Astfel pe primul loc din punct de vedere al vânzărilor în ultima jumătate de secol se găseşte gigantul General Motors, cel mai mare fabricant de automobile de pe planetă.
Cum era de aşteptat locul secund a fost şi este ocupat de către Ford, modelele sale găsindu-se şi pe celelelte pieţe din lume, cel mai elocvent exemplu fiind Ford Germania cu sediul în Koln, brand care concepe şi produce automobile doar pentru piaţa europeană.
Locul trei pe teritoriul Americii de Nord este ocupat de Chrysler Motors.
Aceştia din urmă, după ce au trecut printr-o perioadă destul de nefastă la începutul aniilor 90, au reuşit să se redreseze după ce s-au unit cu Daimler Benz. În prezent grupul se numeşte Daimler-Chrysler şi demonstrază an de an că noile modele, rodul colaborării dintre cele două continente, reprezintă singura şansă să poată concura un GM sau un Ford.
Primul exemplu al acestei colaborări a fost coupe-ul Chrysler Crossfire, automobil care dispune de un design american şi de o platformă tehnică şi motorizări de origine Mercedes.
Succesul nu s-a lăsat mult aşteptat , vânzările lui Crossfire fiind într-o continuă creştere. Pentru a îmbunătăţi şi mai mult această statistică grupul Daimler –Chrysler a prezentat anul trecut noua generaţie a berlinei 300 acum denumirea de M fiind înlocuită cu cea de C.
Noua maşină impresionează din toate punctele de vedere, designul caroseriei cu liniile sale amintesc de muscle-car din anii 50-60. Din orice poziţie a-i privi-o Chrysler 300 C este o limuzină echilibrată, designul impunând respect şcolii europene .
Pentru a renaşte segmentul de muscle-car cei de la Chrysler au lansat recent pe piaţă varianta sportivă a lui 300 C , aceasta numindu-se 300 C SRT 8. Iniţialele de SRT vin de la Street and Racing Tehnology adică performanţe de top chiar şi pe stradă, aceştia reuşind să scoată din motorul V8 HEMI o putere maximă de 425 de CP fără supraalimentare.
Cilindreea a fost mărită de la 5,7 litri la 6,1 litri noul propulsor având limita de turaţie la 6.200 rpm. Cuplul motor de peste 500 de Nm arată şi ele că noul HEMI este cu adevărat un propulsor performant şi nu doar un banal motor american care dispune de turaţii asemănătoare diesel-urilor din Europa.
Cu 425 de CP Chrysler SRT-8 atinge 100 de km/h în aproximativ 5 secunde , însă unele reviste deja au coborât acest timp sub cinci secunde.
Transmisia se face printr-o cutie de viteze automată A580 cu cinci rapoarte , aceasta având posibilitatea să schimbe vitezele şi manual, AutoStick.
Pentru a parcurge un traseu în siguranţă, Chrysler a echipat SRT 8-ul standard cu ESP şi discuri de frână sportive realizate de renumita marcă Brembo.
Jantele din aluminiu sunt de 20 de inch, iar anvelopele variază de la 245/45 pe faţă la 255/45 pe spate.Impresionantul SRT-8 este disponibil doar în două culori, respectiv Bright Silver şi Brilliant Black.
Până în prezent SRT a modificat cinci modele ale lui Chrysler astfel supersportivul Dodge (marcă a grupului Daimler-Chrysler) Viper SRT 10 cu o putere de peste 500 de CP devine răspunsul americanilor la supersportivele de origine europeană. Alte modele SRT sunt SRT-4, Dodge Ram SRT-10, şi Crossfire SRT-6 coupe şi Roadster.
Marca SRT devine din ce în ce mai mult pentru Chrysler un tuner oficial asemena departamentelor Motorsport de la BMW şi AMG la Mercedes.
Din pacate masinile SRT nu sunt comercializate in Romania in ciuda faptului ca avem un importator care ofera masinile Jeep pentru piata auto din Romania.