Toate bune si frumoase insa cei care reglementeaza noile normative obligatorii in UE uita de fapt ca in Romania sute de mii de masini cu motoare cu aprindere prin scanteie nu sunt concepute tehnic a merge cu noua benzina E10.
“Hotărârea de Guvern nr. 935/2011 privind promovarea utilizării biocarburanților și a biolichidelor, prevedea ca, de la data de 1 ianuarie 2019, operatorii economici, respectiv antrepozitarii, destinatarii înregistrați, importatorii care introduc pe piață carburanți supuși plății accizelor în România au obligația să introducă pe piață numai benzină cu un conținut de biocarburant de minimum 8% în volum.”
Conform sursleor foarte multe masini vor avea probleme pentru ca sute de mii de masini nu au furtunele prin care cicula benzina compatibile cu aceasta noua benzina E10.
Si sistemele de aprindere vor avea probleme conform multor specialisti, situatie cand clientii merg la service si nu stiu de ce masina nu mai porneste normal sau ca functioneaza cu intreruperi.
De asemenea multe masini vor avea probleme iarna cand temperatura scade considerabil, moment cand benzina E10 nu are aceeleasi caracteristici precum cea clasica.
In Anglia cel putin 600.000 de masini vor avea de suferit cu ocazia introducerii noii benzile E10 cu 8-10% etanol!
Teste efectuate pe 4 modele
Cei de la Whatacar au efectuat teste pe patru tipuri de mașini, în urma testelor Dacia Sandero având rezultatele cele mai slabe în cazul utilizării benzinei E10. Celelalte mașini testate au fost Hyundai i30, cu motor de 1,4 litri, Mini Paceman, cu motor de 1,6 litri și Toyota Prius, cu motor de 1,8 litri.
În medie, în urma rezultatelor obținute prin folosirea de benzină E0, respectiv E10, s-a constat în medie o majorare a consumului cu 8,4%, echivalentul a două umpleri suplimentare a rezervorului în fiecare an. Presupunând că ambele tipuri de carburanți ar costa la fel, aceasta ar reprezenta un cost suplimentar de 170 de lire sterline pe fiecare șofer britanic.
La nivel național, susține Whatcar, factura suplimentară ar fi de 3,4 miliarde de lire sterline! De altfel, și la nivelul actualului tip de carburanți utilizați, E5, factura este probabil cu 1,7 miliarde de lire decât dacă ar fi fost permisă utilizarea E0.
Majorare medie a consumului, 8,4%
De altfel, majorarea consumului la utilizarea de E10 s-a făcut simțită la toate tipurile de mașini testate. Hyundai i30 și-a majorat consumul cu 9,8%, hibridul Toyota Prius cu 6,4%, iar Mini Paceman, cu 5,9%.
La fel și emisiile de CO2 în atmosferă. La acest capitol, tot Dacia Sandero a ieșit cel mai prost, cu o majorare de 11 g de Co2 pe kilometru, cel mai bun rezultat înregistrând Mini Paceman-ul, cu o majorare de numai 2g/km