Mulți constructori creează anvelope sigure până la martorul de uzură (1,6 mm). Însă nimic nu interzice comercializarea de anvelope a căror performanță în ceea ceprivește distanța de frânare se deteriorează puternic pe măsură ce sunt rulate.
Această lipsă dereglementare legată de minimul de performanță în stare uzată poate determina utilizatoriiobișnuiți și profesioniștii să își schimbe anvelopele înainte ca acestea să atingă limita legală deuzură.
Michelin susține implementarea unei reglementări care va răspunde principalelor preocupărilegate de siguranța rutieră, puterea de cumpărare a consumatorilor și protecția mediului.
Studiile arată că nici diversele clasamente făcute pentru anvelopele noi, nici adâncimea benziide rulare nu pot da o idee a modului cum se comportă anvelopa în timp. Pentru a ști care este performanța reală a anvelopelor uzate trebuie să le testezi!
Totuși, majoritatea producatorilor de anvelope, producătorilor de mașini sau asociațiilor deconsumatori își concentrează atenția pe testele făcute pe anvelope noi.
Dar, odată ce anvelopa este montată pe mașină și începe să ruleze, ea începe să se uzeze șicu cât se uzează mai mult, cu atât performanțele sale se schimbă.Unele performanțe se îmbunătățesc pe măsură ce anvelopa se uzează, de exemplu frânareape uscat sau consumul de carburant. Pe de altă parte, frânarea pe suprafață umedă esteprincipala performanță de siguranță care se degradează în timp, câteodată foarte mult.
Este deci o performanță legată de siguranță care ar trebui testată sistematic.
ÎN CE CONSTĂ TESTUL ACTUAL PE ANVELOPE NOI?
Pentru anvelope noi, testarea frânării pe suprafață umedă măsoară distanța necesară pentrua decelera un vehicul de la 80 la 20 km/h pe o suprafață de drum standard cu un strat deapă de 1 mm.
În plus, acest test include câțiva parametri foarte preciși cum ar fi coeficientulde frecare, temperatura ambiantă etc.
TREI OBIECTIVE MAJORE JUSTIFICĂ DEMERSUL MICHELIN LEGAT DE PERFORMANȚADE LUNGĂ DURATĂ (LONG LASTING PERFORMANCE) :
1- Imbunătățirea siguranței consumatorilor, prin a le oferi informații relevante despreperformanța anvelopelor lor, noi sau uzate.
Necesitatea de a informa consumatorii despre performanțele anvelopelor lor în stare uzată este și mai justificată dat fiind că performanțeleanvelopelor în timp sunt rezultatul unor alegeri ale producătorului și al investițiilor pe careacesta le face.
Michelin investește peste 600 milioane de euro pe an în cercetare-dezvoltare și are peste 6000 de inginericare lucrează în domeniul dezvoltării de noi metode de concepție și materiale de înaltă tehnologie, înbeneficiul siguranței clienților săi și a mediului.
2 – Imbunătățirea amprentei de mediu a întregii industrii producătoare de anvelope, cu oeconomie de până la 128 de milioane de anvelope pe an în Europa și economii de CO2 depână la 6,6 milioane de tone.
3 – Creșterea puterii de cumpărare a consumatorilor, cu un câștig pentru utilizatorii europeni depână la 6,9 miliarde de euro pe an.