Spunem aceasta deoarece de cele mai multe ori cumpararea unei masini cu 7 locuri devine o problema serioasa deoarece pe piata exista o oferta foarte mare insa cumpararea unei asemenea masini trebuie efectuata inteligent.
Problemele cele mai mari ale unei masini second-hand sunt cele de fiabilitate, loc unde multe masini de renume, scumpe la achizitia de noi au deovedit o fiabilitate precara atunci cand numarul de km efectuati depaseste granita celor 100.000 de km. Aici putem sa enumeram modele precum Renault Espace 2.2 dCI, Mercedes Vito 200 CDI sau VW Sharan 1.9 TDI.
Aceste masini sunt cap de afis pentru primul cumparator, insa aceste masini sunt concepute sa functioneze fara probleme mari o distanta de maxim 100.000-150.000 km. Dupa acest prag apar probleme grave ale motoarelor sau ale sistemelor de supraalimentare.
Solutie
Pentru a face o investitie eficienta din punct de vedere financiar in acest segment trebuie sa achizitionam masini cu motorizari mari care au dovedit o fiabilitate foarte buna.
Unul dintre cele mai reusite modele MPV pe benzina a fost Toyota Previa, monovolum care este creditat sa functioneze fara probleme peste 500.000 de km.
Un alt exemplu demn de luat in seama este Honda Shuttle 2.0 automat, masina care a fost construita de japonezi in SUA pentru americani.
Modelul a fost comercializat cativa ani si in Europa, unde majoritatea exemplarelor inca circula fara probleme pe sosele.
Diesel?
Atunci cand vrem sa achizitionam un astfel de automobil cu o motorizare diesel putem sa ne uitam in oferta europeana insa Autolatest recomanda doar doua modele. Primul este ultima generatie de Toyota Previa echipata cu motorul de doi litri D4D de 116 CP, insa daca vrem o masina extrem de comfortabila cu o motorizare mare si transmisie automata atunci nu avem decat o singura solutie.
Ssangyong Rodius-Ciudatul se intoarce!
Modelul coreean a primit in 2005 titlul de cea mai urata masina din lume in acel an insa noi am parcurs in test drive cu aceasta ciudatenie peste 5.000 de km. Concluzia dupa aceasta experienta cu marele Rodius a fost aceea ca aparentele inseala complet si masina a dovedit fara doar si poate un grad de confort pentru cei 7 pasageri demn de orice Mercedes Clasa S.
La interior ocupantii Rodius-ului beneficiaza de cele mai mari scaune ( a se citi fotolii) de piele din segment, o instalatie de aer conditionat separata pentru cele trei randuri de scaune si un tren de rulare mult mai rafinat decat ceea ce ofereau modele precum Mercedes Vito, Renault Espace sau Eurovan.
Motorizare
Sub capoata ciudata a lui Rodius se ascunde un motor de origine Mercedes Benz cu 5 cilindri in linie de 2.7 litri. Acesta devolta o putere maxima de 165 CP si 350 Nm, propulsor care a dovedit pe modele precum E270 CDI sau G270 CDI o rezistenta de top. Cu un asemenea motor masina poate sa parcurga lejer intre 300.000-500.000 de km fara probleme.
Plus-Fiind un motor Mercedes distributia este pe lant(lantul se schimba de regula cand motorul are peste 300.000 de km)!
Transmisie
Cei care doresc sa achizitioneze un astfel de exemplar trebuie sa opteze pentru cutia automata cu 5 rapoarte deorece aceasta este de origine Mercedes, in timp ce cutia manuala Borg Warner lasa de dorit.
Tractiune
Cireasa de pe tort a masinii Ssangyong este aceea ca cele mai multe modele Rodius sunt echipate cu o transmisie integrala nepermanenta. De fapt este aceeasi transmisie cu cea a lui Rexton sau Kyron.
Ssangyong Rodius este singurul monovolum premium din lume care are o transmisie integrala cu reductor, adica care beneficiaza de rapoate scurte 4WD Low si lungi 4WD High.
Consum
Deoarece acest monovolum are sasiu separat si caseta de reductie greutatea masinii depaseste la gol 2.2 tone. Aceasta se poate observa cel mai bine la capitolul consum care este de minim 8.5 litri in mediul extraurban si 14 litri in orase.
PRET
Modelul Ssangyong Rodius nu poate sa fie gasit in acest moment in schimbul unui pret de achizitie mai mic de 10.000 euro in Germania cu full service history. Valoarea mare de revanzare a masinii este datorata motorizarii si a transmisie de origine Mercedes.
PRO
Spatiu interior foarte mare, suspensie foarte confortabila, motor diesel Mercedes puternic si fiabil, patru fotolii la interior, tractiune 4×4, reductor off road, rezervor mare 80 litri
CONTRA
Design controversat, consum mare de motorina, imagine de marca, pret relativ mare.
