In urma cu mai bine de 8 ani unul dintre cei mai mari specialisti din industria auto, profesorul Friedrich Indra a previzionat fara exceptii faptul ca electrificarea fortata a Europei urmeaza sa duca la un dezastru econmic pentru UE.
Acesta a spus in anul 2017 ca ” Nimeni nu vrea mașini electrice, acestea vor provoca o criză economică”, iar acum in 2025 vedem urmarile unei politici gresite denumite Green Deal, politica care aproape a anihilat industria auto europeana.
Acesta spune tot in 2017 ca “Chinezii au propriile lor interese economice. Au reușit să obțină drepturi de exploatare pentru o serie de minerale din Africa. De exemplu, în Congo, cobaltul este exploatat în condiții brutale. Grafitul, manganul și litiul sunt, de asemenea, necesare. Dar, datorită acestui fapt, suntem la mila chinezilor, va trebui să cumpărăm totul de la ei.”
„Cred că este aproape imposibil să vinzi o mașină electrică unui client privat în Europa”, spune Indra in 2017. Acesta adaugă că se vorbește despre această descoperire de zeci de ani, dar încă nu s-a întâmplat. „Din perspectiva clientului, există încă o întrebare fundamentală: de ce să cumperi ceva care este mult mai scump decât o mașină obișnuită, dar care oferă mai puțin. Numai atunci când un produs nou face două sau trei lucruri mai bune poate convinge clienții.”
„Dar acest lucru nu se va întâmpla cu mașinile electrice, din cauza „electrochimiei” nu veți obține niciodată autonomia și siguranța unui motor cu combustie. Tehnologia actuală este de departe cea mai economică și cea mai sigură pentru transportul de persoane și mărfuri și, în general, este și cea mai bună pentru mediu. Majoritatea clienților nu iau decizii bazate pe emoții, așa că nu există niciun motiv să cumpere o mașină electrică care oferă mai puțin decât mașina pe care o folosesc în prezent.”
„Motoarele cu ardere internă vă servesc zi și noapte, vară și iarnă. Poți să tractezi o remorcă, să încarci o placă de surf în ele sau să parcurgi 500 sau 1.000 de kilometri dintr-o dată, dacă există o urgență.
Iar aceasta este mobilitatea nelimitată la care clientul nu vrea să renunțe. În plus, aceste mașini sunt și mai accesibile și nu sunt complet lipsite de valoare după opt ani, cum este cazul mașinilor electrice.”
EFECTUL HAVANA IN EUROPA!
„Pot să vă spun ce se va întâmpla dacă motoarele cu combustie sunt interzise la un moment dat, să zicem în 2030.
Oamenii vor cumpăra atunci o mașină cu motor cu combustie în ultimul an dinainte și o vor conduce timp de încă 10 sau 20 de ani. Acest lucru va perturba ciclul actual de înlocuire de 6-7 ani și va provoca o criză economică uriașă”, avertizează Indra.
CE SPUNEA INDRA IN 2021?
AUTO: Care credeți că este problema?
Indra: În Europa, mașina electrică este declarată curată prin decret. Dar adevărul este că producția sa consumă cel puțin de două ori mai multă energie decât producția unei mașini cu motor cu combustie – motivul pentru aceasta este bateria.
AUTO: Vă referiți la problema „electricității murdare” din China…
Indra: 80 până la 90 la sută din toate celulele bateriilor provin din Asia, în principal din China, unde această energie este produsă în cel mai murdar și mai dăunător mod climatic imaginabil, deoarece este produsă în principal în centrale electrice pe bază de cărbune. Politicienii trebuie să învețe în sfârșit să vadă clima la nivel global.
AUTO: Soluția nu ar fi atunci producerea bateriilor în Europa folosind energie electrică ecologică?
Indra: Din păcate, aceasta este o iluzie. China și-a asigurat tot accesul la materiile prime, în principal litiu, și la pământurile rare și, prin urmare, se bucură de o poziție dominantă, dacă nu chiar de monopol, în lanțul de aprovizionare.
AUTO: Care este opinia dvs. cu privire la problema electricității verzi pentru mașinile electrice?
Indra: Aceasta este o cerere suplimentară de electricitate pe lângă consumul nostru actual de energie. Aceasta nu mai poate proveni din surse „curate”, deoarece acestea sunt deja prea puține și fiecare țară își utilizează propria electricitate verde.
Prin urmare, cererea suplimentară nu poate fi acoperită decât prin importul de electricitate din cărbune și centrale nucleare, ceea ce face automat ca mixul nostru să fie mai murdar. Singura modalitate de a o face mai curată este de a utiliza mai puțină energie electrică în general.
AUTO: Susținătorii e-mobilității susțin că această creștere a cererii va fi compensată de economiile de energie din industria petrolieră, rafinării, transport, infrastructură etc.
Indra: Este dificil de înțeles matematic. Oamenii cred că energia electrică care nu mai este necesară poate fi transportată în altă parte fără nicio pierdere – în realitate, nu există niciun rezultat pozitiv. Ceea ce economisesc la mii de kilometri distanță nu curge, prin urmare, dintr-o priză de acasă.
AUTO: Cum evaluați sprijinul financiar pentru e-mobility?
Indra: Un coșmar economic. Studiile interne din industrie arată că va fi din ce în ce mai dificil să găsești clienți pentru mașinile electrice în viitor. Primele zece procente sunt ușoare – sunt cei curioși și cei care adoptă din timp, următoarele zece procente sunt mult mai dificile – sunt încântată să văd ce se întâmplă după aceea.
Deutsche Bank a calculat că fiecare mașină electrică costă statul un total de 20.000 de euro în subvenții, taxe pierdute și rentabilitate directă și indirectă. Și cel mai rău lucru: miliardele care sunt investite nu aduc nicio contribuție la protecția climei.
AUTO: Vedeți potențialul mașinii electrice de a înlocui mașina cu propulsie termică? Fără îndoială, acest lucru s-ar putea datora și unei schimbări în comportamentul nostru de mobilitate, adică să fim mai selectivi și mai planificați atunci când călătorim, să rezervăm stații de încărcare în avans, să calculăm distanțele efectiv necesare etc.
Indra: Nu. Pentru că dorința oamenilor pentru libertatea de mișcare este neîntreruptă. Zi, noapte, vară, iarnă, cu familia, cu o remorcă atașată sau cu o placă de surf deasupra. Considerațiile complicate sunt exact ceea ce clienții nu doresc.
Astăzi, ei au la dispoziție un mijloc de transport care le îndeplinește toate cerințele. Spre deosebire de mașinile electrice, acesta este accesibil și are o valoare curentă atunci când este revândut, pe care o mașină electrică nu o are, deoarece este atunci inutilizabilă și trebuie eliminată.
În concluzie, pur și simplu nu este suficient de bun pentru a deveni o alternativă reală la mașina convențională.
Pe baza ratei de reciclare, o mașină electrică nu ar trebui să fie vândută deloc în Europa.
Aceasta nu respectă rata obligatorie de reciclare, deoarece bateriile nu sunt reciclate efectiv. Pur și simplu pentru că este mai costisitor să extragi litiul decât să folosești litiu „nou”.
„Viața a doua” a fost deja încercată în China cu utilizarea ulterioară ca sisteme de stocare la domiciliu, dar este extrem de complicată. Odată scoasă din mașină, bateria este inițial lipsită de răcire. Din cauza numeroaselor incendii, această utilizare ulterioară este deja interzisă în China.
Mercedes-Benz trebuie sa dea afara 20.000 de angajati pentru ca electrificarea EQ a esuat