Banner-Autolatest-2021 CEED
Banner-Autolatest-2021 CEED
previous arrow
next arrow

Test Drive Nissan Micra-Downsizing citadin de succes

De asemenea downsizing reprezinta si o reducere a costurilor de fabricatie in general pentru o masina, termenul putand sa fie alaturat fara probleme crizei auto europene.

De ce downsizing?

Ei bine daca ne intrebati pe noi putem spune din start ca regretam perioada din anii 80 si 90 cand toata lumea producea masini din segmentele mici cu minim 4 cilindri in linie cu o cilindree in medie de minim 1.4 litri. Sa conduci un Renault Clio din 1994 cu un motor de 1.6 litri pe benzina sau unul de 1.9 litri diesel este acum aproape o blasfemie.

Cum adica un motor de aproape doi litri pe o masina de clasa mica in Europa? De atunci si pana in prezent industria auto a trecut prin cateva schimbari de proportii unde cea mai mare este considerata marea criza auto a inceputului de mileniu.

Atunci ( 2008) toti constructorii auto au fost pusi in fata unor vanzari din ce in ce mai mici care a dus automat la schimbari radicale. Unii si-au inchis portile iar altii au renuntat la 50% dintre modelele produse pentru a pastra in gama doar acele masini care inca se mai vindeau.

Cealalta schimbare care a aparut odata cu marea criza este o regandire a motoarelor pentru masinile noi. Daca la inceputul anilor 2000 Lexus oferea masini premium hibride, BMW a venit cu sistemul Efficient Dynamics, adica primul Stop & Start de serie din lume care a anulat intreaga tehnologie hibrida a japonezilor. O masina cu un astfel de sitem care opreste motorul la semafor reduce consumul de combustibil aproape la fel cat o face un sistem hibrid de ultima generatie.

Pasul urmator in aceasta regula nefasta pentru industria auto europene a fost dezvoltarea de noi motoare care sa nu benefecieze decat de aportul a 3 cilindri si a unei capacitati cilindrice de sub 1.000 cmc. Constructorii au reusit sa atinga performante de top cu aceste noi motoare datorita utilizarii in masa a sistemului de supraalimentare turbo.

Acum un motor Ford EcoBoost de un litru cu doar 3 cilindri in linie dezvolta o putere maxima de 125 CP si trebuie sa ne asteptam la anul ca acest motor sa ofere o putere maxima de 175 CP. 

Cine face downsizing in 2012?

La aceasta intrebare este simplu de raspuns, respectiv toata lumea. Sa ofere un motor minuscul pe o masina de oras nu este nimic nou,insa sa oferi un motor minuscul pe cele mai scumpe limuzine de lux este din punctul nostru de vedere aberant.

La acest ultim capitol intra modele precum Mercedes S250 CDI (un 4 in linie diesel de 2.2 litri care se regaseste si pe gama de utilitare Sprinter), un 525d (un 4 in linie de 215 CP gasit chiar si pe micutul Mini SD) sau Audi A8 ( un minuscul 2.0 TDI de 170 CP motor de masa care echipeaza de ceva vreme toata gama de utilitare Transporter si Crafter).

Se pare ca acest trend a fost inteles de unii doar prin prisma castigului de bani (vezi exemplele de mai sus din clasa de lux) insa acesta a adus si cateva avantaje considerabile care sunt in favoarea clientului.

Sa conduci in anul 2012 o masina de oras cu un motor pe benzina si transmisie automata care sa consume doar 7 litri in traficul din Bucuresti este ceva normal. Aceasta masina este noul Nissan Micra 1.2 80 CP CVT care aduce in prim planul europenilor peste 4 decenii de downsizing japonez.

Da este corect, japonezii la ei acasa fac downsizing din anii 70 cand pe sosele din Tokio au inceput sa circule masini mici cu motoare minuscule care nu consumau foarte multa benzina. Spunem benzina pentru ca masinile diesel sunt in Japonia asemenea autostrazilor cu trei benzi in Romania.

