Pana in prezent la capitolul diesel SUV-ul suedezilor era disponibil doar cu motorul diesel cu cinci cilindrii in linie de 2,4 litri care dezvolta o putere maxima de 163 de CP.
Acesta mai echipeaza de asemenea si restul gamei Volvo, performantele fiind suficiente pentru un condus normal. Inginerii de la Volvo au decis insa ca este momentul ca singurul diesel sa fie disponibil si intr-o varianta de putere superioara celor 163 de CP ai versiunii de baza.
Cel mai avantajat model este binenteles cel mai mare SUV Volvo, respectiv XC 90. Dupa introducerea motorului V8 pe benzina, acesta suferea la capitolul diesel deoarece concurenta are motorizari cu mult superioare.
Puterea maxima a crescut la 185 de CP insa cel mai mare castig se gaseste la capitolul moment motor, noul diesel dispunanad de un cuplu de 400 de Nm .
Si in aceasta situatie performantele noului XC 90 sunt pe hartie inferioare concurentei precum BMW-ul X5 3.0 d sau Volkswagen-ul Touareg V6 TDI. Realitatea este insa total alta decat performantele anuntate de constructor. Vivacitatea si nu in ultimul rand rafinamentul desaavarsit al noii versiuni a motorului D5 fac viata mult mai placuta la volanul SUV-ului suedez.
Motorul raspunde incredibil de usor la apasarea brusca a pedalei de acceleratie, turometrul urcand nonsalant pana la o turatie de 5.000 rpm unde injectia este taiata electronic. In configuratie cu transmisie manuala, Volvo XC 90 devine un automobil de teren care se simte la locul lui chiar si in traficul aglomerat al Bucurestiului.
De asemenea in ciuda unei greutati nu foarte mici, repriza de la 0 la 100 de km/h se realizeaza in doar 10,9 secunde, aceasta repriza fiind mai buna cu aproape doua secunde decat la versiunea diesel de 163 de CP. Noul motor afiseaza un consum de combustibil de minim 6,9 litri si 10,7 litri la 100 de km parcursi. Aceste cifre sunt surprinzator mai mici in comparatie chiar si decat al versiunii mai slabe.
Pentru a corespunde normelor de poluare Euro 4, noul diesel vine din fabrica cu un filtru de particule care nu necesita inlocuirea in timp. Transmisia in varianta de serie este manula cu 6 rapoarte iar optional este disponibila si o cutie de viteze automata Geartronic de asemena cu 6 rapoarte. In rest XC 90 se ridica la nivelul asteptarilor si anume spatiul interior este suficient de mare incat toti pasagerii pot sta comfortabil, iar in special in sezonul rece sistemul de climatizare este mai mult decat performant.
Exemplul clasic a fost atunci cand a fost pornita masina dupa ce a stat o perioada indelungata la o temperatura in jurul valorii de 0 grade, habitaclul fiind aproape instantaneu incalzit. De asemena scaunele fata incalzite in doua trepte functioaneaza impecabil si ajung in temperatura foarte repede. Cel mai surprinzator echipament din interior este indiscutabil insalatia de sunet care foloseste tehnologia Dolby Surround Pro Logic II.
Dupa activarea acesteia interiorul se transforma intr-o sala de concert veritabila, toate sunetele fiind redate foarte fidel. Subwoofer-ul de 140 W din portbagaj acompaniaza restul de sunete inalte, simpla ascultare a unui post de radio devenind o experienta memorabila.
Pretul la care este disponibil acest model in varianta cu cinci locuri porneste pentru versiunea Kinetic de la 35.900 euro , aceasta cu toate taxele ajungand la 44.857 euro. Pentru cei care doresc 7 locuri si o verisiune de top pot achizitiona modelul XC 90 Ocean Race acesta ajungand sa coste peste 54.000 euro. In incheiere despre aceasta motorizare noua nu putem spune decat ca este cel mai performant diesel de la Volvo, iar echipand SUV-ul XC 90 acesta devine un concurent serios pentru modelele germane.
Pretul de achizitie este corect iar din punct de vedere calitativ XC 90 este un SUV care apartine segmentului de top.
Degeaba faceti toate cele povestite ca sa ia ochi cumparatorului’ cu turatie ati rezolvat.dar cu transmisia si materiale de transmisie ‘cand ? Faceti si voi din materiale mai rezistenta cum face Toyota’copiati de la ei.