Acest lucru este evident daca ne uitam putin prin trfic, cele mai multe masini cu chevron-ul pe capota find cele precum modelele C1, C3 sau C4.
Rareori vedem pe aceste sosele cate un Citroen mai exclusivist precum noul C5 sau marele C6, insa de fiecare data cand acestea apar in multimea de masini banale de provenienta germana sau de ce nu chiar franceza, acestea impun respect. Designul extravagant si extrem de controversat face ca aceste modele sa reprezinte de fapt cel mai bine spiritul novator al marcii Citroen.
Citroen si WRC-ul
In ciuda unei imagini de marca care accentueza un spirit modern si plin de entuziasm francezii de la Citroen au decis ca aceasta imagine trebuie sa fie revigirata si la capitolul motorsport. Primul pas facut de acestia a fost sa inceapa o campanie serioasa in lumea WRC-ului, masina aleasa in urma cu mai bine de un deceniu fiind mai vechiul Citroen Xsara. Nu cu mult dupa aceast eveniment Citroen a introdus in competitie mai noul C4, compacta care a inceput sa fie din ce in ce mai competitiva in fata celor de la Peugeot si Ford.
In prezent Citroen-ul C4 WRC dominca categoric aceasta competitie.
Motor
Sub capota masinii din acest test drive se ascunde cu mandrie putem spune un motor pe benzina de 1.6 litri care este supraalimentat. Acest propulsor este fructul colaborarii stransa dintre grupul PSA (Peugeot si Citroen) si constructorul german BMW.
In urma acestei colaborari fructuoase a luat nastere un motor pe benzina de 1.6 litri turbo care se monteaza in principal pe toate modelele Mini ( inclusiv Mini Cooper S) si cele mai sportive versiuni ale francezilor.
Tinand cont de acest lucru Citroen a montat pe aceasta versiuni sportiva motorizarea in varianta de putere de 152 CP.
Chiar daca acest motor nu dezvolta o putere maxima de 175 CP asemenea fratiorului de la Mini geutatea mai mica a C4-ului face ca aceasta masina sa nu-si piarda din sportivitate.
Performante 1.6 THP vs 2.0 VTS
Motorul de 1.6 litri turbo inlocuieste in gama C4 un motor de doi litri aspirat care dezvolta o putere maxima de 180 CP.
Fata de acesta noul motor de 1.6 litri se vede usor depasit la capitolul performante deoarece motorul de casa al celor de la Citroen avea o cilindree mai mare insa in cel mai important lucru este acela ca sportivitatea vechiului C4 Sport se datora unui propulsor iubitor de turatii mari iar noul motor este unul supraalimentat care ofera un moment motor mai mare insa care nu iubeste turatiile din zona rosie.
Chiar si asa, mometul motor mai bun al noului motor face ca depasirile sa fie mai facile chiar si cand masina este incarcata.
Comportament rutier
Marele castig al unui motor de cilindree mai mica supraalimentat fata de unul de doi litri aspirat este o scadere considerabila a greutatii unitatii si automat a unei scaderi considerabile a consumului de combustibil.
Fata de vechiul doi litri de 180 CP acest 1.6 THP este mai economic cu pana la 3 litri in orice regim si mai puternic in reprizele de la 60-100 km/h sau 80-120 km/h.
Din punct de vedere al fiabilitatii un motor turbo nu se poate ridica la nivelul unuia aspirat insa implementarea unei distributii pe lant si a unui sistem soft turbo promit o anduranta buna.
In spatele volanului
Daca cumva s-a gandit cineva ca aceasta masina va avea performante mai slabe decat vechiul VTS atunci mai trebuie sa se gandeasca doarece noul C4 by Loeb este cu adevarat o masina sportiva deoarece are un motor turbo de calitate si o transmisie manuala cu 6 rapoarte extrem de bine sincronizata. Aceste detalii se traduc in viata reala printr-un comportament rutier realmente sportiv.
Senzatiile din spatele volanului pe un traseu cu multe viraje transmit exact ceea ce o masina de clasa compacta sport trebuie sa transmita.
Acest C4 bu Loeb este o masina sport in adevaratul sens al cuvantului inca din primul momet deoarece are aceeleasi probleme clasice pentru o masina sport compacta.
Aici ne referim de zgomotele eneravante ale trenului de rulare, senzatia de instabilitate a puntii spate de tipul rigida si de ce nu un zgomot intersant al hayon-ului spate atunci cand se trece peste denivelari.
In ciuda acestor lipsuri de proportii masina francezilor este atractiva deoarece o compacta sport nu trebuie sa fie in nici un caz o masina rafinata asemenea unui BMW M3 sau sportiva asemenea unui Porsche Cayenne.
Pur si simplu acest C4 este o masina sport aproape pur-sange ( lipsa puntii spate multi-link este un dezavantaj crucial) care face exact ce o masina sport trebuie sa faca respectiv sa creasca adrenalina celui din spatele volanului.
Pret
Pretul de achizitie al modelului testat este de 21.000 euro cu TVA inclus insa aici nu trebuie sa uitam ca masina a venit echipata cu sistem de navigatie cu harta Romaniei si multe alte gadget-uri pentru care trebuie sa platesti in plus la Renault sau Volkswagen.
Concurenta
La acest nivel de pret concurenta lui C4 face parte dintr-o alta clasa, respectiv o clasa mai mica. Aici vorbim de un Clio Sport de 200 CP, o Toyota Yaris TS sau un Opel Corsa OPC. Daca ne uitam in segmentul compact de unde provine si acest C4 vedem un Focus RS, un Megane Sport sau un puternic VW Golf GTI.
In fata acestei concurente Citroen-ul nostru nu poate sa fie o varianta altenativa deoarece puterea motorului de 152 CP este mult prea mica in comparatie cu ceea ce ofera aceste modele. Puterile concurentilor sunt de peste 210 CP , insa si preturile de achizitie de peste 28.000 euro fara TVA si fara optiuni.
Pro
Feeling real de masina sport, propulsor mic dar plin de caracter, distributie pe lant, propulsor made by BMW, transmisie manuala exacta, scaune sport, calitate crescuta a calitatii de fabricatie, pret de achizitie imbatabil in acest segment.
Contra
Tren de rulare zgomotos, consum mare, punte spate rigida, portiere de mari dimensiuni, model la sfarsit de viata.