Banner-Autolatest-2021 CEED
Banner-Autolatest-2021 CEED
previous arrow
next arrow

Care sunt Masurile de Prim Ajutor in caz de accident? Ce prevede Codul Rutier 2011

In cazul persoanelor accidentate care prezinta fracturi de coloana, este recomandat se se foloseasca mijloace de transport cu platforma (furgonete, camioane) chiar daca au viteze de deplasare mai mici. Persoanele ranite se scot din autovechicul prin ridicare. In cazul ranilor cu hemoragie se va avea in veder, in faza initiala oprirea hemoragiei. Oprirea hemoragiei se face prin legarea stransa a bratului deasupra ranii. Prima interventie la fata locului pentru salvarea victimei, trebuie sa aiba in vedere eliberarea si degajarea cailor respiratorii. O persoana care prezinta leziuni ale coloanei vertebrale nu trebuie miscata pana la sosirea salvarii.

Inaintea transportarii victimei trebuei sa se aiba in vedere ca functiile respiratorii si de circulatie sa fie asigurate. Subtantele antiseptice se folosesc pentru dezinfectarea ranilor. Conducatorul auto care a accidentat un pieton care a traversat neregulamentar strada, are obligatia de ai acorda primul ajutor si de a transporta victima la cea mai apropiata unitate sanitara daca nu este posibila transportarea cu alte mijloace si se reintoarce imediat la locul accidentului. Intr-un pansament pe plaga se aplica o compresa cu tifon steril. Pentru tratamentul de urgenta al unor plagi se impune, curatirea, dezinfectia, si pansamentul. Pentru evitarea complicatiilor in cazul unei fracturi, se impune imobilizarea zonei fracturate.

Gravitatea unei hemoragii se apreciaza in functie de cantitatea sangelui pierdut. Transportul persoanelor accidentate avand hemoragii externe se va face imediat dupa oprirea hemoragiei. Hemoragiile la trunchi si cap trebuie oprite prin aplicarea compreselor sterile si a pansamentului compresiv. Dezinfectia plagilor ce necesita a fi pansate se face cu apa oxigenata sau iod. In caul plagilor insotite de hemoragii arteriale, persoanelor ranite trebuie sa li se aplice un garou de cauciuc deasupra plagii. La scoaterea persoanelor accidentate din autovechicul se are in vedere ca sa nu se agraveze leziunile. Biletul care se prinde langa garou se va scrie ora si minutul aplicarii garoului. Pana la transportarea victimei la spital pozitia de asteptare trebuie sa fi o pozitie care sa permita o buna respiratie. Cand gura unui ranit ramane inclestata, respiratia artificiala se poate face prin narile victimei. Atelele pentru imobilizarea unei fracturi trebuie sa fie suficient de lungi pentru a acolperii in intregime atat zona de deasupra cat si cea de sub fractura, sa fie rigide si sa nu fie grele.

Un bandaj cu tifon aplicat pe o rana deschisa poate avea urmatoarele efecte: protejeaza infectarea ranii, opreste hemoragia si amelioreaza durerea. In plagile cauzate de accident dezinfectia se face cu iod sau alcool medicinal. Simptomele stopului cardiac al unei persoane care a fost victima unui accident de circulatie este lipsa pulsului. Stopul respirator in cazul persoanelor accidentate poate fi determinat de astuparea cailor respiratorii. Persoanele accodentate cu arsuri multiple pe corp si membre trebuie sa fie transportate urgent la o unitate medicala. Atunci cand victima unui accident de circulatie i s-au oprit bataile inimii(stop cardiac), masajul cardiac se executa prin apasarea ritmica cu podul palmelor suprapuse a toracelui victimei in dreptul inimei. Imobilizarea membrului inferior facturat al unei victime intr-un accident de circulatie se face prin folosirea atelelor.

Un garou garou aplicat unei persoane ranite intr-un accident de circulatie poate fi mentinut pentru a nu afecta tesuturile maxim 2 ore. O persoana grav ranita, victima a unui accident de circulatie, va fi ridicata cu atentie mentinandu-se in acelasi plan capul, gatul si toracele. O hemoragie produsa la unul dintre membrele unei persoane ranite se va opri prin actiunea compresiva asupra vasului lezat sau aplicarea garoului. Caile respiratorii pot fi astupate prin intrarea unor corpuri straine pe caile respiratorii.

Banner Description

Articole Interesante

Alte Stiri

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Galerie Foto

Articole Recente