Se pare ca ASF impreuna cu asiguratorii au decis de cativa ani ca romanii sa plateasca in functie de puterea motorului, sistem preluat din Franta care se numeste putere fiscala si care taxeaza serios soferii de masini puternice.
De anul acesta cei care locuiesc in Bucuresti si Ilfov platesc in medie cu pana la 40% mai mult decat restul romanilor din alte judete fara ca acestia din urma sa plateasca o taxa de intrare in Capitala cum vedem in tarile civilizate.
RCA-ul in functie de puterea motorului este o solutie AGRESIVA impotriva tuturor soferilor care aspira sa-si cumpere o masina NOUA sau SH cu o putere maxima mai mare decat cea a modelului precedent.
Pentru vehicule cu motoare între 76-100 KW, tariful este de 3.865 lei în București/Ilfov și 2.450lei pentru alte județe, iar pentru cele între 101-125 KW, tariful ASF atinge 3.853lei – București-Ilfov, respectiv 2.618 lei pentru alte județe.
Sistemul RCA Bonus-Malus nu este aplicat de catre ASF si asiguratori in limitele normale, adica soferii care cauzeaza accidente nu doar sa fie taxati cu o crestere a pretului RCA de 5-10% cum se intampla astazi.
Acesta trebuia sa fie principalu barometru prin care se stabileste cota RCA nu locul unde este inmatriculata masina si puterea sa.
Daca un sofer cauzeaza un accident este normal sa plateasca automat un RCA mai mare cu 50%, iar la o a doua abatere in decurs de 12 luni pretul RCA-ului sa fie mai mare cu 100%!
Insa, soferii cu masini puternice sau de putere mica care nu au fost implicat in accidente din care sa fie vinovati sa primeasca reduceri substantiale la pretul RCA, situatie care nu se intampla in prezent pentru ca ASF a stabilit ca la cota Bonus 8 preturile sa fie plafonate!
De asemenea, ASF si BAAR ar putea face o baza de date comuna cu Politia Rutiera pentru ca acestia stiu/amendeaza constant soferii agresivi in trafic, situatie in care RCA-ul lor sa fie mult mai mare decat cel al unui sofer “pasnic” chiar daca nu a fost implicati in accidente.
In final, trebuie spus ca pretul RCA in functie de puterea motorului este o decize aberanta a ASF la fel ca si taxarea ilegala pentru soferii din Bucuresti si Ilfov doar pentru ca locuiesc in acele zone in timp ce soferii din alte judete pot merge zi de zi in Capitala fara grija unui RCA extrem de scump.
O solutie la aceasta problema este introducerea unei taxe de intrare in Bucuresti a celor care sunt din alte judete pentru ca acestia pot face accidente in Capitala cu RCA-uri ieftine din provincie!
Eu sper ca aceasta situatie este una de tranzitie. De la tarifarea in functie de capacitatea cilindrica, care la momentul actual nu mai era deloc relevanta, dar in care se tine cont inca de varsta conducatorului auto. In continuare am sa ma refer la conducatorii auto amatori. In conditiile digitalizarii care se tot vehiculeaza, pentru stabilirea tarifului RCA ar trebui ca individual sa avem un istoric si nu pe categorii de varsta ca in prezent. Astfel, inca dela momentul obtinerii permisului auto, un conducator auto care NU are istoric, pozitiv sau negativ, ar trebui sa plece de la un tarif mediu , sa zicem de 500 lei/an, fara sa se tina cont nici de capacitatea cilindrica si nici de puterea in kw. De ce asa? Pentru ca orice posesor de permis este un prezumtiv conducator auto. El poate avea in proprietate unul sau mai multe autovehicule, dar nu poate conduce decat doar cate unul pe rand. Le poate imprumuta ce-i drept, dar si cel care conduce autovehiculul imprumutat, ca posesor de permis, trebuie sa aiba RCA-ul propriu, chiar daca nu este proprietar de autovehicul. In timp, daca oricare inregistreaza istoric, atat pozitiv dar si negativ, prin coeficienti de corectie se pot ajusta tarifele in consecinta. Atat timp cat niciun conducator auto nu este constientizat de posibilitatea reducerii tarifului, achizitia RCA se face pe baza ofertelor fanteziste din piata iar la service orice lucrare de reparatie pleaca de la premiza inlocuirilor de piese si nu de la varianta repararii in prima faza, escaladarea tarifelor RCA nu va fi decat crescatoare.