.5 HDI sau 1.6 TDI consuma doar 45 de litri pentru cei 1.000 de km parcursi la 130 de km/h, adica soferul scoate din buzunar suma de 333 lei ( 45 de litri x 7.4 lei litru motorina!).
Insa, daca luam in calcul si cele patru opriri ale masinii electrice mai punem in medie 100 de lei cumparaturi de moment pentru cei din masina, adica vom avea in final un total de 600 de lei fata de 400 lei ( inclusiv 50 lei bani pentru cumparaturi rapide) pentru masina diesel care a avut o singura oprire de 10 minute in cei 1.000 de km parcursi.
Cea mai economica masina din Europa este Opel Ampera pe GPL! Consuma doar 1.7 litri in oras
COSTURI REALE PE CONFIGURATORUL TESLA
Si daca nu crezi, te poti uita pe configuratorul Tesla care anunta ca daca parcurgi 40.000 de km pe an si alimentezi de la superchargere pe autostrada cu 2.5 lei kwh vei scoate din buzunar suma de 3.400 euro pe an!
Daca mergi 40.000 de km cu un diesel care consuma 6 litri de motorina pe autostrada si pretul motorinei este de 7.4 lei vei avea un cost pe an de 3.600 euro, si asta fara sa mai punem ca masina diesel va avea o valoare de revanzare mult mai mare dupa 8 ani de utilizare sau 320.000 de km cand cea electrica va avea nevoie de o baterie noua cu un pret mediu de 20.000 euro!
PENTRU O PRESA AUTO INDEPENDETA ajuta Autolatest Romania sa ramana obictiva in continuare: Donează prin Patreon AICI
După 15 ani de utilizare nu după 8 era corect. Nu e asa mare degradarea bateriei.
degeaba va chinuiti sa calculati si sa explicati, ca boii vor cumpara in continuare electrice, pentru ca “trebuie sa salveze planeta”, si alta deviza nu au in cap si nu stiu cum sunt produse masinile electrice si curentul pentru ele. dar ei salveaza mediul… le doresc sa se aprinda toate pe sosele si apoi sa vada ce mediu au salvat
Raul Bila orice litru de fuel consumat = CO2 din Cambrian emis în atmosferă in prezent. Asta este problema. Deci du-te înapoi în Cambrian cu dinozaurii. Și vezi că România are 60% din electricitate produsă fără emisii de CO2. Tiranozaur patetic ce ești.
Ați făcut liceul la seral? Dacă ai autonomie de 300 km, și parcurgi 1000 km, ai nevoie de 3 incarcari: la 300 km, la 600 km și la 900 km (dar doar parțială, pentru 100 km). Asta conform calculelor dvs. cu 150 lei la 300 km, rezultă un preț de 350 lei. Nu uitați ca la Diesel se adaugă prețul reviziilor (ulei, filtru, bujii, distribuția, ulei cutie, etc).
Eu pot circula in continuare 700km cu un plin la o viteza de 160 până se aprinde rezerva. Și mă opresc la cafea pentru că îmi place nu pentru că sunt obligat;)
Așa repede evoluează progresiștii ăștia doamne ceva de speriat.
Le pica din cer eoliene, panouri solare și centrale hidroelectrice.
Și citește și Dostoievski deși e cancelar sau ar trebui că are nume de rus.
Din păcate masele nu sunt îmbogățite pe seama credulilor așa că încă aleg ce își permit.
Ipocriți nemernici.
Chiar așa! Poate ne explici tu cum se produce energia electrică! Un pont: termocentrala (pe cărbuni) de la Mintia a fost închisă cu mai bine de un an în urmă. Și nu este singura ce a avut această soartă.