In timp ce cateva sute de masini de politie au deja instalate noile camere mobile care detecteaza lipsa RCA-ului si al ITP-ului in trafic, de la 1 ianuarie au intrat in vigoare noile camere radar pe autostrazile patriei.
Acestea sunt de tipul mobil pe trepied top cinemometrelor Trucam, insa pentru prima data vor intra in actiune si camerele fixe tip bucla care fac media de deplasare a masinii pe o anumita distanta, iar daca viteza este mai mare primesti amenda direct acasa fara interactiunea cu politistul.
Noile sisteme nu “pot sa primeasca spaga” si ” nu te poti certa cu cele in strada” pentru ca amenda cu viteza si fata ta la volan sunt trimise direct acasa.
VEZI CE ZICE POLITIA
Începând cu 1 ianuarie 2025, a fost operaționalizat sistemul de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, cu privire la posibile încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, obținute cu mijloace tehnice din dotarea Poliției Române și colectate automat prin sistemul e-SIGUR.
Acest sistem va prelucra imaginile surprinse cu ajutorul cinemometrelor Trucam pe autostrăzile A1 și A2, precum și în județul Vrancea, în zonele cu risc ridicat, iar constatarea și aplicarea sancțiunilor se va realiza de polițiști nominalizați în acest sens.
Abaterile la regimul de viteză constatate pe aceste tronsoane de drum vor fi constatate în lipsa contravenienților, iar procesele verbale de contravenție vor fi trimise la domiciliul acestora.
UNDE SUNT MONTATE?
Radare fixe vor fi montate pe Autostrada București – Pitești A1
Conform caietului de sarcini, pe Autostrada București-Pitești vor fi montate:
48 de sisteme de detecție incidente; 33 de camere mobile;
8 camere CCTV;
5 stații meteo cu 4 senzori de polei;
22 de panouri cu mesaje variabile noi VMS (ambele căi);
16 panouri VMS pe bretele;
două sisteme cu bucle inductive pentru măsurarea vitezei între nodurile de circulație;
două echipamente pentru cântărirea din mers a camioanelor.
Radare fixe vor fi montate pe Autostrada Soarelui A2
Pe Autostrada Soarelui, echipamentul ITS modern va fi montat pe tronsonul mai vechi București – Cernavodă până la kilometrul 162.
Vor fi amplasate:
66 de camere de detecție incidente;
35 de camere mobile;
40 de camere CCTV;
8 stații meteo; 9 panouri VMS;
un sistem de cântărire din mers;
două echipamente cu bucle inductive pentru măsurarea vitezei între nodurile de circulație.
Radare fixe vor fi montate pe Autostrada București – Ploiești A3
Între șoseaua Petricani și intersecția cu DN 1 Centura Ploiești vor fi instalate 20 de bucle inductive.
De asemenea, vor mai fi montate:
42 de camere de detecție;
29 de camere de detecție incidente;
16 camere CCTV;
4 stații meteo;
17 panouri VMS.
Radare fixe vor fi montate pe DN 1
Pe DN 1, între București și Ploiești, vor fi montate:
16 bucle inductive;
28 de camere de detecție incidente;
17 camere mobile;
7 panouri VMS.
BUCLA INDUCTIVA URMEAZA SA FACA PIETONI MULTI SOFERI!
Buclele inductive pot măsura viteze cuprinse între 10 și 250 km/h și sunt concepute să reziste unor temperaturi exterioare cuprinse între -30 grade Celsius și +60 grade C
Acestea vor permite colectare următoarelor tipuri de date: viteza vehiculelor; numărul de vehicule; clasificarea vehiculelor; direcția și distanța între vehicule în secunde.
Buclele inductive vor permite și stabilirea vitezei pentru mașinile care se deplasează pe contrasens.
CE ESTE PROIECTUL E-SIGUR 2025?
Sistemul e-SIGUR este definit ca un ansamblu de sisteme informatice, infrastructură de comunicații, elemente de interconectare și interoperabilitate cu alte sisteme informatice, platforme hardware și software pentru stocare, procesare automată, procesare manuală, preluare, afișare și transmitere de date, mijloace tehnice certificate sau omologate și verificate metrologic și capabilități și/sau servicii de imprimare masivă și comunicare a documentelor.
De asemenea, este parte integrantă a centrelor de management al traficului pe drumurile de interes național, administrate de către CNAIR.
Procesul-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii contravenționale se întocmește în lipsa contravenientului, după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul, menţionându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori sau a obiecțiunilor contravenientului, ca înscris în formă electronic.
Procesul verbal de contravenție, cu semnătură electronică
Procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției, constatate cu ajutorul e-SIGUR, se întocmește în format electronic, sub semnătură electronică calificată.
