Banner-Autolatest-2021 CEED
Banner-Autolatest-2021 CEED
previous arrow
next arrow

Test Drive in premiera cu noul Cadillac STS 2005-Contraatacul americanilor!

Toata lumea stie ca cea mai mare piata de automobile de pe planeta este America si ca primii doi constructori, din punctul de vedere al vanzarilor, sunt tot americanii, respectiv gigantii General Motors si Ford. Ca piata, pe locul doi dupa America este de foarte mult timp Europa, respectiv Uniunea Europeana.

Aici volumul vanzarilor nu sunt la fel de ridicate precum sunt cele din SUA insa piata europeana este ghidata de principii si mentalitati total diferite fata de cele al americanilor, aici conteaza foarte mult daca masinile pot fi dotate si cu motoare diesel sau cu GPL, variante neintalnite la constructorii de peste Ocean.

Cadillac STS 2005, autoaltest, drive test Cadillac STS 2005, v8 northstar, testeauto Cadillac STS 2005

Toate bune si frumoase, insa fabricantii europeni precum VW, BMW, Mercedes sau Jaguar activeaza pe piata nord americana de multi ani si se descurca mai mult decat bine ca vanzari, in timp ce marcile traditionale americane nu au nici o sansa in Europe datorita conceptiei diferite pentru gusturile europene.

Pentru a contracara acest trend, de exemplu Ford a facut primul pas, acesta fiind reprezentat de Ford Europa, care produce si concepe masini numai pentru europeni, in timp ce General Motors este reprezentat de catre Opel, constructor generalist care face parte din portofoliul americanilor. Marea neliniste a lor a fost si este in continuare faptul ca europenii s-au impus faraa probleme in America la nivelul limuzinelor de lux, invazie care nu a putut fi egalata de catre americani prin prezenta marcilor lor de lux precum Cadillac, Lincoln, Mercury sau Buick, pe piata batranului continent.

Cadillac STS 2005, autoaltest, drive test Cadillac STS 2005, v8 northstar, testeauto Cadillac STS 2005

Motivul n-a fost decat mentalitatea in conceperea masinilor americane, care fie sunt prea mari ca dimensiuni, fie ca le lipseste un rafinament tehnic intalnit la toti constructorii de masini europene exclusiviste.

Pentru a schimba aceasta situatie destul de neplacuta, marca de lux a lui General Motors, inconfundabilul Cadillac a intreprins, la sfarsitul anilor ‘90, studii de piata care sa arate motivele si remediile aferente esecului vanzarilor din Europa. Rezultatul acestui demers a dat nastere unor automobile care au sanse foarte mari pentru a se integra tumultoasei piete europene. Primul a fost Cadillac-ul CTS, limuzina care a inlocuit vechiul Seville si care a aratat lumii ca si Cadillac poate produce berline foarte avansate ca tehnologie si care pe deasupra sa arate bine ca design, toate acestea fara a dezavantaja imaginea Cadillac.

Cadillac STS 2005, autoaltest, drive test Cadillac STS 2005, v8 northstar, testeauto Cadillac STS 2005

Daca CTS-ul concureaza in clasa mare si se lupta fara probleme cu un Mercedes clasa E sau cu un BMW seria 5, americanii au hotarat ca este momentul sa duca aceasta batalie la alt nivel, unul superior, unde apele sunt mai rarefiate ssi unde intalnim doar cateva masini care conteaza, printre acestea amintind Mercedes-ul clasa S, BMW-ul seria 7, Audi-ul A8 si Jaguar-ul XJ, noul Cadillac avand denumirea STS. Ca design al caroseriei, noul STS este un Cadillac pur-sange, linile drepte ale caroseriei care se incadreaza in curentul edge-design amintesc de mai micul CTS si de exoticul cabriolet XLR.

Noul Cadillac Escalade IQ merge 720 km cu o alimentare, produce 750 CP si costa cu 50.000 euro mai putin ca un X7 sau GLS

Partea frontala, cu farurile amplasate vertical, se aseamana, in general, cu cea de la CTS, insa la STS intalnim elemente rafinate precum grila radiatorului de mari dimensiuni care este cromata. La interior lucrurile stau cum ne-am asteptat, respectiv luxul de mare clasa dar nu opulent imbraca bine orice Cadillac. Tapiseria din piele, ca dotare standard, si insertiile de lemn de pe plansa de bord fac toti banii, atmosfera din spatele volanului fiind mai mult decat placuta.

Pe consola centrala intalnim o instalatie de climatizare automata dual-zone si un display multifunctional pe care sunt afisate functiile sistemului de navigatie si cele ale sistemului audio Bose. Din punct de vedere tehnic, noul STS este o masina cu totul ssi cu totul unica la Cadillac, deoarece aceasta este prima limuzina americana care poate fi oferita optional si cu transamisie integrala, fapt care contrazice filosofia de pana acum a marcii, care s-a axat doar pe producerea de limuzine cu tractiune pe puntea fata.

Cadillac STS 2005, autoaltest, drive test Cadillac STS 2005, v8 northstar, testeauto Cadillac STS 2005

Pe langa aceasta transmisie integrala noul STS mai este oferit si ingeniosul Magnetic Ride Control care este un sistem electronic de stabilitate care controleaza ruliului si tangajului masinii in curbe. Sub capota, inima lui STS are acelasi V8 Northstar cu blocul din aluminiu, care aici dezvolta o putere maxima de 320 de CP si un cuplu motor de 418 Nm, caracteristici suficiente pentru a concura de la egal la egal cu un Mercedes S 500, un BMW 745i sau cu un Audi A 8 4,3l quattro.

Cadillac vs Europa

Singurul capitol la care Cadillac nu se integreaza clasei lux il constituie pretul de achizitie, care este cu mult inferior modelelor europene, detaliu care s-ar putea sa fie un factor decisiv in succesul americanului in Europa. Noul STS va putea fi cumparat si de la noi, importatorul Cadillac in Romania, MIT Motors, promitand ca pana in vara dornicii vor avea ocazia sa conduca cea mai dorita masina americana, luxosul Cadillac STS.

Cadillac vinde in Europa un SUV diesel, Cadillac XT4 350D 174 CP AWD Automatic si aduce si noul Cadillac Lyriq

22 Ianuarie 2005

Articole Interesante

Alte Stiri

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Galerie Foto

Articole Recente