Banner-Autolatest-2021 CEED
Banner-Autolatest-2021 CEED
previous arrow
next arrow

Test Drive cu noul C5 Tourer 2.0 HDI Exclusive 2011

In urma cu un deceniu cand mentionam de marca Citroen nu puteam sa nu ne gandim la serioasele problele de fiabilitate ale masinilor sale insa, in egala masura admiram fara menajamente comportamentul rutier al unor modele premium precum XM sau prima generatie de C5.

Diferenta dintre un Citroen de clasa mica si unul premium este atat de mare inca este forte greu sa descriem feeling-ul dat de comportamentul rutier “pe perna de aer” al masinilor mari Citroen.

Aceasta problema a fost evidenta si in trecut cand un client de Citroen CX traia la maxim viata de lux din interiorul limuzinei “glont” fata de cei care achizitonau un model de volum pentru un foarte bun raport pret/performante.

CITROEN 2011

Anii au trecut si evolutia extrem de profitabila a grupului PSA (Peugeot-PSA) a permis francezilor sa se alieze cu germanii de la BMW in realizarea de motoare THP pe benzina si sa castige oarecum din experienta bavarezilor la capitolul atentie la detalii si nu in ultimul rand la atentia asupra materialelor din care este realizata o masina premium moderna.

Acum daca vrei un Citroen ieftin dar bun te poti indrepta fara nici cea mai mica frica spre un C1 realizat cu japonezii de al Toyota.

Mai mult decat atat motorul pe benzina este semnat chiar de catre japonezi fapt care aduce un plus incredibil la capitolul fiabilitate.

Daca vrei un Citroen cochet dar nu foarte scump poti alege un C3 sau de ce nu un model din gama entry premium DS Series. Aceste masini sunt concepute extrem de bine si aduc o aura de presigiu marcii franceze.

CITROEN C5 2011

Ultima masina testata de catre echipa Autolatest din parcul celor de la Citroen Romania a fost marele Citroen C5 Tourer. Aceasta masina ne-a reaminit dupa o lunga perioada de faptul ca Hydractiva III reprezinta una din piesele de rezistenta ale marcii Citroen pe tumultoasa piata auto din Europa.

Sistemul functioneaza extrem de rafinat si permite celui din spatele volanului sa obtina aceeleasi senzatii asemenea celui care conduce un Mercedes Clasa S, Audi A8 sau un BMW Seria 7.

Rafinamentul debordant al trenului de rulare nu poate sa fie descris prin cateva cuvinte, motiv pentru care orcine nu a mers cu o asemenea masina nici nu are dreptul sa vorbeasca.

CAROSERIE

Fata de versiunea sedan testata in urma cu jumatate de an, acest Tourer Exclusive aduce in joca cu modelele concurente componenta spatiu. Modelul precedent avea un spatiu de depozitare in portbagaj printre cele mai mari din segment, motiv pentru care acesta a si fost indragit de familisti.

Stopurile generatiei mai vechi aranjate pe verticala aduceau aminte de marile break-uri Volvo ale anilor 80 si 90. In ciuda spatiului mare motivul pentru care modelul Estate a avut un succes mai mare decat cel al versiunii sedan a fost sistemul de suspensie Hydractiva II. Acesta permitea ca orice drum sa fie o placere chiar daca masina era in sarcina.

Noul C5 Tourer se prezinat pentru clientii din anul 2011 cu o noua linie a caroserie care aduce in prin plan latura emotiva decat cea practica.

Volumul interior a scazut oarecum insa design-ul extrem de elegant aduce in joc si componenta premium. Daca punem fata in fata un C5 Estate si modelel sale concurente (VW Passat Variant, Opel Insignia Tourer sau Toyota Avensis Break) masina franceza iese in evidenta prin detaliile sale premium.

MOTORIZARE

Sub capota masini testate se ascunde o motorizare HDI Euro 5 de ultima generatie care este creditata drept unul dintre cele mai rafinate motoare cu aprindere prin compresie ale momentului.

Cilindreea este de doi litri, iar puterea maxima este de 163 CP. Momentul motor de 340 Nm dezvoltat de acest propulsor permite masinii sa se comporte elegant pe orice traseu insa dupa ce am gustat din puterile marelui V6 HDI de trei litri si 240 CP acesta pare clar o varianta pentru cei care nu doresc perfromante de top.

Astfel, daca vrem o repriza vigurosa de la 80-120 de km/h trebuie sa ne asteptam la un timp sub media clasei.

TRANSMISIE

Un punct forte al modelului de fata este evident transmisia automata cu 6 rapoate. Aceasta este semnata de germanii de la ZF si a echipat toate modelel Audi si BMW din ultimii 8 ani. In mersul normal de zi cu zi cutia schimba rapoartele foarte lin, detaliu care aduce un plus si la capitolul consum de combustibil.

Marele inamic al componentei motor 2.0 HDI si al transmisie ZF6 este greutatea la gol a masinii.

Cantarul celor de la RAR a indicat in momentul omologarii peste 1780 de kg la gol, fapt care face din acest model unul dintre cele mai grele din segment.

Chiar si asa, motorul diesel a dovedit un rafinament demn de marcile de prestigiu BMW si Mercedes, detaliu care permite masinii sa surclaseze clar modelel concurente enumerate mai sus.

PRO

Imagine, calitate de fabricatie, comportament rutier Hydractiva III, spatiu interior pentru pasageri, consum extraurban, cutie de viteze foarte buna, garantie care se poate prelungii, valoare de revanzare Europa de Vest

CONTRA

Masa mare a masinii la gol, pret de achizitie mare in versiunea Exclusive, dorinta continua de a avea diesel-ul V6 HDI sub capota

Articole Interesante

Alte Stiri

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Galerie Foto

Articole Recente