Spunem aceasta deoarece acesta a fost feeling-ul general pentru cele cateva zile in care au avut in posesie noul Peugeot RCZ 2012.
Aceasta jucarie pentru oameni mari este realmente un produs extrem de bine realizat atat din punct de vedere optic cat si tehnic. Nu putini au fost cei care au intors capul dupa aceasta “masinuta” egoista a celor de la Peugeot fie ca nu stiau ce era fie ca arata mult mai bine decat un Porsche Cayman sau cine stie ce BMW coupe. Da este adevarat ca acesta este primul model Peugeot realizat din punct de vedere al design-ului in totalitate de specialistii francezi, RCZ fiind prima masina din ultimii 20 de ani care nu mai este “desentata” de o casa de design de talie mondiala.
Ce este un RCZ 2012?
Ei bine la aceasta intrebare se raspunde simplu si eficient, respectiv un produs al celor de la PSA care se doreste sa fie intruchiparea sportivitatii moderna a celor de la Peugeot, o sportivitate care nu uita nici mitic-ul 205 Sacre Numero cat nici vedeta 206 RS. Pur si simplu acest RCZ este o palma data brand-urilor de prestigiu din Europa (si aici ne referim evident la cele din Germania) care au prostul obicei de a realiza masini foarte puternice si foarte bune, insa care sunt imbracate cu haine banale. Ca imagine singurul concurent real al noului RCZ este poate o Alfa Romeo GT sau Brera.
Design
Prima imagine care ne sare in fata ochilor atunci cand privim acest RCZ este ca avem de a face in partea frontala cu un 308 GTI aditivat, in partea laterala cu un Audi TT mult mai bine gandit si in partea posterioara cu o combinatie intre un Porsche Boxter, Nissan 350Z si un Audi TT din prima generatie. Chiar si asa, masinuta celor de la Peugeot are un sex appeal care starneste invidii extrem de mari.
Senzatii optice in ochii celor cu VW si Audi
Da este suprinzator sa vedem cum soferii intorc capul pentru a vedea cat mai mult un Peugeot insa exact aceasta situatie s-a intamplat atunci cand am mers cu masina prin Bucuresti. Spre suprinderea noastra chiar si cei cu masini foarte scumpe si foarte puternice nu au resuit sa-si stapaneasca curiozitatea, de cateva ori fiind chiar intrebati la semafor despre ce masina este vorba…de parca leul de sub eleronul escamotabil nu avea ceva de spus!
Cel mai mare soc a fost sesizat de noi la posesorii de Audi TT si VW Scirocco care parca nu vroiau sa creada cum arata acest RCZ in “carne si oase”.
Interior
Din nou RCZ da o lovitura de gratie concurentilor cu un interior mult mai bine realizat decat cel intalnit la modelul VW Scirocco insa si foarte aproapiat calitativ de cel al modelului Audi TT. Pur simplu pachetul piele integral ( intreaga plansa de bord imbracata intr-o piele fina) face din interiorul noii masini o zona extrem de placuta.
Intreaga plansa de bord are un design extrem de sportiv care aduce aminte de concepul american cab-forword. Scaunele sunt sportive insa parca am fi vrut o sustinere laterala mai eficienta.
Locurile din spate sunt simbolice deoarece poate doar doi copii de pana in 10 ani pot sta pe distante foarte mici. Avantajul celor doua locuri din spate este obervat doar atunci cand se rabateaza bancheta pentru a ajunge la un volum al portbagajului de peste 760 litri.
Motorizare
Sub capota relativ scurta a RCZ-ului se ascunde o motorizare pe benzina THP de 1.6 litri. Aceasta dezvolta o putere maxima de 200 CP si ofera celui din spatele volanului un moment motor de 275 Nm incepand cu 1.700 rpm. Acest lucru se traduce printr-o repriza de la 0-100 km/h in doar 7.5 secunde si o viteza maxima de 237 km/h. Motorul THP este realizat de PSA impreuna cu BMW si echipeaza toata gama Mini, diferenta majora la masina de fata fiind aceea ca pentru RCZ motorul dezvolta mai mult a putere decat pentru Mini Cooper S (184 CP).
Consumul afisat de noul RCZ in conditiile rularii in mediul urban pe o sosea acoperita cu zapda si gheata este 12.5 litri pentru fiecare 100 de km parcursi. In mediu extra urban masina consuma chiar si 6.5 litri/100 km daca se abordeaza un condus calm. La acest capitol multi o sa veniti sa ne spuneti ca totusi este un consum mare insa nu trebuie sa uitam ca avem sub capota o motorizare pe benzina de 200 CP.
Transmisie
Una dintre cele mai placute surprize a fost echiparea masinii cu o transmisie manuala cu 6 rapoarte scurte. Daca ne uitam la modelele concurente putem vedea ca transmisiile manuale au rapoarte mai lungi pentru un condus mai relaxat. Peugeot a decis ca acest RCZ trebuie sa fie mai incisiv decat concurenta si echipeaza noua masina cu o cutie de viteze foarte scurta. De exemplu se ajunge foarte repede in mediul urban sa mergem cu o viteza a 4-a pentru a avea un consum cat mai mic de combustibil.
Singurul dezavantaj de observa atunci cand mergem pe autostrada intr-un regim de viteza mai mare.
Concurenta
Peugeot RCZ 1.6 THP 200 CP pret de achizitie DDP 29.910 euro
Aici este foarte simplu:
VW Scirocoo 2.0 TFSI este mai ieftin cu pana la 2.000 euro decat acest RCZ insa nu ofera performante mai bune atunci cand este condus sportiv. Diferenta de pret in favoarea lui Scirocco se anuleaza cand se opteaza pentru cateva dotari care se regasesc standard la RCZ.
Audi TT 2.0 TFSI– Din prima trebuie sa spunem ca TT-ul arata banal fata de RCZ si costa in medie cu pana la 10.000 euro mai mult. Singura dotare care este realmente recomandata pentru TT este transmisia integrala Quattro si cutia de viteze semi-automata DSG. Cu aceste optiuni pretul este mai mare cu pana la 15.000 euro fata de cel al RCZ-ului.
Hyundai Veloster este o masina mai ieftina cu pana la 4.000 euro decat RCZ-ul insa nu are un motor pe masura ( in Romania nu se importa versiunea 2.0 turbo de 200 CP). Echipamentul standard este mai bun decat la masina franceza insa optiunile premium sunt limitate.
MINI Cooper S– Masina britanicilor costa standard 26.000 euro, insa daca punem cateva optiuni ajungem lejer in zona de 35.000 euro. Chiar si asa, motorul este aceelasi cu cel al RCZ-ului insa mai slab.
Concuzii
Noul Peugeot RCZ este o masina de imagine pentru francezi care are o motorizare BMW extrem de puternica. Interiorul este unul dintre cele mai bune din clasa, iar stabilitatea masinii pe viraje ne aduce aminte de masinile sport care au preturi de achizitie de peste 50.000 euro fara taxe.
PRO
Imagine de marca, design socant (pozitiv), pozitie la volan, tapiterie de piele, pachet piele integral, tren de rulare realmente sport, eleron escamotabil de senzatie, portbagaj foarte mare, pret de achizitie corect, motor sportiv si economic.
CONTRA
Locurile din spate sunt simbolice, lipsa spatii depozitare la interior, acces dificil la interior, optiuni putine insa si scumpe, diesel nerecomandat pentru acest gen de masina, vizibilitate precara fata-spate, unghi de bracaj foarte mare.