Guvernul se pare ca vrea sa-i forteze pe asiguratori sa scada in masa preturile la politele RCA incepand cu luna aprilie 2022.
Documentul guvernului este contestat pe mai multe voci, printre care și cele ale brokerilor de asigurări, care ar urma să încaseze un comision plafonat la 5% și care susțin că în aceste condiții ar fi nevoiți să pună lacătul pe ușă.

Un memoriu trimis conducerii CES, dar și ministrului finanțelor și președintelui ASF arată că circa 20% din polițele RCA vândute în acest moment au oricum comision care merge spre 0.
În același timp, după falimentul City Insurance, 25.000 de camioane au mers pentru asigurare direct la BAAR, pe o procedura asiguratului cu risc ridicat, ceea ce înseamnă că brokerii nu au încasat niciun comision pentru intermedierea polițelor.
“Preturile RCA au scazut la cateva dintre cele mai importante societati de asigurare din Romania, care gestioneaza impreuna portofolii de cel putin 3,5 milioane de soferi, arata datele de vanzari ale brokerilor (…).
De mentionat ca Euroins este lider absolut al pietei, cu circa 40% din vanzarile totale de RCA la finalul lui 2021, iar Groupama a marcat un reviriment pe acest segment, dupa falimentul City, ajungand sa detina o cota de piata de 15-20%, fiind a treia din domeniu, ca vanzari.
Omniasig s-a miscat mai greu pe acest segment in ultimul an, iar Generali nu mai este interesata de RCA de ani de zile, cota sa de piata fiind foarte redusa.
Surse din piata sustin ca urmeaza sa opereze ieftiniri si Allianz Tiriac, liderul pietei de asigurari si al doilea nume din RCA, singura societate care nu a operat schimbari de tarife de mai bine de jumatate de an, adica dinainte de falimentul City Insurance”.