Presa germana a realizat un calcul de cost si eficienta al masinilor electrice atunci cand vorbim de un parcurs extraurban, rezultatul fiindu unul socant.
O benzinarie tipica in Germania pe autobahn are 12 pompe care deservesc masinile pe benzina si diesel, si in general si o pompa de CNG si GPL.
Inchiderea unei statii traditionale trebuie sa duca automat la construirea a 600 de statii de incarcare pentru masinile electrice in aceeasi locatie, situatie imposibil de realizat pentru ca reteaua nationala de electricitate nu are sanse sa faca fata.
Germanii au calculat ca o statie de benzina sau motorina poate sa vanda 35 de litri pe minut, combustibil care corespunde echivalent a 18 megawati putere ( un megawatt este egal cu 1.000.000 watt. 1 MW = 1.000.000 W = 1 x 106 W = 106 W), insa daca tinem cont de faptul ca o masina electrica este mai eficienta ajungem la un consum de 6 megawat putere pe minut necesar unei statii EV sa fie la nivelul unei benzinarii clasice.
Aceelasi studiu arata ca un supercharger ofera in medie o putere de 120 kw, adica este nevoie de 600 de statii de incarcare pentru masinile electice cu un consum total de 72 MW pe statie.
Tot acestia spun ca aproape niciodata nu o benzinarie nu este utilizata in proportie de 100%, insa sunt situatii in special vara cand gradul de utilizare al pompelor este maxim.
Sa construiesti 600 de statii de incarcare la fiecare benzinarie este o utopie, Tesla fiind singurul care are locatii cu mai mult de 20 de chargere, insa atunci cand traficul este intens Tesla recomanda incarcari cat mai scurte si cat mai dese pentru a nu sta la coada.
“Leonard Birnbaum, head of e.on: Already a 30 megawatt charging station is the same as a city of 30,000 people falling from the sky into the grid and having to be supplied. If we now had to build 30 megawatt connections every 60 kilometers along the highway, then it is as if around 400 small towns with 30,000 inhabitants were built along all the highways in Germany.”
PENTRU O PRESA AUTO INDEPENDENTA ajuta Autolatest Romania sa ramana obiectiva in continuare: Donează prin Patreon AICI
Calculul pleacă de la niște premise greșite, intenționat (nu cred) sau din necunostinta de cauza. ( probabil)
Ce este diferit la mașinile electrice este faptul ca ele pleacă la drum de cele mai multe ori cu “ plinul” făcut. Propietarul de mașina electrică își încarcă bateria de la priza de acasă, hotel, supermarket, serviciu…
Cel care are mașina pe benzina/ diesel nu are aceste “facilitați” , are doar benzinăriile, care niciodată nu vor fi: acasa, la serviciu, la hotel…
Absolut corect doar ca atâta timp cât și posesorul mașinii pe benzina pleacă cu plinul făcut nu mai contează ca acesta e de acasă, hotel etc. Nu toți posesorii de auto tancheaza de 50 lei, unii merg și tot pe plin.
Ia in calcul cât Timp durează o alimentare și cât timp durează sa încarci bateria Și minim e 20 de minute sa stai cu masina la încărcare pentru a parcurge o distant Mică .
Poate prin locuri din alea, politic corecte si de cele mai multe ori habarniste. Pentru toate celelalte, exista Canistra Card. (BUCKET CHALLENGE la tractoristi) Da, e un obiect antic, a carui utilizare e necunoscuta pitipoancelor care baga benzina in tesla, dar care are rostul ei. Plus ca asa duci combustibil la generator, motocoasa si ce maj are omul, acolo unde nu merge tiktokul
Oricine poate avea un EV, cu folositul e mai greu.
Era vorba de Germania care are autostrazi. Iar unui EV nu-i ajunge bateria mai mult de 400km, real, nu baliverne de pe prospecte. Avand statii de incarcare din 40km in 40km ca sa nu acumuleze card de masini la incarcat ar fi un dezastru dpdv al incarcarii rețelei. Transformatoarele ar lua foc in cel mai rau caz sau ar declansa pe suprasarcina. Transportul electric e un moft al unui anumit segment al populatiei. Nu se pliaza pe transportul de masă. E cruntul adevăr dureros.
