În ultimii ani, preferințele românilor în materie de mașini second-hand nu s-au schimbat prea mult. Rămân la putere aceleași mărci consacrate: Volkswagen, Audi și BMW.
O diferență a apărut totuși în profilul consumatorului după debutul pandemiei, și anume alegerea unor mașini foarte ieftine, după cum explică Liviu Nae, managerul parcului auto Mogo România, IFN specializat în finanțare auto, cu o experiență de peste 20 de ani în industrie.
„Undeva la 70% dintre oameni fac această alegere din punct de vedere material. Unii nu mai vor să investească pentru că nu știu ce se întâmplă în piață în prezent, raportat la prețuri, taxe, impozite, raportat la toate costurile care au crescut”, explică Liviu Nae.
Astfel, românii preferă o mașină mai veche pe care își permit să o întrețină, căci costurile în acest caz sunt mai mici, și folosesc câțiva ani automobilul, după care îl schimbă cu unul mai nou.
În acest context, i-am cerut reprezentantului Mogo să ne ofere câteva sfaturi pentru întreținerea unei mașini second-hand, mai specific la ce să fim atenți dacă achiziționăm un astfel de automobil, respectiv cum să procedăm pentru ca părțile sale esențiale să aibă o viață cât mai lungă.
1. Ce trebuie să verifici în primul rând când îți cumperi o mașină electrică
Atunci când cumperi o mașină second-hand, în primul rând trebuie să schimbi distribuția mașinii, pentru că nu știi cum a fost întreținută anterior, indiferent de spusele celui care a folosit-o înainte. Poate nu este cazul, dar o verificare trebuie făcută.
Urmează apoi, schimbul de ulei cu filtre, pentru că, indiferent de ce a spus persoana de la care ai cumpărat-o, nu este înțelept să mergem pe încredere. Acest lucru se aplică mai ales dacă am achiziționat automobilul de pe internet. Dacă nu înlocuiești lucrurile esențiale, cele de o importanță majoră la o mașină, există riscul ca atunci când se strică, să aducă pagube mai mari.
Spre exemplu, odată cu ruperea distribuției, se îndoaie supapele în motor, care lovesc în pistoane. Acest lucru înseamnă că motorul trebuie refăcut de la zero, trebuie rectificată chiulasa (n.r. – piesă de metal care închide cilindrii unui motor cu ardere internă) și trebuie înlocuite supapele. Practic, ajungi să construiești un alt motor, iar aici intervin atât costurile mari ale pieselor, cât și manopera.
O distribuție în lanț sau pe motor te va costa undeva între 2.000 și 3.000 de lei, față de o reperație a unui motor care te duce undeva la 1.500 de euro. Desigur, prețurile pot varia în funcție de motor.
2. La ce trebuie să fii atent când vin vara
În primul rând, la venirea verii, trebuie verificată instalația de aer condiționat, ideal ar trebui și curățată. Se face igenizarea sistemului de climatizare pentru că în zonele de filtru de aer condiționat, mai exact la grilele mașinii pe unde este suflat aerul, se adună microbi. Dacă mașina nu este dusă la o firmă autorizată pentru acest lucru, ea se poate curăța și cu spray-uri speciale.
Totodată, trebuie verificat și uleiul, pentru că la unele mașini, iarna se pune un ulei mai subțire, iar vara, unul mai gros. În rest se fac revizii, verificări normale.
3. Echilibrarea roților se face tot timpul
În momentul în care schimbi anvelopele de iarnă cu cele de vară sau invers, automat trebuie să faci și reechilibrarea roților.
Acest lucru trebuie făcut și dacă ai ceva kilometri cu mașina sau dacă ai mers pe un drum denivelat și ai luat o groapă mai mare, de exemplu, pentru că pot să sară plumbii de pe jante. În unele cazuri, janta se îndoaie și este necesară reechilibrarea sau reparația.
Este un must și dacă mergi la o anumită viteză și simți un fel de vibrație în volan. Nu este normal să se întâmple asta, înseamnă fie o problemă la roți, una care ține de echilibrarea roților cel mai probabil, fie poate avea legătura cu discurile de frână.
4. Semnele că sistemul de frânare e uzat
La mașinile automate se uzează mult mai rapid discurile, la fel și plăcuțele de frână. La mașinile manuale, țin o perioadă mai îndelungată. Acestea se schimbă în momentul în care apare o problemă, nu poți face ceva să previi acest lucru. Semnele sunt similare ca la echilibrarea roților: apare vibrația în volan, mai ales la frânare. Înseamnă că discurile sunt ovalizate și necesită înlocuire.
Odată cu înlocuirea discurilor, se schimbă automat și plăcuțele. Pentru că plăcuțele care sunt pe mașină în momentul de față, la problema respectivă, sunt formate pe discul respectiv cu probleme. Așadar, nu poți pune niște discuri noi pe niște plăcuțe uzate.
5. Benzina premium, de preferat
Este cert că benzina premium are o ardere mai mare și, implicit, mașina ar trebui să meargă mai bine, însă, în același timp, arderea aceasta determină terminarea combustibilului mult mai repede. Din păcate, la noi, în România, am văzut mai mult diferența de preț, nu și de calitate. În afară, cert este mai bună.
6. Utilizarea corectă a pedalei de ambreiaj
Aici, recomandarea ar fi să nu stăm cu piciorul tot timpul pe ambreiaj, nici la semafor nu este recomandat acest lucru. Mașina ar trebui să stea pe liber. Ambreiajul trebuie folosit strict la schimbarea vitezelor și să nu fie călcat tot timpul inutil, pentru că pe termen lung afectează mașina.
În special la mașinile diesel, cu cât stăm cu pedala apăsată pe ambreiaj mai mult, cu atât duce la o uzură prematură a kitului de ambreiaj, la placă și disc, ulterior la volan, iar costul este destul de mare și mașina va patina, nu va avea forța necesară și vei risca să ai și un accident.