Acesta a fost testat in premiera de echipa Autolatest AICI in versiunea Dokker Van si putem spune ca si de aceasta data Dacia are un castigator.
La prima vedere aceasta afirmatie poate parea gratuita insa dupa ce mergi peste 500 de km cu noul Dokker pur si simplu uiti ca esti in spatele volanului unei masini romanesti.
Din punct de vedere tehnic Dokker este doar un Lodgy mai compact, detaliu care aduce numai avantaje in comparatie cu modelul precedent Logan Van bazat exclusiv pe modelul Logan MCV. Ampatamentul mai scurt al lui Dokker si trenul de rulare imprumutat de la Lodgy ofera un comportament rutier mult mai exact chiar si decat cel al noului Logan 2 2013.
Dokker vs Qubo 2013
Pentru a intelege mai bine care sunt adevaratii competitori pentru acest model am pus fata in fata un Dokker cu locuri in versiunea de motorizare 1.5 dCi de 90 CP si un Fiat Qubo 1.3 Multijet. Acest din urma nu este decat un Fiat Fiorino care a primit o bancheta spate si geamuri pentru spatiu de marfa.
La prima vedere masina romanilor trebuie sa concureze un Fiat Doblo, insa realitate crunta este ca un Dokker este un competitor pentru modelul mic Qubo. De modelul Doblo se ocupa in gama francezilor noul Renault Kangoo cu toate versiunile sale de caroserie si de ce nu chiar si noul Mercedes Citan 2013.
CAROSERIE
La acest capitol lucrurile sunt clare respectiv Dacia este mai mare, mai lunga si nu in ultimul rand mai inalta detalii care anunta din start un spatiu interior superior masinii Fiat produse in Turcia.
Chiar si portierele sunt mai mare la modelul Dokker, iar cand trecem in partea din spate cele doua usi batante cu deschidere la 180 grade fac minuni atunci cand trebuie sa incarcam obiecte volumionase in mediul urban.
Fiat Qubo are din start o caroserie mai mica detaliu care nu poate aduce nici un fel de avantaj in comparatie cu masina romaneasca. Mai mult decat atat ampatamentul mai mic al lui Qubo anunta si un spatiu interior pentru pasageri mult sub oferta celor de a Dacia.
INTERIOR
Cand te urci pentru prima data intr-un Dokker nu poti sa nu observi faptul ca te afli in spatele unui volan de Lodgy, masina construita pentru transportul de pasageri. La masina italiana nu poti sa nu obervi ca atat plansa de bord este indentica cu cea a utilitarei Fiorino, atat la capitolul calitate de fabricatie cat si la capitolul asamblare. Da este pentru prima data cand spunem fara regrete ca masina romanilor este mult mai buna calitativ decat cea a italienilor.
De vina pentru acest lucru este poate faptul ca modelul Qubo este construit in totalitate intr-o uzina Fiat din Turcia, loc unde au luat nastere masini care nu au castigat niciodata premii la capitolul calitate si fiabilitate.
Asadar modelul Dokker castiga detasat comparativul de fata cand vine vorba de spatiu interior si calitate de fabricatie.
MOTORIZARI DIESEL ECONOMICE
Atat masina romanilor cat si cea a lui Fiat dispun de motorizari diesel puternice si nu in ultimul rand extrem de economice.
De partea celor de la Dacia vorbim de un diesel cunoscut de 1.5 litri care dezvolta o putere maxima de 90 CP si care dezvolta un moment motor de 200 Nm incepand cu o turatie de 1.750 rpm.
Sub capota lui Qubo se ascunde un diesel Multijet de 1.2 litri care dezvolta o putere maxima de 95 CP insa si cu un moment motor de 200 Nm, aceeasi valoare cu cea a motorului Dacia.
Ambele masini au o transmisie manuala cu 5 rapoarte unde prima treapta este mai scurta in sincronizare pentru o plecare mai eficienta atunci cand masina este incarcata.
