Spunem aceasta deoarece modelul in cauza se numeste Renault Espace si asta spune totul. Espace reprezinta pentru Europa ceea ce a reprezentat pentru America modelul Chrysler Voyager, respectiv un monovolum foarte apreciat de marea majoritate a clientilor de MPV-uri mari.
Istoria Espace
Primul model desenat de britanicul Fergus Pollock a aparut in anul 1984, si a constituit la propriu prima masina cu o reala capacitate de a duce intr-un comfort deplin pana la 7 pasageri. Chiar daca la interior se puteau intalni multe elemente de origine Renault 18 si 21, masina si-a stabilit o reputatie de adevarat people carrier. Designul ciudat dar extrem de bine gandit a facut din acest MPV un best seller.
Tot atunci Renault a montat pe Espace I si un motor diesel de 2.1 litri aspirat (80 CP), dar si o transmisie integrala permanenta. Renault Espace IV Modelul din acest test se prezinta ca design drept o evolutie al primei generatii, masina care la randul sau a reprezentat o revolutie europeana in materie.
De data aceasta nivelul inovatiilor si a design-ului este si mai evoluat, modelul de fata fiind parca venit dintr-un viitor destul de departat.
Prima impresie facuta a fost ca masina este bine proportionata si te invita la interior fata prea mari probleme.
Aici lucrurile se schimba radical datorita plansei de bord futuriste si bine realizate din punct de vedere ergonomic. Ceasurile au fost inlocuite cu un dispaly functional de tipul celor dintr-un Megane Scenic.
Pentru a arata nivelul tehnologic ridicat al noului Espace, Renault a montat si display-ul sistemului de navigatie langa cel al indicatoarelor de bord (inainte de facelift acesta era incastrat deasupra consolei centrale). Aceasta modificare a venit cu ocazia facelift-ului realizat in urma cu ceva vreme.
Spatiu Interior
La acest capitol toate bune si frumoase, respectiv fiecare pasager sta foarte comfortabil pe scaunul sau independent fara sa fie jenat cumva de plansa de bord sau de cine stie ce componenta a fetelor de usi sau chiar a scunelor din fata. Spatiul pentru cei 7 pasageri a fost foarte bine gandit, Espace demonstrand inca o data ca aceasta masina a fost conceputa din interior spre exterior.
Volumul portbagajului este suficient cu toate cele 7 locuri, insa devine cu adevarat camionesc cand se scot cinci scaune. Peste trei m3. Cei care doresc si mai mult spatiu pot opta pentru Grand Espace.
Motor
Sub capota modelului testat a tras fara probleme un dCI de 2.2 litri care dezvolta o putere maxima de 150 CP. Acest motor a fost scos din paleta de motorizari pentru Romania, acesta fiind inlocuit cu un agregat de doi litri mult mai rafinat in orice plaja de turatie.
Renault Espace primeste noul motor pe benzina 1.8 TCe 225 CV Initiale Paris EDC 2017
Chiar si asa, acest vechi 2.2 dCI a demonstrat ca este capabil sa traga fara probleme un Espace de doua tone, totul cu un consum de motorina exagerat de mic.
Astfel, in mediul urban Espace-ul nostru a reusit sa consume aproximativ 10 litri, iar in mediu extra-urban in medie 6 litri. Transmsia manuala cu 6 treptesi-a facut datoria cu brio, chiar si in cazul unei utilizari intense prin Bucurestiul nostru extrem de aglomerat.
Renault Espace 2013 primeste un nou facelift- 2.0 dCI de 180 CP
PRO
Designul exterior aduce mult cu prima generatie Espace din 1984. Motorul dCI s-a comportat exempar chiar daca gabaritul masinii a depasit uneori peste 2.5 tone. Linia plansei de bord este futurista si bine integrata cu target-ul marcii in acest segment.
CONTRA
Pretul de achizitie care devine prohibitativ pentru multi familisti romani. Era de preferat sa testam modelul echipat cu motorul mai nou de 2.0 litri dCI.
AutoBild are din nou probleme cu masinile franceze! Renault Espace vs VW Passat