Autolatest recomanda organizatorilor Super Karpata Trophy sa tina aceasta competitie in Austria sau Germania pentru ca au muntii Alpi mult mai semeti si mai frumosi decat Apusenii din Romania.
Felicitam autoritatiilor care au blocat distrugerea naturii din muntii Apuseni, o alta solutie pentru compania austriaca fiind aceea sa cumpere cate sute de hectare pentru a organiza fara probleme competitii off-road pe proprietate pivata decat pe cea publica.
Asa este normal si cand te uiti la sporturile cu motor care ruleaza pe asflat, respectiv exista circuite speciale private care sunt construite conform normelor de mediu din UE!
Societatea Ghizilor și Liderilor Montani din România (SGLM) atrage atentia!
Acest gen de excursii prin arii protejate sunt interzise sau drastic restrânse în Austria, Elveția, Germania, atât din cauza agresivității lor asupra mediului, cât și a opoziției populației locale.
Pentru a se sustrage de la legislația națioanlă, organizatorul a încadrat evenimentul într-unul „turistic” excluzându-l din categoria „competiție”, cu toate că acest eveniment este promovat ca și competiție, cu echipe, clasament și premiere de final pe baza clasărilor.
COMUNITATEA OFF-ROAD DIN ROMANIA COMPLICE CU AUSTRIECII!
Competiția SuperKarpata Trophy, la care participau zeci de pasionați de off-road din nouă țări, a fost întreruptă vineri, după o serie de acuzații lansate în mediul online și notificări către autoritățile din România cu privire la posibile încălcări ale legislației.
Potrivit surselor G4Media, o parte dintre echipe s-au retras, în paralel cu o serie de intervenții ale Poliției, Jandarmeriei Montane și Gărzii de Mediu.
Nu în ultimul rând vrem să reiterăm faptul că această competiție ilegală a fost adusă în atenția autorităților chiar de către Comisia Națională de Offroad, care a fost amplu susținută în acest demers de către toată comunitata Offroad din România”.
Austriecii fac profit prin muntii Romaniei cerand o taxa de participare de 3.000 euro pentru pilot-copilot, iar daca mai vrei un sofer platesti extra 900 de euro de persoana!
Entry fee –3,000 euros per vehicle, including driver and co-driver. 00 euros for each additional co-driver.
DECIZIA FINALA A AUTORITATIILOR DIN ROMANIAL:
În data de 17.05.2023, reprezentanții Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Bihor s-au deplasat împreună cu comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Bihor în aria specială de conservare ROSAC0322 Muntele Șes, după ce în data 15.05.2023 un grup organizat de autovehicule 4×4 și 6×6 participante la circuitul ilegal organizat sub egida „Superkarpata 2023” au încalcat legislația în vigoare, în speță, art.53, lit.m) din Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, intrând pe suprafața ariei speciale de conservare fără a avea aviz emis de către ANANP – ST Bihor.