Banner-Autolatest-2021 CEED
Banner-Autolatest-2021 CEED
previous arrow
next arrow

Guvernul PSD-PNL-UDMR vrea sa taxeze soferii de masini electrice care produc energia electrica prin sisteme fotovoltaice proprii

Se pare ca Romania doreste sa fie prima tara din lume care vrea sa taxeze producatorii de energie electrica care produc aceasta energie prin mijloace proprii.

Este vorba de prosumatori, adica acele persoane care si-au cumparat si montat pe casa sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrica fara a mai depinde de ENEL sau de statul roman.

prosumator,rețea electrică, energia electrică,off grid, sistem on grid, incarcare masina electrica, autolatest, guvern psd pnl, taxe masina ev

Majoritatea celor care si-au permis un sistem fotovoltatic off-grid au si masini electrice, iar statul roman nu mai castiga mare lucru de la acestia pentru ca energia produsa de ei nu poate sa fie accizata si taxata pentru a aduce venituri la bugetul de stat.

Conform celor de la USR, aceasta guvernare PSD-PNL-UDMR au trecut o Ordonanta de Urgenta chiar inainte de Ziua Nationala a Romaniei care reglementează câteva chestiuni cerute demult de prosumatori: permite producția în altă locație decât acolo unde locuiești, de pildă. Dar lasă cele mai multe probleme reale nerezolvate.

prosumator,rețea electrică, energia electrică,off grid, sistem on grid, incarcare masina electrica, autolatest, guvern psd pnl, taxe masina ev

În loc să stabilească termene clare la nivel de lege pentru preluarea în rețea, OUG-ul spune doar că ANRE va reglementa în 6 luni acest aspect.

Art. 21 din OUG, al. 3 spune că Guvernul și ANRE aplică taxe ”în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor”. Da, ați citit bine: omul produce energie solară, o consumă el singur în gospodărie și guvernul o taxează.

prosumator,rețea electrică, energia electrică,off grid, sistem on grid, incarcare masina electrica, autolatest, guvern psd pnl, taxe masina ev

Următoarele aliniate spun când poate guvernul să facă asta:

a. dacă omul a primit o schemă de sprijin (cu alte cuvinte, toți beneficiarii PNRR și
Casa Verde – statul te-a încurajat să pui fotovoltaice, acum plătești).

b. dacă puterea instalată a prosumatorilor depășește 8% din capacitatea de producție a sistemului energetic național, după 1 decembrie 2026.

c. dacă ai o putere instalată de peste 30 kW.

Altfel spus, dacă ești firmă și ai investit în fotovoltaice pentru consum propriu, ai avut un plan de investiții plecând de la ideea că e mai ieftin să produci tu decât să consumi din sistemul național, vine PNL – PSD și zice: ba nu, produci energie pentru consum, plătești taxă.

30 kW înseamnă o instalație, în medie, de cca 150 m2. Toate investițiilecompaniilor vor fi deci automat taxate imediat, pe pct. c.

prosumator,rețea electrică, energia electrică,off grid, sistem on grid, incarcare masina electrica, autolatest, guvern psd pnl, taxe masina ev

Ce este un prosumator?

Pe scurt, este acea persoană fizică sau juridică, racordată la o rețea electrică, care poate vinde energia electrică în surplus pe care o produce, fie că este la casă, la bloc, sau într-un spațiu comercial.

Este un concept simplu, european, modern: puterea cetățenilor, investiții private, contribuția tuturor la atenuarea crizei energetice. Ce poate fi greșit aici? Statul pierde controlul, statul și companiile sale nu mai au clienți captivi.

prosumator,rețea electrică, energia electrică,off grid, sistem on grid, incarcare masina electrica, autolatest, guvern psd pnl, taxe masina ev

s

 

Banner Description

Articole Interesante

Alte Stiri

30 COMMENTS

    • Nu, cred ca urmeaza taxa pe activitati casnice. Ti-ai facut singur o piesa de mobilier, statul iti percepe TVA pe cat estimeaza ca ar valora.

    • Nu e nevoie sa aratati tuturor cat sinteti de prosti. Puteti tine acest lucru doar pentru voi, si anume prostia! Vreti sa aveti soare gratis? Faceti offgrid! Vreti sa vindeti cand vreti voi? Cui? Altora care vand si ei? N-au nevoie. Altora care sunt plecati in concediu? N-au nevoie! Alrora care dorm? N-au nevoie. V-ati gandit ce se intampla cu electricitatea injectata de voi daca este un consum foarte redus, sub nivelul productiei? Se pierde, nu se inmagazineaza nicaieri. Cine sa plateasca acest curent uneori nedorit? Noi, ceilalti? Dar v-ati gandit cu ce bani s-a construit acest sistem de distributie compus din trasee de milioane de km de cabluri si statii de transformare? Cine plateste distributia si transportul? Dar v-ati gandit daca puterea instalata mai poate suporta si energia injectata de voi? Etc etc.

