Banner-Autolatest-2021 CEED
Banner-Autolatest-2021 CEED
previous arrow
next arrow

Enel X Romania si Petrom dezvolta o retea electrica de tip monopol! Oare ce face Consiliul Concurentei

Acum vedem pentru prima data cum apare pe piata un monopol al chargerelor electrice pentru automobile, respectiv Petrom care are cele mai mult statii de alimentare cu benzina si motorina din Romania si Enel care este cel mai mare furnizor de energie electrica.


Cele doua companii au infrastructura deja pusa in practica pentru a monta in fiecare statie Petrom doua chargere electrice, iar cand reteaua urmeaza sa fie finalizata in Romania vom avea fara doar si poate primul monopol in domeniul incarcarii cu energie al unui automobil electric.

In total vor peste 2.500 de statii de alimentare pozitionate pe intreg teritorul Romaniei!

DE CE PETROM SI ENEL FAC ACEST CARTEL?


In primul rand pentru ca daca vinzi curent ( Enel) si daca deja befeciezi de statii de tipul peco pe intreg teritoriul tarii ( Petrom) POTI FOARTE USOR SA PUI UN PRET PREFERENTIAL LA FIECARE KW VANDUT.

Adica soferul nu are nici o alta alternativa pentru a incarca masina, deci este fortat sa mearga la Enel X Romania Petrom si este fortat sa plateasca PRETUL CERUT! Adica sa plateasca chiar si de 10 ori pretul pe kw doar pentru simplul fapt ca nu exista concurenta!

In anumite zone din Romania care nu sunt dezvoltate ( 70% din teritorul tarii) vom vedea ca in afara de aceste statii de incare cu energie Enel X Petrom nu vor exista si alte companii concurente, deci soferii nu vor avea decat o singura solutie pentru incarcare masinilor electrice.

CE ESTE UN MONOPL?


-Monopolul presupune referirea la o zonă geografică. Puterea de piață a monopolului poate fi maximă din considerentul că firma de monopol stabilește prețul produsului, iar acesta este un preț, cu siguranță, mai mare.

-Caracterizat prin oferta pentru un produs, monopolul este dominația unei singure firme, care se numește monopolist sau firmă de monopol.

-Produsul se numește produs de monopol.

-Monopolul este opus concurenței (nu există concurență fiindcă nu există concurenți, nu există concurenți fiindcă există monopol pe piața respectivă). Există totuși anumite forme de concurență care fac ca firmele de monopol să practice o politică moderată de preț și să nu exploateze la maxim situația de monopol.

In Romania singura entiate a statului care poate sa opreasca un monopol este Consilul Concurentei.



Banner Description

Articole Interesante

Alte Stiri

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Galerie Foto

Articole Recente