Este greu de inteles cum Renault a putut monta un motor pe benzina Nissan aspirat pe o masina atat de grea mai ales ca se vinde si in versiunea cu 7 locuri si bagajele aferente.
Toata presa auto de casa a celor de la Dacia au ovationat noul Dacia Jogger Hybrid 140 recent lansat pentru Europa de Vest, insa acestia uita ca sistemul E-Tech a fost realizat de catre Renault pentru modele usoare precum Clio sau Captur, nu pentru un mini MPV cu 7 locuri.
Tehnic, sub capota lui Dacia Jogger Hybrid 140 se ascunde un motor Nissan 1.6 SCe H4M care ofera doar 91 de CP sau 67 de km, motor care este ajutat de unul electric de 48 CP care nu functioneaza tot timpul.
Adica, in mod normal masina functioneaza altenatic cu cele doua motoare, insa niciodata pentru un timp mai mare de cateva secunde cu ambele motoare in aceelasi timp, adica nu vei avea cei 139 CP cumulati decat pentru depasiri.
In aceeasi frenezie a lansarii, putini au mentionat faptul ca masina este echipata cu un transmisie multimodala cu 4 trepte in care este integrat motorul electric de 48 CP, si ajutat la porniti de un sistem mildhybrid HSG de 15 CP.
Poate si acesta este si motivul pentru care Dacia spune Jogger 140 fara a mai mentiona 140 de CP!
Noi suntem curiosi ce performante va avea masina cu 7 pasageri si bagalele lor, adica peste 2.7 tone la gol pe o masina care deja cantareste 1.4 tone.
Plus ca masina are in continuare tamburi pe puntea spate, solutie complet inadecvata pentru un MPV de 2.7 tone la gol.
CALITATE LOW-COST MADE BY DACIA
Inca din primele imagini vedem ca cei de la Dacia s-au chinuit serios sa monteze motorul Nissan si cutia de viteze multimodala pentru ca vedem in compartimentul motor o sumedenie de “inovatii” tipice romanesti unde “soricelul de plastic” este la ordinea zilei.
Intreg sistemul electric este “aruncat” pe motor si prin de caroserie cu aceste coliere de plastic de unica folosinta de parca inginerii de la Dacia chiar s-au chinuit sa faca o reducere de costuri reala.
Fata de Clio E-Tech vedem ca Dacia Jogger Hybrid 140 are alt sistem direct de injectie cu pompa de inalte montata diferit, iar cablajele imbracate in copex de plastic sunt prinse de caroserie cu aceeasi “soricei”.
O alta mare problema este montarea acumulatorul de 1.2 kwh sub masina fara prea multer protectii in caz de accident, solutie low-cost care nu va aduce note bune de fiabiliate in timp.
CAT VOR COSTA PIESELE DE SCHIMB?
In final trebuie spus ca masina celor de la Pitesti este moderna, insa are un grup motor+cutie indentic cu cel de la Renault, adica vom avea costuri de reparatii extrem de mari dupa ce iese din garantia de 3 ani sau 100.000 de km.
Un motor SH fara montaj te costa peste 3.600 euro, un compresor de AC electric peste 450 de euro si o banala planetara peste 350 euro.
Aceste preturi sunt pentru piese SH fara TVA si montaj pe masina!
Dacia Jogger Hybrid 140 are un pret mai mare cu 7.300 euro decat cel al unui Jogger pe GPL
Sistemul Hybrid de la Jogger: “E-Tech Hybrid version has been available since . It is fitted with a 1.6 liter 91 bhp H4M Renault-Nissan engine, with Atkinson combustion cycle, associated with a 20 bhp alternator-starter and a 48 bhp electric motor , for a cumulative power of 140 bhp . The energy generated (by recovery or produced by the heat engine) is stored in a 1.2 kWh lithium-ion battery allowing a journey of 3 to 4 kmall electric. The alternator-starter is directly connected to the heat engine. Its role is to start it, to assist it or to produce electricity. The main motor-generator is located at the end of the robotic claw gearbox. This makes it possible to obtain in all, thanks to its “4+2″ ratios + neutral.”
s s