Audi este una dintre cele mai aprecitate marci auto din Germania pentru ca reprezinta de fapt istoria a patru mari istorice care aveau sa fie de succes doar sub unirea sub brand-ul Audi.
Insa chiar si asa, multi romani nu cunosc care erau masinile Audi care au facut istorie pentru ca romanii au trait sub comunism si aceste modele erau imperialiste si interzise.
In realitatea romaneasca primele masini Audi care au avut succes au cele importate la sfarsitul anilor 90 SH, modele printre care amintim gama Audi 80 diesel si relativ putine Audi 100 pentru ca aveau motoare prea mari pentru puterea de cumpare a romanilor.
Audi 100 1968
Primul Audi all-Audi din 1968, care a preluat o parte din vechea transmisie (cu o nouă suspensie față cu lonjeroane), dar într-o nouă caroserie frumoasă de berlină de lux.
Interiorul confortabil și calitatea exigentă a construcției erau impresionante, iar Audi a început să atragă cumpărători care altfel ar fi ales un Rover 2000 sau un Citroen DS.
Injecția de combustibil pentru cel mai mare motor de 1,9 litri a sosit în 1975.
Audi 50 1974
Micuțul 50 din 1974 poate pretinde pe bună dreptate că este primul supermini „premium” cu motoare cu patru cilindri de 1,1 sau 1,3 litri montate transversal, tracțiune față, hayon, banchetă spate rabatabilă și farmec Audi.
Versiunea Volkswagen a aceleiași mașini, Polo, a urmat lansarea sa cu doar câteva săptămâni, iar în ’78 micuțul Audi 50 a fost abandonat în liniște.
Audi 100 Avant 1976
Audi și-a modificat modelul de berlină emblematică, recent prezentat, cu o hayonieră fastback ca semi-estație pentru a se confrunta cu marile vânzări europene precum Renault 20, Rover 2300/2600 și Citroen CX non-hatchback.
La fel ca omologul său 100 berlină, cea mai mare unitate de putere a fost unică la acea vreme: un cinci cilindri care a venit în 2.2 litri benzină sau 2.0 diesel versiuni.
Audi 100 1982
Lumea auto a început să înțeleagă ce face o mașină mare să fie cu adevărat aerodinamică cu această berlină impresionantă. Coeficientul său de rezistență la înaintare (Cd) de 0,30, mai rezistent la vânt decât majoritatea supercarurilor, era afișat cu mândrie pe geamurile laterale prin autocolante.
Noul 100 a exemplificat sloganul „Vorsprung Durch technik” care a apărut în marketingul Audi în aceeași perioadă.
Audi 80 1986
Această a treia generație de Audi 80, netedă și sobră, a ocupat un loc de invidiat pe piață, între Mercedes 190E și BMW Seria 3, și a avut ca rezultat un succes enorm.
Spin-off-ul 90, strâns legat de acesta, se adresa șoferilor de performanță cu motoare cu cinci cilindri și turbocompresoare, iar ambele modele puteau fi achiziționate cu tracțiune integrală.
Audi 200 Avant 1989
Pentru o mașină break de mari dimensiuni, aceasta era cât se poate de impresionantă la sfârșitul anilor 1980, atât ca preț, cât și ca tehnologie.
Încarnarea supremă a combinat caroseria elegantă cu cinci uși cu un motor turbo cu cinci cilindri de 200 CP care acționa toate cele patru roți prin intermediul sistemului quattro.
Audi V8 1991
Aceasta a fost prima încercare a Audi de a crea o berlină de ultimă generație care să ducă lupta cu Mercedes-Benz și Jaguar. Motorul fost un V8 din aluminiu cu o capacitate inițială de 3,6 litri și 4,2 ulterior, și a fost, de asemenea, prima mașină a mărcii care a atașat o transmisie automată la sistemul standard quattro 4×4.
Utilizarea unei caroserii 100 modificate nu a impresionat, chiar dacă a existat o versiune stretch-limo numită Lang.