Nu e nicio premisa gresita. Chiar si presupunand ca pleci cu bateria plina de acasa distanta parcursa e variabila in functie de tipul de masina, cat de tare ii dai pedala, temperatura exterioara, daca ai nevoie sau nu de AC sau incalzire. Dupa ce ai parcurs o distanta intre 100 (daca esti cu springul si e iarna nici 100) si 200-250km (presupunand ca mergi mai voiniceste nu cu 80km/h pe autostrada ca sa economisesti bateria o sa fii sub 20% si intri la o statie de incarcare unde nu o sa incarci decat pana pe la 70-80% maxim si la urmatoarea incarcare va trebui sa intri mai repede ppentru ca vei folosi doar 50-60% din capacitatea bateriei si la viteze de autostrada autonomia nu mai e cea de la wltp care e oricum umflata. Si masinile astea imbatranesc repede si producatorul zice ca sunt ok pana scade capacitatea bateriei la 70% deci daca ai una mai veche nu mai faci 200km, faci doar catre 140 si daca mai e si frig esti norocos daca faci 100.
Căcaturi spuse de noi profeți ai energie electrice ca și combustibil!!! automobile, autocamioane,nave,trenuri,etc alimentate pe BATERIE 🔋 sunt povestiri pentru copii retardați mintal!!!, Europa occidentală nu are resurse naturale necesare traiului cu care sau obișnuit în ultimii 60 de ani,cei care le furnizau resurse la preț de chilipir ACUM PRETIND O VIAȚĂ MAI BUNA pentru popoarele lor, politicienii nu au curajul să spună ADEVĂRUL, nici nu mai sunt credibile politic curentele sociale de drepta s-au stinga se va demonstra că doar acele țări care au m-ai multe resurse naturale vor SUPRAVIEȚUI ca și neamuri pe acest pământ.
Eu am benzinaria acasa.
Scrie in prima frază, e vorba de EXTRAURBAN, un drum de sute sau mii de km, ce necesita reincarcare nu mersul la WC cu mașina….
Și e vorba de Germania, cu trafic imens pe autostrăzi …
Ce înțelept, numai ca, dacă ramai fără baterie pe autostrada ești mort. Trebuie sa chemi platforma, în schimb o motorina poți aduce în bidon și pleci. Pleci cu bateria încărcată de acasă dar dacă te prinde un viscol nu ajungi prea departe. Lasă-ne cu electrica ta, pentru ca am și știu. E masina de oraș atât.
Așa este, ca mașină de oraș, orice extensie a utilizării presupune riscuri mai mari decât în cazul mașinilor cu motor termic. Să ne gândim ce ar fi iarna pe ger când randamentul acumulatorilor scade iar intervalele de alimentare sunt mai scurte. Rămân pe diesel, dragostea mea!
Gogule, ai vrut sa fii putin bou, dar ai ramas tot vaca. Cu bidonul e interzis si in Romania, mai ales pe autostrada.
Masinile electrice sunt facute pentru drumuri relativ scurte. 200-300 km. Nu te duci tu Constanța -Arad si vrei cu un full. Pentru naveta si oras sunt ideale. Nu tu zgomot, numai dpf-uri înfundate. Si daca vrei sa pleci la Honolulu, inchiriezi o masina.
Probabil închiriezi un auto pe benzină!!
Totul e impotriva oamenilor, indiferent ca spui Germania sau orice alta tara din lume
Eu am o masina de gaurit cu acumulatori si gasesc mereu unde s-o încarc. Tot masina electrica este. :)))))
Urmatorul pas ar fi sa-ti iei o drujba cu acumulatori si sa te duci sa tai lemne si sa cauti un loc unde sa o incarci in padure dupa ce ai taiat cateva crengi.
