Banner-Autolatest-2021 CEED
Banner-Autolatest-2021 CEED
previous arrow
next arrow

Cei care au facut scoala pe masina cu transmisie automata au voie sa conduca una manuala pentru ca este legal, insa nu sunt si capabili!

Se pare ca o alta mare problema a Romaniei este ca mii de cursanti aleg sa conduca o masina cu transmisie automata pentru ca SUNT INCAPABILI sa conduca una manuala.

Toate bune si frumoase, insa acestia nu au voie sa conduca o masina cu transmisie manuala niciodata, zona unde Politia Rutiera se face ca nu vede ceea ce scrie in permisul auto la rubrica B coloana 12.

permis cutie automata, permis cutie manuala, ilegal permis cutie automata, legal cutie automata, restrictie 78 cutie automata, autolatest

Asa ca, daca vrei sa-ti lasi masina pe mana unui sofer mai bine verifici permisul de conducere mai ales daca masina ta este cu transmisie manuala clasica.

Cei cu permise auto vechi si reinoite nu au aceasta restrictie, pentru ca pe atunci legislatia nu facea diferentierea.

CE FACI DACA ESTI PRINS DE POLITIE IN AFARA TARII CU ACEST PERMIS?

Dacă ai deja un permis cu restricția 78 pe el, deci ai dat exemenul pe mașină cu cutie automată, poți merge începând cu 01.04.2021 și îl poți schimba în felul următor: mergi la o școală de șoferi şi faci 10 ore pe masina cu cutie manuala, apoi proba de testare de 15 minute cu instructorul.
test drive Opel Corsa 1.2 Turbo 100 CP Elegance AT8 Benzina 2022, drive test, autolatest, testeauto, review romania opel corsa, date tehnice, consum, 0-100, pret discount rabla, 0-100 km/h, test consum Opel Corsa 1.2 Turbo 100 CP Elegance AT8 Benzina 2022, lansare, drive test romania, test ro noul opel corsa 2022
Cu dovada obținută mergi la birol de permise și vei primi acel permis cu 197 în loc de 78, deci nu mai ai nici o restricție.

Ordinul nr. 574/2005 din 01 Aprilie 2005 “Art. 16, paragraful (6)

În cazul în care candidatul trece proba practica cu un vehicul echipat cu schimbător de viteze automat, acest lucru va fi înscris la rubrica „Restricții“ din permisul de conducere eliberat pe baza unui astfel de examen. Orice permis care conține aceasta mențiune va putea fi utilizat numai pentru conducerea unui vehicul echipat cu schimbător de viteze automat.”

(3) Posesorii permiselor de conducere în care se găsesc menţiuni privind dreptul de a conduce autovehicule cu transmisie automată, care solicită obţinerea dreptului de a conduce autovehicule cu transmisie manuală din aceeaşi categorie, trebuie să susţină o nouă probă practică, sub condiţia prezentării documentului al cărui model este prevăzut în anexa nr. 9, care atestă efectuarea, într-o şcoală de conducători auto, a unui număr de cel puţin 6 ore de conducere practică a unui autovehicul cu transmisie manuală.

Genesis G80 2.2D Luxus, detalii Genesis G80 2.2D Luxus, pret Genesis G80 2.2D Luxus, test drive Genesis G80 2.2D Luxus, drive test, motor 2.2 crdi 2021, at8 Genesis G80 2.2D Luxus, 0-100, garantie Genesis G80 2.2D Luxus 2022

Acest al doilea articol citat este in continuare in vigoare dar cu doua mentiuni foarte importante: In primul rand, conducatorii auto care au obtinut permisul de conducere pe o masina cu cutie automata vor primi un permis care sa indice acest lucru.

Aceasta mentiune este semnalata cu codul “78” in dreptul categoriei B.

permis cutie automata, permis cutie manuala, ilegal permis cutie automata, legal cutie automata, restrictie 78 cutie automata, autolatest

Acest articol face referire la pasii necesari pentru a elimina respectiva restrictie de conducere de pe permis, si anume sustinerea unei noi probe practice dupa prezentarea unei anexe care atesta efectuarea a unui numar de cel putin 6 ore de conducere a unui autovehicul cu transmisie manuala in cadrul unei scoli auto.

Conform legii poti sa conduci o masina cu acest permis, insa realitatea de pe sosea este complet diferita pentru ca un sofer care stie sa conduca doar “pe automata” va avea un timp greu de acomodare.

BMW Seria 3 G20 facelift, lci BMW Seria 3 G20, autolatest, test drive, diesel g20, 320d 2023, zf8 mhev, testeauto, 0-100 km/h

Banner Description

Articole Interesante

Alte Stiri

18 COMMENTS

 1. Ordinul 547/2005 a fost abrogat in 2006 – Ordin 1497/2006. Acesta din urma abrogat de Ordinul 268/2010 cu modificarile ulterioare care prevede ca:
  ” Art. 153.
  (1) Examinarea la proba practică se susţine cu autovehicule cu transmisie manuală sau cu autovehicule cu transmisie automată.
  (2) În cazul în care proba practică se susţine cu autovehicule cu transmisie automată, pe permisul de conducere obţinut se efectuează menţiunea corespunzătoare.31/12/2015 – Derogare prin Ordin 268/2010.31/12/2015 – alineatul a fost modificat prin Ordin 97/2015
  (21) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), menţiunea corespunzătoare examinării pe un autovehicul cu transmisie automată nu se efectuează pe permisul de conducere în cazul candidatului care îndeplineşte următoarele condiţii:31/12/2015 – alineatul a fost introdus prin Ordin 97/2015.
  a) susţine şi promovează proba practică pentru obţinerea uneia din categoriile BE, C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 sau D1E cu autovehicule cu transmisie automată;20/10/2020 – litera a fost modificată prin Ordin 149/2020
  b) deţine deja un permis obţinut pentru un autovehicul cu transmisie manuală pentru cel puţin una dintre categoriile B, BE, C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 sau D1E, în condiţiile în care examinarea pentru obţinerea acestor categorii s-a efectuat potrivit cerinţelor stabilite la art. 16 lit. B.d) pct. 10 sau, după caz, la art. 16 lit. C.c) pct. 10.
  (3) Posesorii permiselor de conducere în care se găsesc menţiuni privind dreptul de a conduce autovehicule cu transmisie automată, care solicită obţinerea dreptului de a conduce autovehicule cu transmisie manuală din aceeaşi categorie, trebuie să susţină o nouă probă practică, sub condiţia prezentării documentului al cărui model este prevăzut în anexa nr. 9, care atestă efectuarea, într-o şcoală de conducători auto, a unui număr de cel puţin 6 ore de conducere practică a unui autovehicul cu transmisie manuală”.

