Asa cum spuneam si in urma cu aproape doi ani, falimentul celor de la City Insurance a reprezentat pentru statul roman o paguba reala de peste 100 de milioane de euro fara ca cineva sa ajunga la puscarie.
Pur si simplu, politicienii nici acum in 2023 nu par ca sunt deranjati de faptul ca Romania a fost FURATA CU SUMA DE 120 DE MILIOANE DE EURO, furt aflat in plina criza de coronavirus si plina criza economica mondiala.
Acesta este un principal motiv pentru care foarte multi soferi ALEG SA NU-SI MAI FACA POLITA RCA, mergand ilegal cu masina si daca se intampla un accident au conform legii dreptul sa faca o amiabila pe care o pot data chiar si la cateva zile dupa producerea accidentului, adica au timp sa-si faca RCA legal.
Pe 1 ianuarie 2023, odată cu plata de către stat a 120 de milioane de euro către asigurații City Insurance, „afacerea City” a devenit, într-o discreție absolută, cel mai mare dezastru din istoria asigurărilor din România, potrivit cifrelor comunicate de autorități, la cererea Libertatea. Și acesta este doar începutul.
Ca să finanțeze falimentul, oamenii și firmele din toată România plătesc deja polițe mai mari de asigurări. Din primăvara lui 2021, procurorii au fost anunțați, cu probe din Elveția, că City a falsificat conturile de garanții, pe care nu le-a avut niciodată.
Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) este condus de incompetenti
Dar după aproape doi ani, dosarul e într-o fază incertă la DIICOT: toți acționarii, managerii City și asociații lor sunt liberi, iar persoanele responsabile din ASF ocupă aceleași funcții sau mai înalte.
Acum câteva luni, un alt raport oficial, de data asta din Anglia, a semnalat din nou că sume mari de bani din polițele românilor au fost transportate în afara țării pînă când compania a intrat în imposibilitate de plată. Din nou, nimeni nu a făcut nimic.
LIBERTATEA DEZVALUIE FAPTUL CA AU FOST PESTE 200.000 DE PARTI VATAMATE!
Cele mai recente date financiare arată că, până la 31 decembrie 2022, statul român „a plătit 603 milioane de lei (n.r. – 120 de milioane de euro) către 64.500 de creditori de asigurări de la City Insurance”, după cum a răspuns Fondul de Garantare a Asiguraților la o solicitare a redacției.
Încă 200.000 de cereri de la asigurații City sunt în procesul de așteptare, evaluare și analiză. T
oate costurile sunt achitate prin creșterea din 2022 a prețului la polițele plătite de români. Și bugetele autorităților statului sunt concepute pe anticiparea că polițele vor crește din nou în 2023.
Au trecut 19 luni de când frauda a fost descoperită și 14 luni de când lui City i s-a ridicat autorizația de funcționare. În timp ce în România nimeni dintre responsabili nu a fost nominalizat și nu au fost lămurite faptele, iar dosarul e în continuare în cercetare la procurori, Libertatea publică astăzi informații dintr-un document confidențial sosit din Marea Britanie, emis de Financial Conduct Authority, în care se indică firme și nume de oameni implicați „pe filiera spălării de bani”.
Guvernul PSD-PNL-UDMR creste prin ASF toate politele RCA din Romania