Cand prezentam de aici din Bucuresti aceste stiri din Bihor toti cei care conduc aceasta tara trebuie sa se rusineze pentru simplul fapt ca daca VREI chiar POTI mai ales daca construiesti aproape gratuit pe Fonduri Europene.
Visul lui Bolojan de a scoate Oradea si acum Bihorul din umbra unui Cluj sau Arad da roade pentru simplul fapt ca viata soferilor din Bihor este mult imbunatatita.
Daca la Bucuresti Grindeanu de la PSD nu poate sa faca un sens giratoriu din bidoane pe Centura Bucuresti la Magurele, Pantelimon sau Berceni, cel mai “tare” politician se afla la Bihor si din Primar a devenit Presedinte la CJ.
ZONA METROPOLITANA
Pentru conectivitatea în cadrul Zonei Metropolitane Oradea, CJ Bihor a lansat alte două tipuri de proiecte, primul pentru construirea a 6 drumuri județene între oraș și comunele Oșorhei, Sânmartin. Nojorid, Sântandrei, Biharia și Paleu, care vor funcționa „ca spițele unei roți având în centru orașul”, iar trei din ele și ca centuri (pentru Oșorhei, Sânmartin și Biharia).
Pentru drumurile dintre Oradea și Oșorhei, Nojorid și Sântandrei, SF-urile și PT-urile au fost făcute prin POS-T, iar execuția va fi finanțată prin POR (264 milioane lei). CJ Bihor vrea să liciteze execuția până la 1 decembrie, așa încât la primăvară lucrările să înceapă și la finele lui 2023 să fie gata.
ORADEA VA AVEA O A DOUA CENTURA OCOLITOARE!
Pentru cel mai recent proiect de conectare a orașului cu zona metropolitană și pentru reducerea traficului de tranzit pe centura Oradiei este inelul rutier metropolitan. CJ Bihor și Primăria Oradea vor pune laolaltă sumele prealocate prin PNI Anghel Saligny (140 și respectiv 43 milioane lei). Estimat la 253, 2 milioane lei, drumul de 16,7 km va porni din centura Oșorheiului, ocolind Băile 1 Mai, cu viaducte în Betfia și peste DN 76 între benzinăria USA Oil și complexul President, apoi Băile Felix, cu o ieșire spre stațiune, Ciheiul și Apateul, ieșind în DN 79 pe raza comunei Nojorid.
Practic, șoferii care vor veni dinspre Arad pe drumul expres și vor să ajungă în Felix ori să continue spre Cluj nu vor mai intra pe centura Oradiei, ci vor coborî pe cea a Nojoridului, de continuând atât spre stațiune, cât și spre DN 1, iar cei ce vin dinspre Cluj nu vor mai aglomera centura orașului, ci vor urca pe inelul metropolitan fie spre DN 76, fie spre DN 79.
Deși gândit pe două benzi, Bolojan afirmă că va fi util, preluând mare parte din traficul de pe direcțiile Cluj, Deva și Arad, desfășurat acum pe centura Oradiei. „În următorii 10-20 de ani va putea fi lărgit”, spune el despre inelul metropolitan, al cărui SF va fi gata în primăvară, astfel ca la începutul anului viitor să fie pregătit pentru evaluarea Ministerului Dezvoltării, cel mai târziu în primăvara lui 2023 să înceapă lucrările, iar în cinci ani să fie încheiate.
Cap la cap, cei 200 km de noi drumuri și cele două terminale de mărfuri vor costa circa 1,7 miliarde euro (din care doar 50 milioane din fonduri românești) și vor asigura, spune Bolojan „o mobilitate bună pe o rază de 20-30 km în jurul Oradiei, zona cea mai aglomerată a județului”.
Sursa: Bihoreanul