Banner-Autolatest-2021 CEED
Banner-Autolatest-2021 CEED
previous arrow
next arrow

Legea spune ca nu le mai poți „lua fața” celorlalti ca sa iesi din giratoriu! Nu mai merge sa faci dreapta de pe banda II sau III din sens!

In urma cu cateva saptamani legiuitorul a modificat textul de lege care NU MAI PERMITE soferilor sa faca taie benzile din sensul giratoriu fara sa tina cont de ceilalti participanti la trafic.

Daca pana acum puteai sa faci dreapta de pe banda trei din sensul giratoriu fara ca legea sa-ti interzica acest lucru pentru ca sensul giratoriu nu era considerat o intersectie, de acum aceasta manevra devine interzisa.

reguli sens giratoriu, cum ies din giratoriu, probleme accident giratoriu, legilslatie sens giratoriu, autolatest, vezi ce zice politia 2023

Pe intelesul tuturor trebuie arata faptul ca daca esti pe banda II din sens poti merge inainte in sens fara a putea face dreapta, insa daca esti pe prima banda in sens poti schimbar directia de mers. Adica, nu mai poti “taia” sensul giratoriu fara consecinte in caz de accident.

Ca să ieși din rond, semnalizezi din timp și te asiguri că o poți face, fără a perturba circulația sau a pune în pericol siguranța celorlalți

reguli sens giratoriu, cum ies din giratoriu, probleme accident giratoriu, legilslatie sens giratoriu, autolatest, vezi ce zice politia 2023

CE SPUNE NOUL REGULAMENT?

Apoi, regulamentul stabilește acum că, în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Cu alte cuvinte, nu poți să ieși direct de pe banda trei a giratoriului și să le tai fața celor de pe celelalte benzi, lucru care este din nefericire o practică pentrumulți șoferi.

reguli sens giratoriu, cum ies din giratoriu, probleme accident giratoriu, legilslatie sens giratoriu, autolatest, vezi ce zice politia 2023

1. La articolul 2, după punctul 4 se introduce un nou punct, pct. 4^1, cu următorul cuprins:

4^1. intersecție cu sens giratoriu – intersecție dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale;

Mai jos vezi un video realizat de Politia din Brasov care te invata cum sa mergi intr-un sens giratoriu semnalizat corespunzator!

Aceleasi reguli sunt valabile si in sensurile nesemnalizate ca sa nu iasa discutii ulterior!

Intrarea pe bandă, în funcție de direcție

În intersecţiile cu sens giratoriu semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de celelalte care urmează să pătrundă în intersecţie.

Conducătorii auto care doresc să intre într-o intersecţie cu sens giratoriu se vor angaja pe benzile de circulaţie în funcţie de direcţia de deplasare după cum urmează:

reguli sens giratoriu, cum ies din giratoriu, probleme accident giratoriu, legilslatie sens giratoriu, autolatest, vezi ce zice politia 2023

– cei care vor să circule pe prima arteră la dreapta se vor angaja pe banda de lângă bordură sau acostament;
– cei care vor să meargă înainte pot merge pe oricare dintre benzi;
– cei care vor la stânga sau să întoarcă se vor angaja pe banda de lângă axa drumului.

reguli sens giratoriu, cum ies din giratoriu, probleme accident giratoriu, legilslatie sens giratoriu, autolatest, vezi ce zice politia 2023

s

 

Banner Description

Articole Interesante

Alte Stiri

9 COMMENTS

  1. In video explică foarte clar că șoferul trebuie să respecte direcția de deplasare corespunzătoare benzii.

    Disputa e alta.

    Mulți (amendați) pretind că se pot învârti pe banda exterioară, dar asta ar însemna nerespectarea priorității celor care nu fac altceva decât să respecte marcajul.
    Pe banda 1, dacă n-ai ales prima ieșire (dreapta), ai obligatoriu ieșire la următoarea. singura direcție este înainte. Dacă faci stânga de pe banda 1, chipurile, rotindu-te pe banda ta, personală, exterioară, nu mai respecți regula de intrare în giratoriu.

    Cel de pe banda 2, care traversează giratoriul pentru direcția înainte, iese tot pe banda 2. Aici se produce ghinionul celor care cred că se pot învârti în giratoriu. 🙂

  2. Legea spune:
    4^1. intersecție cu sens giratoriu – intersecție dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale;

    Ceea ce inseamna ca cel de pe banda 1 poate sa se invarta in jurul zonei centrale la infinit.
    Cel de pe banda 3, trebuie sa te asiguri, sa semnalizezi si sa cedezi trecera, pentru a intra pe banda 2, sau poti sa mergi in continuare in jurul partii centrale.
    La fel si cei de pe banda a 2-a care vor sa schimbe banda, pe 1 sau 3, trebuie sa se asigure, sa semnalizeze si sa cedeze trecerea daca schimba banda, sau sa mearga in cerc.
    Si cel de pe banda 1 are aceeasi obligatie, se asigura pentru banda 2 daca doreste sa o paraseasca.

    Consider ca politia a gresit! Nu exista intrare de pe banda 2 giratoriu pe banda 2 drum. Ei trebuiau intai sa schimbe banda in giratoriu (asigurare, semnalizare, cedeare trecere) si sa iasa din intersectie de pe banda 1 giratoriu pe banda 1 drum. Fara alte incidente in trafic.
    Exista un articol in lege: 45 care spune ca trebuie sa folosesti banda 1 ori de cate ori este posibil. La noi, toti merg pe banda 2. Si prin urmare, cand fac dreapta, traverseaza banda 1, asa cum a facut politia, riscand un accident cu cel de pe banda 1.
    Dreapta se face doar de pe banda 1!, nu de pe 2 sau 3.

    • După producerea unui nr de accidente, reglementatorul va clarifica mai departe. 🙂

      Cu interpretarea ta, giratoriul îți permite să faci stânga din dreapta celui de pe banda 2, situația în care conceptul de fluidizare a traficului devine futil, prinzi în capcană pe cei care s-au încadrat corect pe benzile 2 și 3.

      Repet, ceea ce nu poți face pe un drum normal, în linie dreaptă, să pretinzi că ai prioritate la schimbarea benzilor de pe 1 pe 2, tu personal interpretezi că poți face în giratoriu. Nu există!

      În plus, cei care au cedează la a doua intrare în giratoriu față de cel intrat pe banda 2 pot susține aceeași gogomănie ca și tine. Deși nu au prioritate de intrare în giratoriu, pretind că cel de pe banda interioară schimbă banda. 🙂

  3. Acel sens giratoriu este in Sibiu. De cand s.a reconfigurat este foarte ablomerat si o gramada de accidente. Dar asa sunt “desteptii” vor sa fluidizeze traficul dar mai rau il incurca .

  4. TEORIA CA TEORIA, PRACTICA…..vezi HG 130 din 15.02.2023
    1. Intersecție cu sens giratoriu = intersecție dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.
    Deci, înainte de a intra, e obligatoriu să ne încadrăm funcție de direcția de deplasare, respectiv pe banda 1 pentru dreapta sau înainte și pe banda 2 pentru stânga, înainte sau întoarcere.
    2. În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
    Deci, pe banda 1 (noi ne aflăm pe banda 2) se poate afla doar cel care pătrunde din aceeași intrare fie simultan fie mai devreme fie mai târziu și acesta n-are cum să se întâlnească cu cel de pe banda 2…….și atunci cui să mai cedeze prioritatea cel care părăsește sensul giratoriu de pe banda 2 ? (vezi paragraful din CR-singurul, cu referire la sensul giratoriu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Galerie Foto

Articole Recente