Banner-Autolatest-2021 CEED
Banner-Autolatest-2021 CEED
previous arrow
next arrow

Waze introduce pe harta zona ZACA 2020! Vezi online unde este Taxa Oxigen/Firea in harta pentru Bucuresti

Aceasta taxa Firea PSD incepe de la suma de 500 lei si poate ajunge la 1900 lei pentru fiecare an in parte in functie de norma de poluare.

Marea problema este ca incepand cu anul viitor 2021 NU VOR MAI PUTEA INTRA IN BUCURESTI nu doar in zona ZACA maisnile Euro 1 si 2, respectiv peste 200.000 de masini care deja sunt inmatriculare in Bucuresti si Ilfov.

Americanii de la Waze au anuntat ca vor introduce in harta lor cu zona Bucuresti si aceast perimetru centrala care se numeste zona ZACA.

Taxa impusă de primarul Capitalei, Gabriela Firea, șoferilor care circulă prin București, are ca singur criteriu de aplicare norma Euro a autovehiculelor, fără să țină cont de capacitatea motorului sau de tipul de combustibil folosit. De altfel, poluarea este taxată de Primăria Capitalei doar în timpul săptămânii, în intervalul orar 7-22. În rest, în weekend, de sărbătorile legale și noaptea, șoferii pot polua Bucureștiul gratis.

Unde se plătește vinieta Oxigen și câți șoferi au plătit deja

Municipalitatea lucrează deocamdată la implementarea sistemului de plată a vinietei Oxigen, deși ea a intrat deja în vigoare. Teoretic, taxa se va plăti online, în benzinării, prin SMS sau printr-o aplicație online special dezvoltată de Primăria Capitalei.

Deocamdată, Oxigen se poate lua doar de pe internet, pe un site partener al Companiei Naționale de Autostrăzi care vinde și rovinietele naționale: roviniete. Siteul are un anunț greu lizibil pe pagina de start, care nu este afișat dacă folosiți un soft de tip „ad blocker”, astfel că potențialii clienți cu greu pot accesa pagina de plată.

CE NORMA DE POLUARE ARE MASINA TA? UNDE ESTE SCRISA?

Pentru șoferii care și-au înmatriculat mașinile în anii recenți, norma Euro se regăsește foarte simplu în cartea de identitate a vehiculului, conform Registrului Auto Român (RAR): în dreptul numărului de omologare al mașinii sau la „numărul național de registru”, în cazul celui mai nou model de carte a mașinii

În cazul vehiculelor vechi, care sunt de altfel și cele mai aspru taxate, cel mai probabil că proprietarii au modele vechi de carte de identitate a mașinii, în care norma Euro nu este trecută explicit. Ea se află la ultimele două simboluri din numărul de identificare al mașinii (codul VIN), pe care îl găsiți în talonul sau în cartea mașinii, astfel:

  • Euro 1 – E1, R1, K1, T1, H1
  • Euro 2 – E2, R2, K2, T2, H2, X1, X2, X3, X4, X5, X6, Y1, Y2, Y3, D3;
  • Euro 3 – E3, R3, T3, H3
  • Euro 4 – E4, R4, K4, T4, H4
  • Euro 5 – E5, R5, RE, T5, H5
  • Euro 6 – E6, R6, T6.

DEFINITIE ZACA:

Se defineşte Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de: P-ța Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – şos. Ştefan cel Mare str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă-bd. Märäşeşti – str. Mitropolit Nifon- bd. Libertății – Calea 13 Septembrie şos.Pandurilor șos.Cotroceni -spl. Independentei – str. Ştirbei Vodă – str. Berzei str. Buzeşti -p-ta Victoriei.

 

TARIFE

· Non-euro – 15 lei/ zi, 300 lei/luna si 1.900 lei/an
· Euro 1 – 15/zi, 250 lei/luna si 1.700 lei/an
· Euro 2 – 15 lei/zi, 200 lei/luna, 1.500 lei/an
· Euro 3 – 5 lei/zi, 100 lei/luna sau 700 lei/an
· Euro 4 – 5 lei/zi, 80 lei/luna sau 500 lei/an
Potrivit unui amendament și aprobat in sedinta CGMB, mașinile non-euro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie deloc în București de la 1 ianuarie 2022, iar pentru cele Euro 3 restricția este valabilă din anul 2024.

Potrivit aceluiasi amendament, sunt exceptate de la plata vinietei scuterele si motocicletele, dar si autovehiculele cu norma de poluare Euro 3 care functioneaza cu GNL, GNC si GPL.


Banner Description

Articole Interesante

Alte Stiri

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Galerie Foto

Articole Recente