  1. Tratatul cu privire la principiile care guvernează activitatea statelor în explorarea şi folosirea spaţiului extraatmosferic, inclusiv Luna şi celelalte corpuri cereşti din 27.01.1967 *) art.II Spaţiul extraatmosferic, inclusiv Luna şi celelalte corpuri cereşti, nu este susceptibil de apropriaţiune naţională prin proclamarea suveranităţii, prin folosinţă sau ocupaţie, sau prin orice alt mijloc. De aici rezultă că Statul ( oricare ar fi el nu poate sa devina proprietar asupra unui corp ceresc in exemplul nostru Soarele deci nici asupra luminii solare).
    Atât timp cât nu produci energie electrică din sursa regenerabila (lumina solara) cu scopul de a obține un profit ( vânzarea energiei astfel obținută ) nu poți fi impozitate.
    Există și alte tratate care converg spre aceași idee.
    Din punctul meu de vedere o u.g. va fi declarată neconstituțională.

    • Da, statul devine proprietar pe ceea ce ești obligat să-i vinzi prin facilitarea pe bani statului de achiziții de panouri fotovoltaice. Da ce credeați că o să vindeți flori la grădinar?

  2. Din păcate, lipsa de viziune a unui Guvern și Parlament incompetent ( și știu despre ce vorbesc) , se vor putea promova aberații juridice și economice prin norme juridice ( hotărâri,ordonanțe,legi).
    Societatea civilă va trebui să răspundă la aceste provocări prin invocarea unor excepții de neconstituționalitate a acelor norme,prin discuții, prin dezbateri.

    • Neconstituționalitate?au avut grija ca constituția sa fie opțională,sa nu fie obligatorie,acum vin cu aberatiile

    • “Taxa pe soare”, ar trebui să-și facă efectul de la 1 decembrie 2026, dar asa cu știm ca se țin de cuvânt guvernanți poate întra oricând, orcum ar fi și oricând va întra în vigoare este o mare măgărie pusa în spatele romanului de niște oameni pe lângă care bunul simt nu a trecut și nici nu va trece vreodată

  3. Hai sa fim corecti. Taxarea se presupune ca se aplica pt. cei care au beneficiat de scheme de sprijin, adica si-au pus pe banii statului. Nu-i normal ca statul sa ia inapoi ceva? Dupa parerea mea, toate schemele de sprijin ar trebui sa nu mai existe. Nu ajungi la ele ca cetatean normal. De ele se bucura tot bogatasii. Deci iei impozite de la saraci si dai la bogati. Si-a pus vreun sarac solare? Sau si-a luat masina electrica?

  4. Soarele nu e a statului și bineînțeles nu vom fi de acord sub nici o forma să plătim taxe pe producția proprie. Eu am investit și eu voi beneficia, nu statul român.

    • Când vei ieși în stradă pentru ce ai scris aici, sa ne dai și mesaj să știm și noi. De vorbe goale suntem sătui….

  5. Câinii latră, ursul trece.Cu siguranță din2026 prosumatorii vor fi contribuabili la buget, țara vă va fi recunoscătoare.

  6. Cornel, esti in top “cei mai idioti oameni de anul asta”. Mi-ar lua prea mult timp sa-ti explic logic, pentru ati schimba opinia ta idioata care probabil nu ti-o poate scoate nimeni din cap. Pacat ca respira oameni ca tine. Banii pentru prosumatori sunt din partea Comunitatii Europene, bani ce nu guvernul roman a decis sa-i investeasca.

  7. Comentați doar, nu vad pe nimeni care să zică : Să ieșim în stradă și să dăm jos guvernul pentru binele nostru.O să fie din ce in ce mai greu cu hoții ăștia la putere,care se gândesc doar la beneficiile lor.

  8. Un contor la fund pentru fiecare ar satisface guvernul hrăpăreț…
    Atunci sa vezi buget strâns din taxe.
    Daca ești constipat plătești oricum o taxă fixă.

  9. Nu va este rușine? cu ce ați ajutat voi statul oamenii care au plătit din buzunar chiar și cu credite sa ne punem sisteme de panouri fotovoltaice? Sa nu mai plătim prețul la energia electrică liberalizată tot de voi la preț de cocaină? Aduceți oamenii la disperare, vă bateți joc de poporul român pe față. Nu ați fost în stare să puneți pe picioare programul de ajutor pentru energia verde, program nefuncțional de la început, acum vreți să luați banii de pe oamenii care sau chinuit bagandu-se in datorii? Taxa pe aerul respirat nu puneți? Contor pe aerul respirat? Parazitiilor

  10. Cu siguranta cei care sunt deja prosumatori sau vor deveni, nu vor uita aceasta imbecilitate a unui guvern psd-pnl. E culmea ca un “liberal” propunea aceasta aberatie. Dar cind te uiti ca “liberalii” sunt in gasca cu comunistii “socialisti”, nu te mai mira nimic!
    Si-uite-asa putin isi mai adauga niste pupincuristi in patrimoniu!

  11. Dacă tot au pus taxa pe soare , eu vreau despăgubiri pentru ca am fost ars de soare și pentru o ruda care are cancer de piele.
    Mă afectează direct soarele și cineva trebie sa răspundă dacă îl deține

    • Că ceilalți “prinți” mioritici au adus glorie țării. Oare nu tot o gașcă de băștinași de-ai noștri au vândut România bucată cu bucată sub umbrela privatizării? Asta s-a uitat, nu?

  12. Am o grădiniță în jurul casei și vara nu mai cumpăr fructe și legume. Propun guvernului să mă taxeze pe neconsumul respectiv…. Mai mult bicicliștii sa fie taxați cu prețul a 2 litri de motorina la 100 Km PARCURȘI +TVA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Galerie Foto

Articole Recente