In ciuda faptului ca atat Audi cat si Mercedes Benz au anuntat ca renunta la motoarele termice in favoarea celor electrice, in plin an al electrificarii din Europa ei vand masini de clasa medie diesel exceptionale.
Si o fac, pentru ca daca renunta la motorul cu aprindere prin compresie renunta de fapt la 80% din vanzarile care genereaza miliarde de euro anual pe toate pietele din UE.
Asa ca, presa din Germania a realizat un test comparativ cu trei dintre cele mai bune masini diesel ale momentului, masini care au autonomii care pot atinge 1000 de km, insa si performante mult mai bune decat ale unei masini electrice de 300 CP.
VECHEA BATALIE BMW AUDI SI MERCEDES
Vedetele germanilor sunt noul BMW Seria 3 facelift 2022 si concurentii sai directi Audi A4 si Mercedes Clasa C facelift.
Si aici, trebuie spus ca toti cei trei producatori au masini electrice in acest segment care din pacate nu au un succes mult asteptat in Europa, asa ca raman inca de actualitate modelele echipate cu motoare diesel de ultima generatie care raman singurele capabile sa afiseze o autonomie mare, reprize fulminante si un consum real extrem de mic.
AUDI SI BMW CU 6 CILINDRI SI MERCEDES DOAR CU 4!
Sub capota celor trei concurenti de fata se ascund trei motoare diesel complet diferite, insa fara discutii cel mai bun, cel mai rafinat si cel mai economic ramane motorul L6 al celor de la BMW.
Echipare standard pe un 330d Touring este un clasic L6 turbo care primeste un sistem MHEV care duce puterea maxima la 286+11 CP, sau 297 CP cumulat si un moment motor de 650 Nm incepand cu o turatie de 1500 rpm.
Sub capota lui Audi A4 50 TDI quattro se ascunde vechiul V6 TDI tot MHEV, care insa afiseaza doar o putere maxima de 286 CP si 620 Nm oferiti la o turatiemai mare de 1.750 rpm.
Impreuna cu transmisia ZF8 si sistemul Quattro acest Audi are cel mai mare consum real dintre cei trei, adica 8 litri la fiecare 100 de km parcursi, zona unde BMW-ul 330d afiseaza un consum real de 6.9 litri de motorina.
Ultimul dintre cei trei, noul C300d are sub capota un motor cu 4 cilindri de doi litri twinturbo care dispune la randul sau de un sistem MHEV, respectiv puterea maxima dezvoltata fiind de 265+20 CP ( in total 285 CP), iar cuplul motor este de 550 Nm la 1.800 rpm.
Pe scurt, vorbim de cel mai slab motor dintre cele trei, iar aplicarea unui sistem twinturbo va duce cu siguranta la o fiabilitate mai scazuta fata de cea de la Audi si BMW care au motoare cu o singura turbina.
CONSUM SI COMPORTAMENT RUTIER
Conform datelor motorul cu 4 cilindri al lui Mercedes este in medie mai economicu 0.8 litri decat cel al lui BMW, insa cand ne raportam la viteze de croaziera mari pe autostrada vedem ca diese-ul BMW cu 6 cilindri in linie este indiscutabil cel mai economic dintre cele de fata.
In ajutorul sau vine si cutia ZF8 Plus cu modul EcoPRO care are setari mult mai bune decat ceea ce vedem la Audi sau la cutia 9G Tronic de la Mercedes care este produsa in Romania.
La capitolul performante, asa cum era de asteptat BMW-ul este mai rapid decat Audi si Mercedes chiar daca Audi are standard o transmisie integrala Quattro care, teoretic trebuia sa faca o figura mai buna in cadrul reprizei 0-100 de km/h.