Are grijă justiția că legea sa fie ineficiența.Vom vedea contestați la contestați și tot felul de chichițe avocățești scoase din joben mai ales pentru contravenienți și infractorii rutieri cu multi și foarte multi bani.Singuri la care legea se va aplica in totalitate vor fi cetățeni obișnuiți ,adică fraieri de serviciu Cum spunea o veche zicala că legea este că o bariera de care numai boi se împiedică,!
Noi spunem ca vitezomanii trebuie sa plateasca….este atat de simplu!
Domnu’ Dabija, vezi ca nu îți merge al doilea “i” de pe tastatură.
Ne bazăm pe WAZE. Sigur vor apărea pe hartă!
Bazati-va pe waze.
Poate ar trebui sa ii rugati pe cei de la waze sa va marcheze si crucile cu cei decedati pe strazi si locurile unde au crapat din cauza vitezei
Tot timpul vorbim de viteza… tot timpul vorbim de accidente cauzate doar de viteza …. eu cred ca e mai mult. Sunt mai multe variabile cauzatoare de accidente, proasta instruire a soferului, starea psihologica precara a soferului (stim cu toti cum sunt luate acele examene sincer o bataie de joc), stare medicala a soferului … am mers la un control medical pt schimbare a permisului iar la controlul oftalmologic, am fost trecut direct cu -APT- fara nici o verificare, norocum meu ca inca vad bine. Pe langa sofer mai este si “utilajul” multi cu anvelope imbatranite ,de la un baiat din coltul blocului “dealea bune” aduse “de afara” ca sunt marca… uzate si fizic si moral … da e marca! …. sau masini pline de autocolante si ornamenete … dar in loc sa isi cumpere placute de frana mai calitative si-a cumparat autocolant cu “Turbo Sport” din obor si tot asa …
Ai uitat principalul motiv: dorinta romanului de a se da mare, de a epata cu masina lui de multe ori un harb dar cu multi cai putere. Astfel de indivizi nu concep sa mearga in coloana cand e coloana, sau sa mearga doar cu 15-20 de km/h peste viteza legala, ei depasesc mereu pe linie continua si merg f. tare, stim cu totii specimenele. Degeaba ne plangem ca nu avem drumuri pt ca cele mai grave accidente sunt din depasiri ilegale, nu din cauza ca soferul a dat intr-o groapa cu masina.
Este vorba de lupta dintre actualii guvernanți și poporul român. Totul trebuie făcut ca să-i jupoaie pe români. În SUA poți să mergi pe autostradă cu 30 mile peste viteza admisă, atât timp cât nu pui în pericol pe cineva. E diferență de spiritul legii și litera legii!
Mergi cu viteză legală și nu te mai “jupoaie” nimeni !
Gândire românească pură. Ia mergi tu cu viteza legala (+5 / +10kmh toleranță) sa vedem daca te “jupoaie” cineva atunci. Hai că încet, încet o sa vă dați toți la brazdă, de bunăvoie sau “jupuiți” atunci când mergeți ca Sena la Monaco.
Sper din tot sufletul sa monteze din metru in metru camere de felul ăsta si asta o spun ca posesor a unei mașini cu suficienti cai putere astfel încât sa raman fara permis in 5,5 secunde.
Habar n-ai ce spui. Intai si-ntai, nu exista “in SUA” pentru ca legislatia de circulatie nu e federala, e de stat, asa ca difera, unori foarte mult, de la stat la stat. Apoi, ca traitor in Canada de f multi ani, am luat amenzi de nu m-am vazut mai ales pe interstate Niagara-NYC de ex megand cu 105 km/h, limita fiind 90. Pe vremuri nu le plateam, ca n-aveau ce sa-ti faca, insa de vrei 15+ ani nu te mai lasa sa pleci daca nu platesti, merge politiacu tine la ATM sa scoti banii, si daca zici ca n-ai, te tin la sectie in celula cu betivii pana “ii gasesti” sau trimite familia din Canada daca chiar nu ai cum plati. Nu mai inventati bazaconii cu “in state”…
Poate doar in state nepopulate, gen Montana, unde ce-i drept, n-am condus…
Se pune accent doar pe viteză dar cum rămâne cu restul regurilor de circulație ? Oamenii lovesc mașinile și la 15 km/h, nu dau prioritate, trec pe roșu, etc.
Oare toate accidentele din România au la bază doar viteza ?
Șoferi băuți, drogați, infrastructură lipsă, neatenție, astea cine le mai sancționează ?
Dăm amenzi de viteză în prostie dar numărul morților rămâne cel mai ridicat în fiecare an în EU.
În loc să pună camere de viteză pe autostradă mai bine ar pune stâlpi de iluminat să mărească vizibilitatea considerabil pe timp de noapte așa cum sunt în alte țări dezvoltate.
Bine punctat.. majoritate accidentelor nu sunt cauzate de vitează, dar de neatenția.. ar putea să fie o idee buna iluminatul străzi mai bine.