Trei decenii de downsizing japonez sub capota lui Nissan Micra

Daca ne uitam putin peste ce ofera europenii la capitolul motoare mici pe benzina vedem faptul ca Fiat a dat startul in 2007 cu motorul 1.4 T-Jet de 120 CP dupa care Renault a dezvoltat gama TCe si VW gama TSI.

In prezent toate aceste masini europene sunt supraalimentate si au motoare pe benzina care in ciuda reclamelor de la televizor au un consum mediu mult peste ceea ce anunta constructorul. Sa conduci o Skoda Fabia 1.2 TSI in Bucuresti inseamna un consum mediu garantat de 9.8 litri.

Daca mai si aplici un condus sportiv atunci trebuie sa te astepti la valori ale consumului situate in zona de 12-13 litri pentru fiecare 100 de km, exact cam cat consuma in mediu in oras un motor de doi litri si 140 CP din anii 90. Multi clienti de automobile noi nu stiu faptul ca pentru a consuma putin o astfel de masina trebuie condusa atat de atent incat placerea de a conduce devine un motto din reclamele celor de la BMW din anii 90. 

Masina de fata a trecut prin test-ul suprem, respectiv am parcurs peste 300 de km in Bucuresti atat intr-un mod economic cat si intr-un mod alert.

Rezulatul nostru este unul interesant deoarece trebuie sa spunem ca acest nou Nissan Micra consuma real doar 7.0-7.5 litri de benzina cand parcurgem o distanta cosiderabila in modul bara la bara.

Evident datorita conditiilor meteo nu am activa sistemul de aer conditionat fapt care credem ca a scazut consumul in medie cu pana la un litru pe distantele parcurse.

Downsizing aspirat vs Downsizing turbo!

Multi dintre cei care au condus ne-au intrebat daca masina de fata este echipata cu o motorizare turbo, iar raspunsul nostru a fost unul evident NU.

Nissan Micra in versiunea din acest test este echipata cu o motorizare cu trei cilindri in linie de 1.2 litri care dezvolta o putere maxima de 80 CP la o turatie de 6.000 rpm. Momentul motor este de 110 Nm incepand cu 4.000 rpm. Motorul supraalimentat al noii Micra denumit 1.2 DIG-S si 98 CP nu se comercialieaza in Romania.

Astfel un motor mic, de cilindree mica si pe deasupra aspirat este solutia evidenta pentru masina de oras in viziunea celor de la Nissan. Mai mult decat atat acestia au scos din gama motorul diesel dCI pentru ca pur si simplu nu mai este nevoie de el.

Noul Micra consuma aproape la fel cat un diesel in oras si benefeciaza de o autonomie de peste 900 km in mediul extraurban cu doar 41 de litri ai rezervorului.

Asadar, Micra ofera in prezent singurul motor pe benzina din noul trend downsizing care nu are un sistem de supraalimentare, iar rezultatul este unul foarte bun. Chiar si cei de la Dacia au inceput sa echipeze modelele sale cu noul motor L3 TCe de 900 cmc care dezvolta 90 CP, propulsor care trebuie sa concureze motorul celor de la Ford Craiova Ecoboost de un litru si 100 CP.

Germanii au in gama un TSI de 1.2 litri si 90 CP care din pacate are si un pret de achizitie mult peste cel al masinilor in discutie aici.

Noi cei de la Autolatest iubim masinile supraalimentate atunci cand vine vorba de automobile sport cu puteri maxime de peste 200 CP, insa atunci cand vorbim de masini mici de oras motoarele supraalimentate ofera doar o amagire mica la capitolul sportivitate insa de multe ori cumparatorul nu stie care sunt costurile de mentenanta a unei masini supraalimentate pe termen lung.

Articole Interesante

Alte Stiri

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Galerie Foto

Articole Recente