Banner-Autolatest-2021 CEED
Banner-Autolatest-2021 CEED
previous arrow
next arrow

Istoria modelului Dacia 1300/1310/1410: Un automobil ca o legenda Renault 12

Acesta se numea Dacia 1300 si reprezenta unul dintre primele automobile europene construite in masa, care aveau tractiunea pe puntea din fata. 

Dacia 1300 a devenit in scurt timp dupa inceperea productiei un mare succes comercial, majoritatea tarilor vecine dorind s-o importe. Succesul fulminant s-a datorat unei conceptii de ultimul racnet, primordiala fiind greutatea masinii si motorul de 1,3 litri care dispune de o putere maxima de 54 de CP

Primele modele 1300 au ramas ca fiind considerate cele mai bune automobile produse de romani, calitatea de fabricatie foarte buna si rezistenta indelungata in conditii de exploatare extreme. 

Cu trecerea timpului si dupa ce a incetat contractul de licenta cu cei de la Renault, in anul 1978, pitestenii au operat modificari modelului 1300, versiunea modernizata purtand denumirea de Dacia 1310.

Aceasta avea modificat motorul, cilindreea crescand de la 1,3 litri la 1,4 litri, noul propulsor fiind legat la o cutie de viteze cu cinci trepte fata de patru cate avea modelul 1300. Ca design exterior au fost schimbate blocurile optice fata-spate, 1310 avand patru faruri si stopuri cu lumini de marsarier integrate. In interior si-a facut aparitia o noua plansa de bord, soferul putanu-se bucura de un turometru si o instalatie de incalzire mai performante.

La patru ani dupa lansarea Daciei 1300 a fost prezentat publicului si versiunea Break, acesta fiind oferita si sub modernizarea 1310.

Dacia 1310 a avut parte de ultimul facelift la sfarsitul anilor 90, designul fiind schimbat, despre partea frontala spunandu-se in popor ca este Zambetul lui Iliescu, formula care se refera la carismaticul zambet al presedintelui de atunci a Romaniei, Ion Iliescu. Tot atunci, pentru a se integra noilor norme de poluare Euro 2, Berlina a fost echipata cu injectie monopunct Bosch.

Optional a fost introdusa si o motorizare mai putenica de 1,6 litri, care insa nu a avut un succes asemanator cu motorul mai mic de 1,4 litri. Cu acest model, Dacia a devenit un fabricant de automobile consacrat, modelul 1300 si variantele sale, fiind produse in decursul unei perioade de peste 30 de ani in circa aproximativ 2.000.000 de exemplare. 

Cand a fost scoasa ultima Berlina, toti angajatii uzinei, inclusiv conducerea franceza, au asistat bucurosi sau tristi la incetarea fabricatiei unei legende auto pentru Romania, Dacia 1300 fiind pentru  generatii si generatii singura masina disponibila pentru achizitie.

12 Februarie 2005

Articole Interesante

Alte Stiri

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Galerie Foto

Articole Recente