Bineinteles ca este vorba de o masina Toyota si mai mult decat atat cel mai bine recunoscut model pick-up de pe mapamond.
Numele sau este Hilux si este din nou testat de echipa Autolatest pentru ca acum suntem in masura sa relatam cum se comporta in viata de zi cu zi cea mai scumpa versiune Hilux, cea echipata cu o motorizare diesel de trei litri legata la o transmisie automata clasica.
INDESTRUCTIBILITATE
Toyota este cel mai mare constructor de automobile din lume performanta care a fost atinsa de japonezi datorita unor masini care nu doar ca atrag din punct de vedere al designului insa care si ofera un grad de fiabilitate mult peste ceea ce ofera concurenta.
Sa conduci o Toyota Corolla sau Carina din anii 90 cu peste 300.000 de km la bord nu mai este demult o reusita a japonezilor, masinile acestea merg aproape la infinit daca sunt intretinute corespunzator. Multi puteti sa veniti sa ne spuneti ca orice masina merge “forever” daca este intretinuta corespunzator, iar raspunsul nostru este realmente NU.
Sa conduci o masina peste 15 ani fara ca aceasta sa ceara inlocuirea unor componente mecanice importante este o reusit a celor de la Toyota, performante greu de atins in prezent chiar si de catre cele mai importante nume ale industriei auto europene.
Asadar, daca tinem cont de aceste detalii putem spune ca un Hilux nu este doar o simpla Toyota, ci chiar una dintre cele mai reusite la acest capitol.
COMPORTAMENT RUTIER HILUX AUTO
Noi cei de la Autolatest am testat in decursul anilor o sumedenie de masini Hilux de la Toyota Romania, si aproape de fiecare data eram inclinati a spune ca noul Hilux care era el este cel mai bun.
Acest trend a fost oprit spunem noi aproape definitiv de masina de fata care nu difera atat de mult fata de versiunea testata AICI decat prin simpla echipare a sa cu o transmisie automata.
Fata de un Hliux manual modelul de fata primeste o cutie de viteze automata clasica din banca de organe Toyota, transmisie care a mai echipat si modelele precedente precum Land Crusier 90 sau 100.
Aceasta nu dispune decat de 5 rapoarte care din fericire sunt schimbate de convertizorul transmisiei atat de lin incat nu de multe ori ne-am simtiti ca si cum eram la volanul unui Land Cruiser. Evident transmisia automata a lui Land Cruiser 150 este mult mai rafinata decat aceasta, insa grandul de confort atins de un model pick-up este realmente socant in senzul pozitiv.
In mediul urban transmisia tine turatia motorului undeva la 1.400 rpm, exact acolo unde motorul dezvolta momentul sau maxim. De la aceasta turatie in sus motorul se tureaza doar daca este activat sistemul kick-down pentru depasiri.
Intr-un oras precum Bucurestul transmisia automata nu mai este demult un moft, iar grandul de confort oferit de acest Hilux claseaza masina intr-un top realmente premium.
COMPORTAMENT EXTRAURBAN
De fiecare data cand am iesit in afara orasului transmisia noului Hilux 2013 a demonstrat ca aceasta nu echipeaza acum un motor puternic pentru ca aceeasi transmisie este disponibila pentru modelel americane Tundra si Tacoma echipate cu motore pe benzina V8 de peste 5 litri.
Asadar, intr-o oarecare masura aceasta transmisie se cam joaca cu cei 172 CP ai motorului de trei litri D-4D, insa cand vine vorba de o depasire in mediul extraurban cutia poate sa retrogradeze chiar si 2 rapoarte pentru o siguranta crescuta.
Asemenea transmisiei manuale ultima treapta este de fapt realizata pentru mersul pe autostrada la un regim ridicat de viteze. La 130 de km/h in ultimul raport al cutiei de viteze turatia motorului nu depaseste 2.100 rpm, moment cand si consumul mediu este stabilizat la 7.5 litri pentru 100 de km.
CONSUM REAL DE COMBUSTIBIL
Multi soferi din Romania urasc transmisiile automate pentru ca in primul rand nu le inteleg si apoi pentru ca eu doresc sa conduca sportiv cu masini care au puteri maxime de 75 CP. Exact aceasta este mentalitatea peste care trebuie sa treaca producatorii de masini de la noi care inca vorbesc cu un client tipic nascut sa mestece in mamaliga si sa “detina el controlul” masinii.
Evident ca in viata de zi cu zi noi cei de la Autolatest recomandam achizitia unei transmisii manuale doar pentru masinile sport si supersport, adica acelea care au sub capota motoare de peste 200 CP si care sunt alimentate cu benzina. Daca masina nu se integreaza in aceste caracteristici nici nu se merita achizitinarea unei transmisii manuale.
In urma cu un an testam in premiera aceeasi masina Hilux de trei litri echipata cu o cutie de viteze manuala cu 5 rapoarte, si dupa ce am parcurs mai bine de 1.000 km am constatat ca in oras consumul este de 12 litri, si in mediul extraurban unde viteza medie este de 90 km/h acesta este de 7.2 litri.
Masina de fata echipata cu o cutie de viteze automata consuma in mare parte la fel in mediul extraurban insa surpiza vine din oras unde consumul este mai mic cu pana la 0.5 litri/100 de km.
De vina pentru aceasta este managementul transmisie automate care schimba rapoartele in jurul valorii de 1.400 rpm, turatie optima pentru acest diesel de cilindree mare cu un comportament clasic.
PRO
Confort superior modelului cu transmisie manuala
Viteza maxima mai mare
Consum mai scazut
Repriza 0-100 km/h mai rapida
Fiabilitate superioara transmisiei automate
O convietuire superioara in mediul urban
Cea mai mare valoare de revanzare de pe piata
CONTRA
Pret de achizitie usor prea mare
Motorizare diesel puternica insa incapabila a concura un Navara V6