Masina de fata este singurul produs realmente de succes al defunctei aliante Mercedes-Chrysler, parteneriat care a durat mai bine de un deceniu si s-a dorit o contipire perfecta a doua mentalitati puternice industrial.
Cea de factura germana a venit in acest proiect cu un know-how tehnologic de prima mana, iar cealalta, cea americana cu un trecut plin de succese. Rezultatul colaborarii este un automobil de cea mai buna calitate atat din punct de vedere tehnologic cat si industrial.
Managerii germano-americani au reusit sa creeze un hibrid care atrage clienti din ambele emisfere. 300 C si cele peste 100 de premii Chrysler 300 C este considerat in aceste momente unul dintre cele mai de succes automobile din SUA, insa de la un succes fara precendet pana la o preluare destul de inconvenienta a marcii americane de catre italienii de la Fiat nu a fost drum lung.
Chiar si asa modelul 300 C se prezinta intr-o forma extrem de atragatore indiferent daca ne uitam la componenta mecanica de factura Mercedes, fie ca ne uitam la designul caroseriei 100% american. Mai mult in intraga lume Chrysler 300 C este castigatorul a mai bine de 10o de premii.
Caroserie Chrysler 300 C este o berlina de clasa mare, adica are drept concurenta modele precum Mercedes-ul Clasa E, Audi-ul A6 si BMW-ul Seria 5.
Despre primul competitor se pot spune numai lucruri de bine iar despre Chrysler 300 C aproximativ la fel deoarece aceasta utilizeaza aceeasi platforma tehnica cu cea a fratiorului din Stuttgart. Caroserie este impunatoare fie ca este privita din partea frontala fie ca suntem asezati in spatele volanului, aici totul a fost proiectat pentru magistralele rutiere ale Statelor Unite ale Americii. Latimea habitacului este foate mare si permite lejer acomodarea pe bancheta din spate a trei pasageri de talie mare.
Pentru cei cu simt practic Chryslet propune un portbagaj imens care pe deasupra mai are si un sistem de deschidere din interior…in cazul in care va aflati din greseala in portbagaj.

Motor
Sub capota mare a americanului se ascunde unul dintre cele mai bune motoare diesel din lume, cel care se regaseste si sub capota unui Mercedes E320 CDI sau Jeep Grand Cherooke CRD.
Aceasta are 6 cilindri in V si dispune pe langa o distributie clasica pe lant si de o putere maxima de 218 CP. Momentul motor de peste 500 Nm este binevenit daca ne gandim ca americanii nu s-au jucat la capitolul greutate la gol. Aceasta ajunge in jurul valorii de doua tone fara nici un pasager la bord sau bagajele lor. Cei trei litri misca elegant masina fie ca ne aflam in mediul urban, fie ca mergem la mare pe renumitul Drum European ( pardon autostrada) al Soarelui.
Viteza de croaziera a unui 300 C CRD este de 150 km/h, iar consumul de cobustibil ar putea chiar si sa scada sub valoare de 10 litri pentru fiecare 100 de km parcursi. Transmisie Daca sub capoata avem un motor rafinat si elegant de origine Mercedes inginerii Mercedes-Chrysler au optat si pentru o transmisie automata fabricata de aceelasi constructor german.
Rezultatul se poate observa inca din primii km parcursi, masina avand un comportament demn de cele mai bune realizari europene. Cutia de viteze se numeste Auto Stick insa in realitate este aceeasi cutie produsa de ZF pentru gama Mercedes clasa E.
Cele cinci rapoarte sunt schimbate fara nici un efort, iar daca va gandeati la mai marele 7Getronic montat pe modele Mercedes tebuie sa va spune ca nu este o mare problema. Comportament Rutier Marele 300 C se comporta pe virajele pline de surpize ale soseleolor din Romania asemenea unui SUV de doua tone, adica lejer si cu foarte putin feeling al directiei.
Masina aceasta a fost conceputa pentru soselele interminabile ale Americii, iar denivelarile clasice intalnite in curbele nationale nu-i sunt pe plac. Pe linie dreapta totul este normal insa daca vreti sa scoateti un timp bun pe o sosea nationala va recomandam sa renuntati.
300 C vs Concurenta
In prezent un asemenea modelul cum este cel de fata se poate achizitiona in schimbul unui pret de 26.638 euro fara TVA, iar daca ne uitam putin la concurenta germana trebuie sa scoatem din buzunar o suma de peste 40.000 euro.
Nivelul dotarilor lui 300 C este de top, in schimb pentru o masina produsa in Europa trebuie sa platim in plus. Service Masinile americane care circula pe soselele din Romania au suferit aproape intodeauna la capitolul service datorita lipsei unei retele ample de dealeri.
In regiunea Capitalei lucrurile au inceput in ultima vreme sa stea mai bine o data cu venirea lui BDT Motors care are in prezent unul dintre cele mai bune retele de servicii post-vanzare din Romania. Pret De Achizitie Si daca tot a venit vorba de cosnturi trebuie neaparat sa mentionam si pretul de achizitie de 26.638 euro fara TVA. Aceasta este atat de mic incat daca ne uitam la concurenta putem doar sa alegem un BMW Serie 1, un Audi A3 sau un Mercedes clasa A cu dotari de top asemenea Chrysler-ului.
Este incredibil cum americanii au reusit sa produca o limuzina de clasa mare care sa fie comercializata in schimbul unui pret de achizitie asa de mic, noi putand doar sa aplaudam eforturile importatorului de a oferii un produs de calitate in detrimentul unui pret de achizitie foarte mare.