Banner-Autolatest-2021 CEED
Banner-Autolatest-2021 CEED
previous arrow
next arrow

Cum se face un ITP? Statii ITP Romania si procedura ITP auto! ITP pentru utilitare-ITP anual 2017

Acte necesare pentru Inspecţia Tehnică Periodică

În cazul în care optaţi pentru ca Inspecţia Tehnică Periodică să fie efectuată la Registrul Auto Român, dosarul dumneavoastră trebuie să conţină următoarele acte:

– certificatul de înmatriculare sau, după caz, dovada înlocuitoare a acestuia;– cartea de identitate a persoanei care prezintă vehiculul la inspecţie, având în vedere că vehiculul poate fi prezentat de orice persoană;– pentru vehiculele înmatriculate în România trebuie să prezentaţi cartea de identitate a vehiculului (CIV), securizată de R.A.R., în original. Î

n cazul în care proprietarul vehiculului este o societate de leasing, este acceptată şi copie după cartea de identitate a vehiculului, dacă aceasta este ştampilată de proprietar cu menţiunea “conform cu originalul”.

Registrul Auto Român acordă Inspecţia Tehnică Periodică şi pentru vehicule străine (neînmatriculate în România), însă valabilitatea acestui tip de inspecţie este limitată pe teritoriul României.

Cum să efectuez în România ITP-ul unui autoturism înmatriculat în una din ţările Uniunii Europene?

Da, autoturismele pot fi supuse ITP în România.

În urma inspecţiei, RAR eliberează un document clientului, care este valabil doar pe teritoriul României. Condiţia ca acestor autovehicule înmatriculate în alte state să li se facă ITP în România este ca documentul de înmatriculare al autoturismului să fie adus în original la RAR.

1. Care sunt conditiile in care trebuie sa se prezinte autovehiculul pentru realizarea ITP?

Vehiculele rutiere prezentate la inspecţia tehnică periodică trebuie să fie curate, în special caroseria, şasiul, ansamblurile şi subansamblurile ce urmează să fie controlate. Ele trebuie prezentate cu anvelopele umflate la presiunea nominală.

2. Cat costa ITP-ul?Fiecare statie isi stabileste propriile tarife.

Preturile pentru autoturisme variaza de regula intre 100 si 180 lei, in functie de diverse criterii. Preturile sunt afisate in paginile fiecarei statii.

3. Ce se poate intampla daca circul cu ITP-ul expirat?


Extras din codul rutier: “Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat se pedepseste cu amenda intre 315 si 700 lei.” In plus, se retine si certificatul de inmatriculare de catre Politia Rutiera, caz in care ITP-ul nu poate fi efectuat decat in unitatile proprii RAR.

4. Am un autoturism inmatriculat intr-o alta tara UE. Pot face ITP-ul in Romania?

Da, insa doar la RAR. Pentru autovehiculele inmatriculate in alte tari, ITP-ul se poate efectua numai in unitatile proprii RAROM.

5.In ce consta ITP-ul?

ITP-ul este o verificare complexa a autovehiculului incluzand (dar fara a fi o lista completa): documente de identificare, stare motor, frane, directie, lumini, anvelope, emisii poluante, aspect exterior, etc.

6. La ce interval de timp trebuie facut ITP-ul pentru autoturisme?


2 ani pentru autoturisme de uz personal sau comercial. 6 luni daca autoturismul este folosit pentru taximetrie sau scoala de soferi. Autoturismele noi au implicit ITP-ul valabil 2 ani.

7. Cum pot afla daca am ITP-ul valabil?

Cand expira ITP-ul meu?Pe certificatul de inmatriculare se gaseste o rubrica “ITP valabil pana la data de…”.

8. Ce documente trebuie sa am asupra mea in momentul efectuarii ITP-ului?

Certificat de inmatriculare, Asigurare RCA valabila, Carte de identitate a autovehiculului, Carte de identitate a persoanei care prezinta autovehiculul la inspectie. Daca autovehiculul este in leasing sau inregistrat pe o societate comerciala, se admite copia cartii de identitate a autovehiculului cu stampila in original.

9. Este necesara prezenta detinatorului legal al autovehiculului?

Nu. Oricine poate aduce autovehiculul la inspectie, cu conditia sa aiba asupra sa toate documentele necesare.

 Am fost respins la ITP. Ce e de facut?

Mai pot circula cu masina?Trebuie sa remediati defectiunile constatate. Daca va prezentati la aceeasi statie ITP in decurs de 30 de zile, re-verificarea se face la tarife mult mai mici. Autovehiculul NU are drept de circulatie dupa expirarea reviziei precedente, de aceea este indicat sa va prezentati la ITP cu cateva zile inainte de a va expira revizia precedenta.

Cum pot verifica online daca un autovehicul are ITP valabil?

RAR ofera acest serviciu AICI.15. Ce se intampla cu ITP-ul la schimbarea posesorului masinii?Ramane valabil. Pe noul certificat de inmatriculare politia va scrie data pana la care este valabil.

Am cumparat o masina care nu are centuri de siguranta (din fabricatie). Pot trece ITP-ul?

Nu. Masinile trebuie echipate cu toate sistemele prevazute de lege, chiar daca nu le au din fabricatie. Centurile de siguranta sunt obligatorii.

Am pierdut certificatul de inmatriculare a masinii. Cum trebuie sa procedez dupa obtinerea unuia nou pentru a nu pierde ITP-ul?

Va adresati statiei unde ati facut ITP-ul in ultimii 2 ani. Au obligatia sa va elibereza un duplicat. Taxa este de regula modica.

Mi-a expirat ITP-ul de mai multa vreme. Cum procedez?

Va adresati oricarei statii ITP. Daca nu ati fost sanctionat de politie pentru ITP expirat, nu exista nici un impediment pentru a efectua inspectia. ITP-ul este necesar doar pentru a putea circula pe drumurile publice, daca nu circulati nu este necesar sa aveti ITP.

Articole Interesante

Alte Stiri

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Galerie Foto

Articole Recente