 2. “Se pare ca o alta mare problema a Romaniei este ca mii de cursanti aleg sa conduca o masina cu transmisie automata pentru ca SUNT INCAPABILI sa conduca una manuala.’

  De unde ati tras concluzia ca sunt INCAPABILI? Mai ales ca electricele sunt prezentul si viitorul sigur, multi ISI DORESC sa invete pe automata pentru ca asta vor conduce. Greu scapam de mentalitatea asta tipic romaneasca de a condamna actiunile care nu se incadreaza in tiparul gandirii noastre fixe.

  Va zic eu in calitate de instructor. Capabili sunt toti, sa conduca ambele tipuri, e doar chestie de obisnuinta. Traficul e acelasi, si pt unii si pt altii. Doar ca tinerii din ziua de azi, spre deosebire de noi sunt mult mai eficienti. Aleg confortul in pragmatism, deci aleg inteligent.

  • Sincer sunt exact de aceeasi parere! Romanii sunt prea fixați din cauza fricii de a păți ceva rau si de asta au ales sa creada ca faptele trecutul bat viitorul imprevizibil, insa nu este asa, cu aceasta gandire clar nu se va schimba nimic nici in infrastructură nici la cum tinerii vor fi priviți(criticați) de cei in varsta chiar familii.
   Si plus cine a postat acest articol a pus intenționat acest titlu. Sa atraga mai multi clienți fara sa realizeze ce consecințe negative are asupra populației mai ales pt persoanele care nu sunt atat de informate.

  • Și in pantă le moare.motorul sau nu sunt in stare sa plece. Mă lași mai instructorul lui peste și eu sunt instructor și le.moare motorul și după 100 de ore de.practica. mănânci rahat pariu că faci cursuri pe cutie automata numai cu fete

 3. In plus, va contraziceti. In afara de emiteri de judecati cu privire la cei care conduc automate, articolul creeaza doar confuzie. Initial spuneti ca “mergi la o școală de șoferi şi faci 10 ore pe masina cu cutie manuala, apoi proba de testare de 15 minute cu instructorul.”

  • Esti atat de prost incat intreci prevederile legale,eu am facut scoala pe o cutie automata dar cu acest permis de conducere merg cu una manuala si cred si fac pariu ca merg mai bine decat tine si ultima ta serie de cursanti….nu trebuia sa fiu cu gen instructor ca tine in masina ca sa vad unde tine ambreiajul si la ce turatie/viteza sa schimb treapta… esti praf.

 4. Ce te faci cu conducătorii auto care au mers toată viața pe cutie manuală dar încurcă comenzile dacă-i pui pe o ” automată”? Atunci să vezi drăcia dracului dacă rămân înțepeniți in trafic…sau mai rău nu găsesc ambreiajul cum sunt obișnuiți….

  • nu te faci nimic. nu au probleme. tu cum gasesti ambreiajul? sau explica-ne si noua la astia cu manuale unde e.

  • Dacă intr-adevar au mers cu o mașină cu transmisie manuala, nu o sa le fie greu sa se obișnuiască cu automata, îți ia 10-15 minute în trafic , daca e conducător auto “de multa vreme” , dar doar cu numele, adică au luat permisul acum ceva vreme , dar au condus fix duminica pana la biserica , aia nu poți sa ii numești cu experiență si vor face greșeli și pe masina lor care o conduc în mod frecvent.

 5. Eu cred ca depinde de fiecare în parte.Nu contează ce ai condus,manuala sau automata.Eu am condus numai manuala și am lucrat ca șofer la Amazon în Anglia pe automata.A fost greu 10-20 minute după am putut sa conduc destul de ușor.

 6. Cristian Albert daca dupa 100 de ore un elev nu este in stare sa conduca o masina manuala inseamna ca tu esti prost ca si instructor!!! Pun pariu ca esti un comunist de instructor cu Logan!

 7. Pentru desteptii cu automata in vigoare, atunci cand esti sofer pe manuala stapanesti toate reflexele si te adaptezi la o alta masina cu cutie manuala sau automata dar invers nu si sa va explic psiholgic de ce: stai relaxat ca vei actiona mai putine miscari si la drum indelungat mintea ta e relaxata si risti sa faci accidente fiindca stii ca doar apesi mai putine pedale si nu mai previi, pe cand unul cu manuala sta cu gandul ca trebuie sa se miste repede cu miscarile necesare in caz de pericol iminent, mintea lui lucreaza si picioarele chiar si in somn are reflexele necesare. Pana si betivii au putut conduce pe manuala dar nu si pe automata din cauza acestor miscari suplimentare.

 8. Cum naiba poti spune una in titlu si exact contrariul in articol. Oare asta care a scris articolul nu l-a si citit care sa-l verifice?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Galerie Foto

Articole Recente