pentru “electrici”:o masina “termica”,atunci cand motorul functioneaza ,se deplaseaza,are caldura sau racoare inauntru ,poate merge cu farurile aprinse ,cu alti consumatori electrici porniti ,fara ca prin asta sa-i fie efectata serios autonomia La “electrice” in schimb ,toate cele de mai sus se aduna si cresc exponential consumul din baterie Ce mai ramane din autonomie atunci ,mai bine nu vorbim Cat despre visul unora si altora de a avea ,sa zicem in Bucuresti ,mii de statii de incarcare ,eu zic sa va mai ganditi Stiti in ce stare e reteaua subterana de joasa si medie tensiune dupa atatia ani de “investitii”(?!?!) Enel?Mai bine ca nu stiti ,ca alfel v-ar fi frica sa bagati in priza si o veioza ..Asta asa,ca fapt divers
E adevarat ca se aduna consumul dar nu creste “exponential” consumul din baterie. Consumul din baterie creste exponential doar cand intra in ambalare termica si ia foc. Ce nu ai sesizat insa este faptul ca puterea necesara invingerii rezistentei aerului creste cu patratul vitezei (la viteze moderate care le pot atinge masinile). Ca urmare la viteze de autostrada (in jur de 130-140km/h) consumul va fi catre dublu fata de cel dat de wltp si autonomia nu va fi nici macar jumatate pentru ca la curenti mari de descarcare scade sesizabil si randamentul bateriei (produce mai multa caldura) si daca bateria e si ceva mai veche (nu mai are 100% soh ci pe la 80% sa zicem) situatia e si mai rea. Pe de alta parte la masinile cu combustie nu se modifica semnificativ autonomia cu invechirea masinii (mai pierde cativa cai) si nici consumul nu creste dramatic de la 90 la 130-140km/h in principal pentru ca motoarele cu combustie au randament mai bun la puteri mari astfel ca desi masina are nevoie de mai multa putere aceasta putere e scoasa partial prin cresterea randamentului si partial prin cresterea consumului dar el nu se dubleaza.
E o directie gresita ! Bateriile necesita materiale rare care le au china si rusia si reciclarea e costisitoare e clar ca e gresit Probabil hidrogenul e mai aproape de adevar ! Japonezii spre asta merg !
De fapt de 100 ori. 350 kwh vs 35 MW
Tu ce compari acolo? kWh cu MW? Adică puterea cu energia?
Tehnologia evolueaza, bateriile actuale permit maximum 600 km ectraurban. Deja Toyota a gasit solutia pentru fabricarea unor baterii cu electrolit solid ce permit 1200 km extraurban. Deci alea 600 statii se injumatatesc.
n-a gasit nimic Toyota, ei nici macar nu vor sa fabrice ev-uri si in Japonia ev-urile oricum nu au sens pentru ca ei nu au decat vreo 4.5% energie regenerabila si vreo 3% energie hidro restul e din gaz petrol, carbune si nuclear (care e in scadere pentru ca vor sa inchida niste nucleare) asa ca daca ar fi sa creasca consumul de curent folosind ev-uri asta s-ar putea face doar pe seama gazului sau carbune/petrol. Ca dovada vanzarile de ev-uri sunt simbolice in Japonia undeva pe la 2% din vanzarile de masini noi si probabil majoritatea nu sunt luate de oameni ci de firme pentru livrari/taxi etc.
Penttu moment cred ca masinile hibride sunt solutia.
Ford Mondeo hibrid mi se pare o masina ok si in oras ai pe soaea.
Genul asta de masini ar fi utile in anii urmatori deai, totusi, viitorul nu poate fi decat electric.
poate ai dreptate poate nu dar de ce nu poate fi decat electric? Ai vreo explicatie rationala? Masinile electrice sunt astea pe care le vezi acum si nu o sa fie semnificativ mai bune oricat ai astepta. poate 10% o sa fie mai bune bateriile dar asta nu schimba radical situatia. Practic ti se pare ca viitorul e cu niste masini impotente care sunt foarte scumpe, necesita materii prime care nu sunt in Europa, nu le recicleaza nimeni decat in filmulete pe youtube si care dupa 8-10 ani sunt bune de dus la srot unde o sa te puna sa platesti pentru ca reciclarea costa mai mult decat ce recupereaza ei din masina, au un range care variaza dupa vreme si vechimea masinii si necesita constructia de milioane de statii de incarcare (oare cine plateste factura pentru ele).
Chiar nu înțelegeți nu asta e viitorul(electrice) e o prostie uriașă.
Stati sa vedeti peste cativa ani (10-12) durata de viata a bateriei garantată de producător sa vedeti cum o sa vrea sa se scape toți de electrice cand le v-a spune mecanicul ca trebuie înlocuită bateria si costa vreo 20 000 de euro.
Nici daca trebuie sa merg pe jos nu am sa-mi iau mașina electrica. Ultima masina fabricată diesel am s-o cumpăr eu.