Pentru autovehiculele cărora le corespund normele de poluare Euro 5, Euro 4 sau Euro 3, timbrul de mediu se calculează pe baza emisiilor de dioxid de carbon (CO2) prevăzute la anexa nr. 1, şi a cotei de reducere a timbrului de mediu, prevăzută în coloana nr. 2 din anexa nr. 2, după formula:
Suma de plată = [(A x B x(100 – C)]/100, unde:
A = valoarea combinată a emisiilor de CO2, exprimată în grame/km mentionate in Cartea de Identitate a Vehiculului;
B = valoarea timbrului de mediu pentru emisiile poluante, exprimată în Euro/1 gram CO2, prevăzută în anexa nr. 1;C = cota de reducere a timbrului prevăzuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2
Pentru autovehiculele din categoria M1 cărora le corespund normele de poluare non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 şi pentru care nu este specificată valoarea combinată a emisiilor de CO2, după formula: Suma de plată = [E x D x (100 -C)]/100, unde:
C = cota de reducere a timbrului prevăzuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2;D = cilindreea – capacitatea cilindrica;E = timbrul de mediu, prevăzut în coloana nr. 3 din anexa nr. 3
1. Taxa auto 2013 (timbrul de mediu) înlocuieste taxa de primă înmatriculare.
2. Taxa auto 2013 va fi plătită o singură dată atât pentru autovehiculele noi, cât şi second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România.
3. Taxa auto va fi achitatp o singură dată, pe întreaga durată de functionare a autovehiculului.
4. Taxa auto va fi plătită pentru masinile noi sau second-hand în momentul vânzării acestora.
5. Cuantumul taxei auto nu va putea depăsi valoarea de achizitie a masinii. În practică, oameni care cumpăra masini mai poluante pe care plătesc 1.000 de euro nu vor mai trebui să achite ca pana acum o taxă auto de 3.500 de euro.
6. Taxa auto se va aplica masinilor cu maxim 8 locuri.
7. Taxa auto va fi calculată în functie de emisiile poluante.
8. Autovehiculele electrice si hibride nu vor plăt taxa auto.