Spunem atipica, pentru ca japonezii de la Mazda au fost primii care au declarat oficial, in urma cu jumatate de deceniu, ca NU SUNT DE ACORD cu regula downsizing-ului, adica dezvoltarea de motoare cu 3 cilindri de capacitate mica, turbo, pentru a reduce emisiile de noxe.
Mazda a spus pe atunci, ca dezvolta o generatie noua de motoare pe benzina FARA TURBINE, care urmeaza sa fie compatibile chiar si cu cele mai stringente norme de poluare din anii care vin.
In prezent, testam o masina Mazda extrem de interesanta, pentru ca este singura din acest segment care nu are o cilindree mica si este singura din segment care nu are nici o forma de supraalimentare.
Fanii masinilor turbo, vor spune ca Mazda greseste si a dat nastere unei masini “lenese”. care nu are cum sa faca fata unei concurente turbo 2019.
DESIGN
La fel cum era de asteptat si cu acest mic facelift, japonezii ne arata cum se poate desena un SUV fara sa fie agresiv sau cu elemente optice parca lipite de catre designeri, pe caroserii.
Linia optica a lui CX-5 place din orice punct este privita, pentru simplul fapt ca inginerii japonezi au avut, poate, un cuvant mai putin de spus in fata designerilor, cand a luat nastere aceasta masina!
La interior, CX-5 ramane o masina conventionala, cu o calitate de fabricatie foarte buna si o ergonomie demna de laudat.
DE CE 2.5 LITRI SI DE CE FARA TURBO?
Aceasta este intrebarea la care doar un fan al motoarelor pe bezina aspirate poate sa raspunda, respectiv feeling-ul acela de a conduce o masina care are resurse de putere chiar si cand turatia ajunge la 6.000 rpm.
Pentru a demonstra europenilor ca un motor turbo pe benzina de 1.5 litri nu are cum sa ofere perforamnte scontate pe o masina SUV de 1.6 tone la gol, inginerii Mazda au dat nastere motorizarii pe benzina de fata, care are o cilindree de 2.5 litri si doar 4 cilindri in linie.
Rezultatul se numeste Skyactiv G195 si reprezinta de fapt, cea mai mare motorizare oferita de Mazda pe majoritatea pietelor auto importante.
CUM SE COMPORTA O MOTORIZARE ASPIRATA IN 2019?
Cine a condus un SUV pe benzina in ultimii ani, cu siguranta a condus un SUV echipat cu o motorizare de cilindree mica supraalimentata.
Pe scurt, vorbim de un motor Mazda de turatii, care se comporta complet diferit fata de motoarele de volum ale celor de la VW, Nissan sau Opel.
Pentru a merge elegant intr-un oras aglomerat cum este Bucurestiul, motorul aspirat reprezinta o solutie chiar si pentru cei care doresc un motor turbo pe benzina. Marile diferente sunt observate atunci cand merge in afara oraselor, unde pentru a realiza depasiri in siguranta, motorul Skyactiv G195 trebuie sa atinga turatiile de top.
In acest mod, motorizarea japonezilor da dovada de performante de top, pentru ca NU vorbim de un motor mic de 1.6 litri, ci de un motor MARE cu o cilindree de 2.5 litri.
Surpriza cea mare este ca motorizarea Skyactiv G195, in regim de autostrada, ofera un consum mediu real in medie cu pana la 2 litri fata de concurenta sa directa supraalimentata.
CONCLUZIILE AUTOLATEST
Inca din primii km, am observat ca motorizarea Mazda Skyactiv G195, este una cu un comportament “relaxat’, care nu poate duce decat la mari avantaje pentru client la capitolul fiabilitate in timp si de ce nu, un consum redus de benzina.
Transmisia automata este una clasica cu 6 trepte si ofera un rafinament mult peste ceea ce gasim la concurenta sa directa, care utilizeaza transmisii secventiale cu dublu ambreiaj.
Ultimul punct care ofera masinii de fata un avantaj imens in fata concurentei enuntate mai sus, este consumul real de benzina, care se situeaza la un nivel redus pentru o motorizare de 2.5 litri.
PRO
Imagine de marca
Motor pe benzina puternic si rafinat
Cutie automata clasica cu convertizor
Consum mic de benzina
Valoare mare de revanzare
Calitate de fabricatie
PRO
Pret de achizitie al versiunii de top