Banner-Autolatest-2021 CEED
Banner-Autolatest-2021 CEED
previous arrow
next arrow

ASTON MARTIN

DB9 - DetaliiVanquish - Detalii

Aston Martin Lagonda Ltd. este o companie britanica constructoare de automobile de lux cu sediul in Newport Pagnell in Buckinghamshire. Pana in 2003, Aston Martin a construit aproximativ 20 200 automobile. Astazi, compania este parte a Premier Automotive Group bransa a Ford Motor Company.

Aston Martin a fost fondat in 1913 de catre Lionel Martin si Robert Bamford. In 1922, ei produceau masini pentru a participa la cometitia Grand Prix din Franta, si pentru a stabili recorduri de viteza si anduranta. In 1936, compania, care se afla deja in proprietatea lui Sir Arthur Sutherland, si a decis sa iasa din gama masinilor de curse si sa construiasca si pentru sosele.

Primul autimobil cu numele de Aston Martin a fost construit de Lionel Martin in 1915. In 1919 a aparut al doilea model Aston Martin, insa productia lui a intrat in lucru abia in 1920.

In perioada dintre razboaiele mondiale, compania a trecut de la un proprietar la altul, reusind totodata sa construiasca o serie de automobile pentru a participa la cursele Grand Prix.

In 1947, David Brown Limited a cumparat compania, moment de rascruce si o era noua in istoria Aston Martin. Deja in 1948, in baza modelului Atom apare primul model DB. In proprietatea lui Brawn de asemenea venise si marca Lagonda, motorul careia a trecut la Aston Martin. In total au fost construite 15 masini marca Aston Martin - Logonda DB1.

In 1950 a avut loc lansarea DB-2 cu un motor de 2,6 litri si o putere de 105 CP.

In 1959, Aston Martin prezinta modelul DB-4 dotat cu un motor din aluminiu, cu sase cilndri si cu o putere de 240 CP. Cu un design destul de indraznet, acest model a devenit cel mai de succes din categoria "gand-turismo". Impresionantul model DBS cu patru locuri, putea atinge viteza de 240 km/h. Au urmat DB5 in 1963, DB6 in 1965, iar putin mai tirziu DBS si DBS Vantage capabile sa genereze o putere de 450 CP.

Gama modelelor Aston Martin, Vantage si Volante, este completata in 1988 cu un cupe nou Virage.

Sub egida Ford, apare noul DB7 care in scurt timp devine una dintre cele mai reusite marci ale companiei.

Pina astazi, masinile Aston Martin se construiesc in aceleasi ambare ca si acum o suta de ani, in Newport Pagnell.

 

Primul Aston Martin a fost Standard Sports cu care au participat la mai multe curse. Aston Martin este de asemenea recunoscut pentru aparitia ca vedeta de cinema in filme cu James Bond. Primul Aston aparut intr-un film cu agentul secret a fost DB Mark III. Cel mai recent Aston Martin care se alfa in productie este DBS.