Chiar si asa, cutia de viteze a celor de la Dacia este mai bine sincronizata decat cea lui Qubo pentru ca ofera o demultiplicare mai lunga a ultimei trepte pentru o economie mai buna de cumbustibil atunci cand se ruleaza pe autostrazi. Din punct de vedere al timoneriei cutia de viteze a lui Qubo nu primeste din partea noastra decat o nota de 3 pentru ca utilizeaza un sistem de cabluri arhaic intalnit in trecut pe toate masinile Fiat.
Asadar la capitolul confort Fiat pierde puncte serioase pentru ca este echipat cu una dintre cele mai nefericite transmisii manuale de pe intreaga piata auto, iar Dokker foloseste o transmisie usor de utilizat chiar si cand traficul cere constant doar primele doua trepte.
Consumul de cumbustibil al masinilor de fata este foarte bun atat in mediul urban cat si in extraurban indiferent de situatia din trafic.
PRET DE ACHIZITIE
Acest ultim capitol este de altfel si cel mai important pentru ca o Dacia Dokker Laureate 1.5 dCI 90 CP costa 13.600 euro cu toate taxele in timp ce un Fiat Qubo 1.3 Multijet costa 16.400 cu TVA inclus.
Diferenta de 3.000 euro in favoarea lui Dokker pur si simplu face ca modelul celor de la Fiat sa nu aibe realmente nici o sansa in concurenta de pe piata auto de la noi.
Pentru cei 3.000 euro in plus clientul unui Dokker poate sa-si echipeze masina cu sistem de navigatie cu GPS, Parktronic sau ESP si mai ramane cu 2.000 euro pentru a parcurge inca 5.000 de km gratuit, in timp ce clientul de Fiat cumpara o masina cu ceva dotari standard insa care mai trebuie sa investeaza chiar si 2.000 euro in plus pentru a aduce acest Qubo la nivelul tehnologic afisat de masina romanilor.
CONCLUZII
Dupa ce am parcurs cele mai importante caracteristici ale celor doua modele putem spune ca NU se merita achiztionat un Fiat Qubo in detrimentul Daciei Dokker pentru ca este mai mic, mult mai scump, cu o motorizare Multjet cu o fiabilitate precara si pentru care trebuie sa platim in plus pentru dotarile asemanatoare la modelul Dacia.
Dokker vine pe acest segment cu un pret de achizitie nu foarte mic in comparatie cu modelul Logan Van insa ofera un diesel dCI de 90 CP ajuns la maturitate (injectie si turbo schimbate fata de versiunea de 85 CP) care in ciuda unei distributii pe curea permite masinii sa parcurga fara probleme peste 200.000 de km in deplina siguranta.
Spatiu interior mai mare, cutia de viteze eficienta care dispune de o timonerie mut mai exacta decat cea a lui Fiat si un pret de achizitie mai mic cu 3.000 euro sunt principalele caracteristici pentru care noi cei de la Autolatest recomandam achizitia lui Dokker in defavoarea Fiat-ului.
In plus fata de aceasta Dacia ofera cea mai buna retea de service din Romania in timp ce Autoitalia a restrans reteaua Fiat la inceputul crizei auto din 2009.
Dacia DOKKER 2013
PRO
Imagine de marca
Calitate de fabricatie
Motor diesel dCI puternic si economic
Pret cu 3.000 euro mai mic decat Fiat
Dotari standard si optionale peste Fiat
Sistem de navigatie cu touch screen LG
Comportament rutier exact
Sarcina maxima la nivelul unui Fiat Doblo
Doua portiere culisante
CONTRA
Pret de achizite mai mare decat cel al lui Logan Van
Fiat QUBO 2013
PRO
Design interesant
Motor diesel Multijet puternic
Viteza maxima mai mare decat Dokker
CONTRA
Caroserie mult mai mica
Calitate precara de achizitie
Spatiu interior mic
Portbagaj de doua ori mai mic decat ce al lui Dokker
Pret de achizitie cu 3.000 euro mai mare decat cel al lui Dokker
Lipsa sistem de navigatie
Retea de service Autoitalia restransa
Probleme de fiabilitate electronica si motorizare Multijet
Valoare foarte mica de revanzare