Accidentele sunt multe de la viteză, dar accidentele mortale sunt într-un procent incredibil de la infrastructură. De exemplu, șanțurile de pe marginea drumului care sunt pline de capuri de pod fără rost, insulele „de calmare” a vitezei, extrem de strâmte unde se adună nisip și pietriș deoarece tirurile nu încap să facă ocolul nefiresc de pe drum, trecerile de cale ferată fără bariere, nenumăratele drumuri fără bariere de protecție și cu semne de circulație furate, drumuri netrasate, gropi apărute peste noapte nesemnalizate. Dacă poliția vrea camere, să le pună în intersecții, să le pună la trecerile de pietoni, la trecerile cu calea ferată. Dacă vor bani, în marile intersecții vor putea face bani și din cauza nealegerii corecte a benzii presemnalizate, ori trecere pe roșu, ori intrarea în intersecția blocată, ori trecerea în fața coloanei în așteptarea semnalului verde de la semafor. După ce treci prin orașe și te confrunți cu toate aceste ilegalități, produse de GOLANI, sigur că dacă prinzi un drum drept o mai calci. Dar nu asta duce la accident. Apoi șoferii fără carnnet de conducere, drogați și beți care îi prinde mereu și mereu pe drum. Dacă vor să schimbe legea, să dubleze pedeapsa materială ori închisoarea, la fiecare abatere repetată, până la retragerea carnetului de conducere pe viață și închisoare.
De acord cu toate cele spuse de dumneavoastră! O altă mare cauză a accidentelor grave este lipsa sau degradarea marcajelor de trecere pietoni peste tot în București si alte orașe, lipsa iluminării acestora pe timp de noapte. Indicatoare rutiere complet degradate, decolorate, semafoare montate strâmb, nevizibile de către pietoni, acoperite de crengi de copaci netoaletați. Pasajul Lujerului în București este practic întunecat complet, sisteme de iluminare proaste și vechi de 50 de ani, etc.
Perfect spus Dane!
Sa produca infrastructură de calitate, prietenoasă cu participantii la trafic si apoi sa si pedepseasca! Nu inainte!
Numerele mașinilor băieților “isteți” nu vor fi luate în calcul. Nu aparatul trimite procesul de constatare ci un agent ce vizionează filmarea. Ce dracu suntem în “România”!!! Ați văzut “granguri” amendați pe la știri cum vezi prin Germania, Belgia etc.??? Sunt curios ce se întâmplă cu minorul de la Timișoara cu mașina tatălui un om de “afaceri”. A apărut 1 min pe știri și nu se va mai auzi nimic!!! Asta o să fie și cu radarele astea, vom auzi doar de plebea în rest nimic
Inițiativă lăudabilă. Mai rămâne de făcut autostrăzi și drumuri la același nivel de calitate cu sistemele achizitionate, modernizarea si semnalizarea celor existente, autovehicule cu ITP făcut real (știm cu toții la ce mă refer), școala de șoferi, cu tot ce implică asta, făcută la sânge. Și mai am o idee… O dată la 4-5 ani verificarea cunoștințelor pentru toți șoferii. Ce ziceți de asta?
Legea e pentru miei, nu ptr lei !!!
Sunt complet de acord.. o sa vedem la sfârșitul 2025 câte accidente numărăm față de 2024.
Ar trebui sa punem si noi filme pe un site unde autoritatiile isi bat joc de noi cand circulam bara la bara cu 3km pe ora!
Sa-i sanctionam la vot daca mai putem!
Ei stiu sa ne ia banii cand prindem un pic de liber sa mai scurtam din cele 7 ore de drum pe 300km din drumurile patriei!
Sa le fie Rusine cu R mare!
Sunt aplicații care le va arăta asa cum este și în vest
vor crapa asfaltul sa bage fire pe fiecare autostrada si drum principal?
sute de astfel de fire?
nu cred…
De acord că viteza este unul din factorii generator de accidente rutiere, dar ce ne facem cu cei care nu știu să circule la întâlnirea unui sens giratoriu? Sunt din ce în ce mai mulți…
Mda, nu sunt neaparat vitezoman, am testat de atatea curse de 300 km ori cu viteza mare, ori mers legal – la mers legal pierzi un 10 -15 min, doar ca intervine urmatoarea situatie – 90% din drumuri sunt cu o singura banda- prinzi un camion in fata care merge cu 90km la vale si 60 la deal si nu ai cum sa treci de ele, decat daca prinzi o bucata dreapta – unde si camionul va accelera la 90 – si tu ca sa treci de el, accelerezi la 110. In concluzie daca erau drumuri cu 2 benzi pe sens eram de acord, asa e bataie de joc. Sunt convins ca respectivele echipamente nou achizitionate costa cat valoarea unei benzi extra pe fiecare sector de drum unde au fost puse.
Sistemele astea vad dacă masina are asigurare valabila? Ca eu mereu uit sa o fac la timp
Da! Si RCA si ITP!