Citeste primul Test Drive cu acest model realizat de Autolatest 2005:
Marti, 25 Octombrie 2005
To be or not to be!
Revelatia
In segmentul monovolumelor mari disponibile la noi pe piata a intervenit o mica furtuna. Problema se numeste Ssangyong Rodius si este primul monovolum de mari dimensiuni care inbina cu succes atat versatilitatea unui MPV dar si capacitatea de a face incursiuni in off-road datorita transmisiei integrale. Ce au facut inginerii de la Ssangyong a fost sa transforme un MPV mare intr-un tot teren capabil sa acces chiar si acolo unde au acces cele mai performante SUV-uri.
Daca in acest moment cineva ar dori sa achizitoneze un automobil cu 7 locuri care sa aibe aptitudini off-road, in afara de acest Rodius mai exista doar varianta unui van Mercedes Sprinter 4×4, dubita care pana la urma face parte din segmentul de autilitare de 3,5 tone. Pentru a beneficia de un randament superior din punct de vedere al performantelor dar si a fiabilitatii, Ssangzong a montat un motor diesel XDI de ultima generatie de origine Mercedes.
Acest agregat este cuplat pentru o mai buna eficienta la o cutie de viteze automata cu cinci rapoarte de asemenea tot de origine Mercedes. Cutia de transfer este aceeasi ca si la modelul de teren Rexton, silentiozitatea si eficienta acesteia fiind probata deja pe modelele existente. Motorul are cinci cilindrii in linie iar puterea maxima este de 2,7 litri. Puterea de 165 de CP este dezvoltata la o turatie de 4000 de rpm, iar cuplul motor de 345 de Nm este disponibil incepand de la o turatie de 1800 de rpm.
Cutia de viteze automata (optional) schimba vitezele foarte lin, element care arata si mai mult intentia constructorului de a realiza un MPV deosebit de comfortabil. Rodius, in ciuda faptului ca are o greutate maxima la gol de peste 2,2 tone, are un consum de motorina acceptabil de aproximativ 8,8 litri atunci cind se parcurg trasee interurbane si de aproximativ 12 litri in oras. Multa lume s-ar mira la aceste cifre insa nu trebuie uitata greutatea foarte mare si transmisia automata a monstrului sud coreean.
De asemena daca privim impunatorul MPV de afara prima impresie pe care ne-o creaza este aceea ca odata porniti la drum, coreeana va avea o manevrabilitate asemanatoare autobuzelor RATB Rocar. Nimic mai eronat, Rodius este dotat cu suspensie multilink pe puntea spate iar cea fata este de tipul brat dublu. Acest fapt se traduce printr-un comportament asemanator automobilelor normale, singura problema care ar putea interveni este aceeea ca nu trebuie uitat gabaritul mare.
Varianta testata cu transmisie integrala are garda la sol chiar mai mare decat a SUV-ului Rexton, performantele masinii pe drumurile forestiere fiind asmenatoare cu a tot terenurilor veritabile. Si in acest caz nu trebuie uitat faptul ca ampatamentul de trei metri poate pune in dificultate o asemenea incursiune in salbaticie pe drumuri foarte accidentate. In interior totul este exemplar conceput, cei sapte pasageri fiind rasfatati cu un comfort la cel mai inalt nivel. Scaunele de pe randul al doilea se pot intoarce cu 180 de grade spre pasagerii de pe bancheta din spate. Astfel Rodius se transforma intr-un birou pe patru roti, pasagerii din spate putand improviza in cele mai bune conditii un business meeting.
Ca dotari interioare sunt favorizati de asemenea pasagerii, sistemul de climatizare electronic care face fata fara probleme chiar si in cele mai calduroase zile impreuna cu sistemul audio cu CD Player si magazia de CD-uri. Ssangyong Rodius este o masina care a fost conceputa din interior spre exterior, elementul cel mai important avut in vedere fiind comfortul pasagerilor. Datorita acestei abordari oarecum ciudate designul exterior a avut de suferit usor. Rodius conform producatorului are la exterior linia unui yaht de lux, ceea ce si este la interior, insa partea posterioara nu se integreaza prea fericit liniei din fata.
Pretul de achizitie este de asemenea un atuu al coreeanului, cei 27.900 de euro fiind una dintre atractiile Rodius-ului.
In incheiere despre acest Rodius putem spune ca este o masina care daca la prima vedere in mare parte displace, insa aceasta ajunge saa impresioneze in sensul bun al cuvantului dupa ce se parcurg cateva sute de km la bord.
Sentimentul primei intalniri dispare total in momentul cand se realizeaza cat de comfortabil este la condus si nu in ultimul rand cat de ergonomica este plansa de bord.
Si pentru a intregi aceasta concluzie pozitiva trebuie sa amintim ca pe aceste distante mari te pot acompania fara nici un efort sau discomfort si inca sase prieteni.